0 0
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Naprawdę pyszne roladki z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i sera.

Roladki z kurczaka robi się bardzo szybko i łatwo, a jeśli przygotujemy większą ich ilość to możemy mieć obiad na kilka dni, zmieniamy tylko dodatki, raz ryż lub ziemniaki, a innym razem domowe, pieczone frytki z przyprawami lub kopytka. Roladki z kurczaka doskonale się przechowuje i mrozi. Drób lubi być odgrzewany bo wtedy tylko zyskuje smak.

Jeśli nie uda się Wam dostać podudzi luzowanych, można użyć również piersi z kurczaka. Luzowane podudzia na pewno dostaniecie w Lidlu, ja tam je właśnie kupuję, lub w małym sklepiku z kurczakami
na lokalnym bazarze.

Bardzo polecam, mięso jest pyszne i soczyste:)

 

Roladki z Kurczaka

 

Roladki z Kurczaka ze szpinakiem

Składniki:

  • ok. 1 kg podudzi kurczaka bez skóry i kości 
  • ok. 400 g szpinaku rozmrożonego i odparowanego 
  • 220 g sera mozzarella 
  • 200 g sera żółtego 
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Do obtoczenia:
  • 2 -3 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Ponadto:
  • sznurek lub kuchenna nić do związywania kurczaka

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, odparować w garnuszku tak, żeby było w nim jak najmniej wody. Odstawić do wystygnięcia. 

Ser i mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z zimnym szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić. 

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Rozłożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Powinny powstać kawałki mięsa, które da się nafaszerować i zwinąć. 

Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką, na każdy kawałek położyć porcję szpinaku z serem, zwinąć mięso i związać nicią. Może okazać się, że kawałki kurczaka będą zbyt małe, aby dokładnie zawinąć w nich nadzienie, nie szkodzi ważne aby związać mięso nicią, a część szpinaku może być widoczna z boku. Każdy kawałek obtoczyć w mieszance papryki słodkiej. 

Na dużej patelni rozgrzać ok. 3 łyżek oleju, układać na min kawałki mięsa i obsmażać ze wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszyć płomień, dodać 1 łyżkę masła i przykryć patelnię.
Dusić kurczaka przez 35 min, sos powinien lekko ,,mrugać”. Nie odkrywać mięsa w czasie duszenia

Kiedy kurczak jest gotowy, usunąć sznurek.
Podawać na gorąco z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
Na zimno z dodatkiem pieczywa.

Smacznego 🙂

 

  • Roladki z Kurczaka
  • kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis, kurczak faszerowany, kurczak faszerowany przepis, szpinak, szpinak przepis,
  • kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis, kurczak faszerowany, kurczak faszerowany przepis, szpinak, szpinak przepis,

 

 

 

 Więcej przepisów na kurczaka znajdziecie tutaj:

Kurczak Pieczony

 

 

 

 

Więcej przepisów na codzienne i świąteczne obiady znajdziecie tutaj:

Sznycle z Kurczaka

 

 

 

(Visited 967 times, 1 visits today)

Dorota

Pasta z Makrelii
previous
Pasta z Makreli do Kanapek
next
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Pasta z Makrelii
previous
Pasta z Makreli do Kanapek
next
Ciasto Bananowo-Czekoladowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię