Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Buraki mają masę zalet (link) dla zdrowia, ale są również smaczne.
Moi chłopcy uwielbiają surówki i jarzynki z buraków. Oto kilka naszych domowych sposobów na buraki, podawane na zimno i na ciepło, które Wy lubicie najbardziej?
Buraczki – surówki z gotowanych buraków
Składnik podstawowy:
1 kg buraków (lub więcej)
Buraki w skórce, ugotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, nie kroić na kawałki, gotować w całości.
1. Surówka z buraków na zimno
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posolić i posłodzić, wymieszać. Odstawić na 10 min a następnie ponownie wymieszać. Spróbować i ew doprawiać.
Podawać na zimno.
2. Jarzynka ze smażonych buraków
Składniki:
- 1 kg ugotowanych buraków startych na grubej lub drobnej tarce
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić starte buraki, wlać 1 łyżkę octu i smażyć przez ok. 5 min często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, Wymieszać, zmniejszyć płomień i smażyć kolejne 5 min. Spróbować i ew dodać nieco więcej octu.
Podawać na gorąco.
3. Buraczki zasmażane
Składniki:
- 1 kg ugotowanych buraków startych na grubej lub drobnej tarce
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- Sól i pieprz
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Starte buraki skropić octem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, smażyć na średnim ogniu prze 1 min. Do zasmażki dodać buraki, dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i na małym ogniu smażyć 5 min. Mieszać od czasu do czasu.
Podawać gorące jako dodatek do dań obiadowych.
4. Carpaccio z buraków
Składniki:
- 5 buraków ugotowanych i obranych ze skóry.
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka kropli przyprawy Maggi lub sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać potrząsając energicznie słoikiem. Odstawić.
Buraki pokroić na bardzo cienkie plasterki, można zrobić do na tarce do warzyw lub nożem.
Plastry buraka ułożyć na dużym płaskim talerzu jeden obok drugiego, polać sosem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Podawać zimne jako jedną z przystawek np. z bagietką.
Surówka z ogórków i rzodkiewki:
8 komentarzy Ukryj
Dziękuje za świetne przepisy przypadkiem znalazlam sie u Pani na blogu ciasto Doroty jest świetne no i przepis latwy zresztą WSZYSTKO dla mnie jest okey!!!!! POZDRAWIAM!!!
Ooo, cieszę się bardzo i zapraszam częściej 🙂
O…. Pyszne buraki- uwielbiam i zimne i gorące!
To prawda są pyszne pod każdą postacią 🙂
Dlaczego wszystko co zrobię z polskich przepisów jest obrzydliwe. Burak z M &S jest świetny , a cała kuchnie mam uświniona po tym przepisie i niejadalne. Ochyda
Nic sie samo nie zrobi,trzeba docenac kaza prace kucharzy tez.
Orientacyjny czas gotowania buraków to by się akurat przydał. Nie każdy ma doświadczenie w tym temacie.
Każdy burak gotuje się inaczej, większe dłużej, mniejsze krócej. Stopień ugotowania sprawdza się wkłuwając w buraka widelec. Na pewno trwa to min. 30 min.