Błyskawiczny i łatwy obiad dla całej rodziny, czyli kurczak pieczony w rękawie.
W moim domu to jedno z ukochanych dań moich chłopaków.
Lubimy je wszyscy trak bardzo bo kurczak pieczony w rękawie, jest niezwykle delikatny i soczysty. Doprawiamy mięso tak jak lubimy, ale najlepiej przyprawami, które każdy z nas ma w domu.
Ja uwielbiam ten przepis bo wymaga ode mnie naprawdę minimalną ilość pracy, a daje pewność, że wszyscy będą zachwyceni.
A zatem polecam, Wam ten sposób, smakuje wszystkim, małym i dużym, taki mój kulinarny faworyt 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg. kurczaka
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2-3 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- majeranek
przygotowanie
Kurczaka umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWAĆ MIESZANKĘ PRZYPRAW
w miseczce połączyć i dokładnie wymieszać: papryki, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kurczaka dokładnie obtoczyć w przyprawach, oprószyć majerankiem.
Włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Kurczaka wyjąć z lodówki.
Przełożyć do rękawa, dodać masło.
Zamknąć rękaw z obu stron. Nożyczkami naciąć kilka maleńkich dziurek (powietrze będzie nimi uciekało w trakcie pieczenia i dzięki temu rękaw nie pęknie).
Kurczaka piec przez 1 godz., następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na 15 min.
Wyjąć, ostrożnie rozciąć rękaw.
Kurczak gotowy.
MOŻNA PODAWAĆ Z
Ziemniakami, ryżem, kluskami kładzionymi, makaronem lub po prostu, świeżym pieczywem.