Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne i bardzo łatwe do upieczenia Kruche Ciasto z Kruszonką z dodatkiem śniadaniowego musli owocowego. .
Do upieczenia go użyłam musli z płatków owsianych i owoców tropikalnych, było dla mnie zbyt suche, żeby jeść je z mlekiem lub jogurtem, ale okazało się idealne do tego ciasta.
Przełożeniem kruchych warstw może być domowy dżem lub konfitura. Można również użyć np. duszonych jabłek, ale przyznaję, że ze wszystkich wersji ta z pomarańczami jest najsmaczniejsza.
Ciasto zniknęło w zawrotnym tempie. Smakowało zarówno mojemu mężowi jak i synkowi.
Chciałam dać chłopakom po kawałku na jutrzejszy lunch do pracy i szkoły, ale okazało się, że już nic nie zostało, a to zawsze najlepsza rekomendacja 🙂
Polecam.
Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki pszennego musli z owocami tropikalnymi
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 2 szklanki domowego dżemu pomarańczowego lub kupnego
- ok. 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- ok. 1/4 szklanki orzechów pekan
- cukier puder do oprószenia ciasta
Musli, którego użyłam w przepisie
kupiłam w Lidlu.
Steps
1
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. |
2
Done
|
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić. Masło i cukier zmiksować razem na gładką jednolitą masę. Najlepiej płaską końcówką miksera. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników. Wsypać mąkę, musli i żurawiny, wymieszać na średnich obrotach miksera. |
3
Done
|
Foremkę okrągłą (24 cm.) lub kwadratową (u mnie 23 cm x 27 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec ok. 25 -30 min., do chwili, kiedy ciasto będzie ładnie przyrumienione. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kuchennej kratce. |
6
Done
|
9 komentarzy Ukryj
Wczoraj upieklam super latwy i szybki przepis.I bardzo smaczne ciastko .Dziekuje Dorotko.
Bardzo się cieszę, że smakowało, to nasze ulubione ciasto 🙂
Pani Doroto, zastanawiam się czy to ciasto mogłoby “udawać” mazurek na święta? Czy da się w miarę równo pokroić i nie kruszy się zanadto? Dżem pomarańczowy już zrobiłam, co prawda ze zwykłym cukrem, ale wyszedł super, z lekką tylko goryczką, a nie jak te kupne, dla mnie niejadalne. Więc wielkie dzięki za ten przepis ☺Będę wdzięczna za odpowiedź w sprawie mazurka. pozdrawiam.Dorota
Pani Doroto, moim zdaniem z powodzeniem można podać to ciasto jako mazurek. U mnie ładnie się kroi i nie kruszy, proszę dokładnie docisnąć spód wylepiając formę ciastem, żeby mieć pewność, że ciasto nie będzie się rozpadało. Pozdrawiam 🙂 D
Trochę poniewczasie, ale chciałabym bardzo bardzo podziękować za przepis na “Kruche z muesli” 🙂 Jego “krówkowa”, tzn. lekko ciągnąca konsystencja którą zapewniają płatki owsiane, jest naprawdę uzależniająca. Jako mazurek z domowym dżemem pomarańczowym i z odświętną krateczką ze stopionej czekolady (zamiast pudru) robiło po porostu furorę, natomiast wczoraj wystąpiło w roli szarlotki i też “zagrało” doskonale 😉 Receptury na ciasto i na dżem pomarańczowy już są przepisane do zeszytu pt. “Sprawdzone przepisy”. Polecam!
Ogromnie się cieszę, tym bardziej, że to i moje ulubione ciasto 😀 Pozdrawiam i bardzo dziękuje za wiadomość 🙂 🙂 🙂
W temp. pokojowej, poniewaz ciasto kruche twardnieje w lod wce. Podczas upal w jednak lepiej schowac do lod wki i wyjac z niej 1 godz. przed podaniem.
Czy z innym dżemem można zrobić? I z dowolnym musli ? 😏
Oczywiście można zrobić z ulubionym dżemem i musli również takie jakie lubimy.