Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nasz rodzinny przepis na miękkie pierniczki, które nie muszą dojrzewać. Pierniki po upieczeniu są miękkie i nie twardnieją, można je upiec nawet w Wigilię, więc nie musicie się martwić czy ciastka zdążą zmięknąć do Świąt.
Z podanych składników wychodzi mała porcja pierniczków, taka na zwykły czas. Jeśli planujecie upiec pierniki na Święta wystarczy podwoić lub potroić składniki.
Polecam 🙂
Miękkie Pierniczki
Składniki na małą porcję:
- 60 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 20 g miodu prawdziwego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka domowej przyprawy do pierników
- 1 jajko (L)
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania miękkich pierniczków:
Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę piernikową włożyć do średniego garnuszka.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru, często mieszać.
W misie miksera połączyć mąkę, sodę, sól i wymieszać.
Do suchych składników wlewać gorącą masę kakaową, cały czas wyrabiając (najlepsza będzie płaska końcówka). Kiedy powstanie grudkowata masa od razu wrzucić jajko, wyrabiać do chwili kiedy ciasto stanie się mokre i zacznie się lepić. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub kamienny blat, zagnieść. Masa będzie ciepła i bardzo ładnie będzie się formować.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Wycinać pierniczki, pozostałe ciasto zagnieść i ponownie rozwałkować.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki piec w 175 st.C. z termoobiegiem – 8-10 min.
Wyjąć z piekarnika i chwilę odczekać bo pierniczki będą bardzo delikatne, po 5 min przekładać łopatką na kuchenną kratkę i studzić.
Przechowywać całkowicie wystudzone w szklanym lub metalowym pojemniku/puszce.
Lukrować przed jedzeniem, ale i bez lukru są bardzo smaczne i słodkie.
Smacznego 🙂
9 komentarzy Ukryj
Ile czasu mogą leżeć w pudełku te pierniczki?
U mnie najdłużej leżałī 2 tyg, ale dlatego, że szybko były zjadane. Myślę, że ok. 3 tyg ale w chłodnym miejscu.
Właśnie zrobiłam. Przepis prosty a pierniczki przepyszne! Dałam tylko ciut więcej mąki bo ciasto było za rzadkie ale to już od gatunku mąki zależy. Bardzo dobry przepis.
Ogromnie się cieszę, że pierniczki smakowały 🙂
Ile mniej więcej pierniczków wychodzi? Czy muszę podwoić porcje?
Oczywiście zależy od wielkości wykrawaczek, ale to średnia porcja. Nie będzie ciastek bardzo dużo, a raczej średnio jak na ilość pierników 🙂
A jak zrobić lukier?
Piekę pierniczki wg tego przepisu drugi raz. W smaku są bardzo dobre, ale mam z nimi kłopot. Nie wiem dlaczego cukier nie chce się rozpuścić. Za drugim razem dałam tylko pół szklanki cukru drobnego i nadal ten sam problem. Czy miód powinien być płynny? Mój jest skrystalizowany, może tutaj jest pies pogrzebany, bo wszystkie proporcje dokładnie odmierzam na wadze elektrycznej.
To że miód jest skrystalizowany nie ma znaczenia, a cukier powinien się rozpuścić w gorącym maśle. proszę chwilkę pogotować na maleńkim ogniu masę (cały czas mieszać, żeby nie zaczęła się przypalać).