0 0
Babka na Oleju z Jabłkami i Serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka na Oleju z Jabłkami i Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonała Babka na Oleju z jabłkami i serem, taka jaką lubimy najbardziej, wilgotna i delikatna. Ciasto na pieczone na oleju ma to do siebie, że długo pozostaje świeże, więc można przechowywać je nawet do 2 dni w chłodnym miejscu. Przyznaję, że nigdy nie zdażyło się w naszym domu, aby takie ciasto przetrwało dłużej niż jeden dzień, jest zbyt pyszne.

Ciasto pieczemy w piekarniku z grzałkami ustawionymi góra/dół nie z termoobiegiem, dzięki temu ciasto ładnie i równo wyrasta. Ja ciasto piekę w formie do babki z kominem, ale równie dobrze możemy
piec je w tortownicy 24 cm.

Ważne, żeby foremkę dokładnie posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, żeby ciasto ładnie wyszło z formy.

Mój synek poprosił, żebym napisała, że ciasto jest kozackie 😉 co znaczy, że to jego specjalna rekomendacja.

Polecamy bardzo gorąco 🙂

Babka z Olejem

Babka na Oleju z Jabłkami i Serem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 0,5 pomarańczy

na masę serową:

  • 0,5 kg sera do serników
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego
  • skórka otarta z 0,5 pomarańczy

ponadto:

  • 1 średnie jabłko (Szara Reneta, Ligol, inne ulubione)

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka (2%)

Sposób przygotowania babki z jabłkami i serem:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.

Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier, cukier wanilinowy, zmiksować na jasną, puszystą masę. Wolno wlewać olej cały czas miksując.

Mąkę, proszek, sól i skórkę  z pomarańczy połączyć, wymieszać.

Do masy jajecznej wsypać sól i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo tylko, że do połączenia składników.
Do ciasta włożyć jabłka i wymieszać. Odstawić.

Przygotowanie masy serowej:

Do miski włożyć  ser, cukier,  mąkę,  żółtko, skórkę z pomarańczy wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Formę do babki (u mnie 10 x 24 cm) posmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub mąką.

Do formy włożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć ser, a następnie pozostałe ciasto, wygładzić.

Piec w 175 st.C. grzałki góra/dół przez 40-45 min. do suchego patyczka.

Studzić w formie na kuchennej kratce, przestudzone ciasto wyjąć polukrować.

Składniki lukru wymieszać razem, polać chłodne lub zimne ciasto. Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

[/mp_text] [/mp_span] [/mp_row]
  • ciasto-z-olejem
  • ciasto-z-jablkami
  • ciasto

 

 

(Visited 4 829 times, 1 visits today)

Dorota

Surówka z Buraków
previous
Buraki na 3 Sposoby
Lunch - Naleśniki ze szpinakeim
next
Naleśniki ze szpinakiem szynką i serem – idealny lunch box
Surówka z Buraków
previous
Buraki na 3 Sposoby
Lunch - Naleśniki ze szpinakeim
next
Naleśniki ze szpinakiem szynką i serem – idealny lunch box

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »