Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonała Babka na Oleju z jabłkami i serem, taka jaką lubimy najbardziej, wilgotna i delikatna. Ciasto na pieczone na oleju ma to do siebie, że długo pozostaje świeże, więc można przechowywać je nawet do 2 dni w chłodnym miejscu. Przyznaję, że nigdy nie zdażyło się w naszym domu, aby takie ciasto przetrwało dłużej niż jeden dzień, jest zbyt pyszne.
Ciasto pieczemy w piekarniku z grzałkami ustawionymi góra/dół nie z termoobiegiem, dzięki temu ciasto ładnie i równo wyrasta. Ja ciasto piekę w formie do babki z kominem, ale równie dobrze możemy
piec je w tortownicy 24 cm.
Ważne, żeby foremkę dokładnie posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, żeby ciasto ładnie wyszło z formy.
Mój synek poprosił, żebym napisała, że ciasto jest kozackie 😉 co znaczy, że to jego specjalna rekomendacja.
Polecamy bardzo gorąco 🙂
Babka na Oleju z Jabłkami i Serem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 0,5 pomarańczy
na masę serową:
- 0,5 kg sera do serników
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropli zapachu pomarańczowego
- skórka otarta z 0,5 pomarańczy
ponadto:
- 1 średnie jabłko (Szara Reneta, Ligol, inne ulubione)
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącego mleka (2%)
Sposób przygotowania babki z jabłkami i serem:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.
Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, odstawić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier, cukier wanilinowy, zmiksować na jasną, puszystą masę. Wolno wlewać olej cały czas miksując.
Mąkę, proszek, sól i skórkę z pomarańczy połączyć, wymieszać.
Do masy jajecznej wsypać sól i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo tylko, że do połączenia składników.
Do ciasta włożyć jabłka i wymieszać. Odstawić.
Przygotowanie masy serowej:
Do miski włożyć ser, cukier, mąkę, żółtko, skórkę z pomarańczy wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Formę do babki (u mnie 10 x 24 cm) posmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub mąką.
Do formy włożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć ser, a następnie pozostałe ciasto, wygładzić.
Piec w 175 st.C. grzałki góra/dół przez 40-45 min. do suchego patyczka.
Studzić w formie na kuchennej kratce, przestudzone ciasto wyjąć polukrować.
Składniki lukru wymieszać razem, polać chłodne lub zimne ciasto. Pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
[/mp_text] [/mp_span] [/mp_row]