Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Naprawdę pyszne roladki z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i sera.
Roladki z kurczaka robi się bardzo szybko i łatwo, a jeśli przygotujemy większą ich ilość to możemy mieć obiad na kilka dni, zmieniamy tylko dodatki, raz ryż lub ziemniaki, a innym razem domowe, pieczone frytki z przyprawami lub kopytka. Roladki z kurczaka doskonale się przechowuje i mrozi. Drób lubi być odgrzewany bo wtedy tylko zyskuje smak.
Jeśli nie uda się Wam dostać podudzi luzowanych, można użyć również piersi z kurczaka. Luzowane podudzia na pewno dostaniecie w Lidlu, ja tam je właśnie kupuję, lub w małym sklepiku z kurczakami
na lokalnym bazarze.
Bardzo polecam, mięso jest pyszne i soczyste:)
Roladki z Kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
- ok. 1 kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
- ok. 400 g szpinaku rozmrożonego i odparowanego
- 220 g sera mozzarella
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Do obtoczenia:
- 2 -3 łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Ponadto:
- sznurek lub kuchenna nić do związywania kurczaka
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, odparować w garnuszku tak, żeby było w nim jak najmniej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Ser i mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z zimnym szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić.
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Rozłożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Powinny powstać kawałki mięsa, które da się nafaszerować i zwinąć.
Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką, na każdy kawałek położyć porcję szpinaku z serem, zwinąć mięso i związać nicią. Może okazać się, że kawałki kurczaka będą zbyt małe, aby dokładnie zawinąć w nich nadzienie, nie szkodzi ważne aby związać mięso nicią, a część szpinaku może być widoczna z boku. Każdy kawałek obtoczyć w mieszance papryki słodkiej.
Na dużej patelni rozgrzać ok. 3 łyżek oleju, układać na min kawałki mięsa i obsmażać ze wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszyć płomień, dodać 1 łyżkę masła i przykryć patelnię.
Dusić kurczaka przez 35 min, sos powinien lekko ,,mrugać”. Nie odkrywać mięsa w czasie duszenia.
Kiedy kurczak jest gotowy, usunąć sznurek.
Podawać na gorąco z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
Na zimno z dodatkiem pieczywa.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na kurczaka znajdziecie tutaj:
Więcej przepisów na codzienne i świąteczne obiady znajdziecie tutaj: