0 0
Buraki na 3 Sposoby

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Buraki na 3 Sposoby

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Buraki mają masę zalet (link) dla zdrowia, ale są również smaczne.

Moi chłopcy uwielbiają surówki i jarzynki z buraków. Oto kilka naszych domowych sposobów na buraki, podawane na zimno i na ciepło, które Wy lubicie najbardziej?

 

buraczki czerwone, buraczki czerwone przepis, buraczki czerwone przepisy, buraki, buraki przepisy, buraczki jarzynka, buraczki jarzynka przepis, przepis na jarzynkę

 

Przepisy na buraki:

Barszcz Wigiliijny na zakwasie

 

 

Buraczki – surówki z gotowanych buraków

Składnik podstawowy:

1 kg buraków (lub więcej)

Buraki w skórce, ugotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości, nie kroić na kawałki, gotować w całości.

Odcedzić wodę i pozostawić do przestygnięcia. Obrać buraki ze skórki, najłatwiej rękami, skórka powinna schodzić łatwo.

1. Surówka z buraków na zimno

  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 

Sposób przygotowania:

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, posolić i posłodzić, wymieszać. Odstawić na 10 min a następnie ponownie wymieszać. Spróbować i ew doprawiać.

Podawać na zimno.

 

Buraczki Obiadowe

 

2. Jarzynka ze smażonych buraków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych buraków startych na grubej lub drobnej tarce 
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić starte buraki, wlać 1 łyżkę octu i smażyć przez ok. 5 min często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, Wymieszać, zmniejszyć płomień i smażyć kolejne 5 min. Spróbować i ew dodać nieco więcej octu.

Podawać na gorąco.

3. Buraczki zasmażane

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych buraków startych na grubej lub drobnej tarce 
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki 
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego 

Sposób przygotowania:

Starte buraki skropić octem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, smażyć na średnim ogniu prze 1 min. Do zasmażki dodać buraki, dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i na małym ogniu smażyć 5 min. Mieszać od czasu do czasu.

Podawać gorące jako dodatek do dań obiadowych.

 

Sposoby na Buraczki

 

4. Carpaccio z buraków

Składniki:

  • 5 buraków ugotowanych i obranych ze skóry. 

Sos:

  •  3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • kilka kropli przyprawy Maggi lub sosu sojowego 

Sposób przygotowania:

Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dokładnie wymieszać potrząsając energicznie słoikiem. Odstawić.

Buraki pokroić na bardzo cienkie plasterki, można zrobić do na tarce do warzyw lub nożem.

Plastry buraka ułożyć na dużym płaskim talerzu jeden obok drugiego, polać sosem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Podawać zimne jako jedną z przystawek np. z bagietką.

  • buraczki czerwone, buraczki czerwone przepis, buraczki czerwone przepisy, buraki, buraki przepisy, buraczki jarzynka, buraczki jarzynka przepis, przepis na jarzynkę
  • Buraki
  • buraczki czerwone, buraczki czerwone przepis, buraczki czerwone przepisy, buraki, buraki przepisy, buraczki jarzynka, buraczki jarzynka przepis, przepis na jarzynkę

 

 

 

Surówka z ogórków i rzodkiewki:

Surówka do obiadu

 

 

 

(Visited 73 536 times, 1 visits today)

Dorota

Roladki z Kurczaka
previous
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem
next
Babka na Oleju z Jabłkami i Serem
Roladki z Kurczaka
previous
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem
next
Babka na Oleju z Jabłkami i Serem

8 komentarzy Ukryj

Dziękuje za świetne przepisy przypadkiem znalazlam sie u Pani na blogu ciasto Doroty jest świetne no i przepis latwy zresztą WSZYSTKO dla mnie jest okey!!!!! POZDRAWIAM!!!

Dlaczego wszystko co zrobię z polskich przepisów jest obrzydliwe. Burak z M &S jest świetny , a cała kuchnie mam uświniona po tym przepisie i niejadalne. Ochyda

Orientacyjny czas gotowania buraków to by się akurat przydał. Nie każdy ma doświadczenie w tym temacie.

Każdy burak gotuje się inaczej, większe dłużej, mniejsze krócej. Stopień ugotowania sprawdza się wkłuwając w buraka widelec. Na pewno trwa to min. 30 min.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »