Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klopsiki w sosie pomidorowym i pełnoziarnisty makaron to idealny pomysł na obiad, lub na ciepły lunch.
To danie najlepiej jest przechowywać w specjalnym termosie obiadowym, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasz lunch zachowa temperaturę i będzie w każdej chwili gotowy do zjedzenia.
Klopsiki z sosem można również zamrozić w niewielkich pojemnikach, takich na jeden raz do spożycia. Danie rozmrażamy w kuchence mikrofalowej (pojemnik musi być otwarty i jedynie lekko przykryty przykrywką). Taki sos z klopsikami można zjeść z dodatkiem na przykład świeżej bagietki.
Ważne: nie wszystkie termosy i pojemniki można podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Warto przeczytać opis produktu.
Polecam 🙂
Przykłady lunchboksów
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym – idealny lunchbox
Składniki na klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 2 grube plastry suchej chałki drożdżowej
- 1 szklanka mleka (2%)
- 1 średnia czerwona cebula (może być również biała)
- 2 jajka (L)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej)
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików
- Olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów w sosie (krojonych) każda ok. 400g
- 1 czerwona cebula
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ,,Ziół Prowansalskich”
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- olej rzepakowy do smażenia
Ponadto:
- spaghetti ( u mnie pełnoziarniste Lubella)
- parmezan do posypania
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę posiekać drobno.
W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, zmniejszyć płomień do minimum. Smażyć, aż cebula zmięknie.
Do garnka wlać pomidory i dokładne całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wrzucić Zioła Prowansalskie, zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić ok. 8 -10 min.
W międzyczasie przygotować klopsiki.
Sposób przygotowania klopsików:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
Suchą chałkę połamać na kawałki,namoczyć w mleku, kiedy zmięknie dokładnie odcisnąć.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę), odciśniętą chałkę, jajka
i przestudzoną cebulę, wszytko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na duży talerz wysypać mąkę.
Mokrymi rękami formować z mięsa małe kulki, takie na jeden kęs, obtaczać je w mące (nadmiar mąki strzepywać), odkładać.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki z każdej strony. Powinny być dobrze zrumienione.
Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, zwiększyć nieco płomień tak,
aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się. Na patelni obsmażyć kolejną porcję klopsików i dołożyć do garnka z sosem.
Delikatnie zamieszać, ,,lewą stroną” łyżki, żeby nie uszkodzić kulek. Garnek przykryć i na małym ogniu dusić klopsiki prze 30 min.
W międzyczasie ugotować makaron a’l dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozwolić, aby makaron przez chwilę odparował.
Do termosu obiadowego lub termicznego lunchbox-a włożyć porcję gorącego makaronu, do specjalnego pojemnika włożyć porcję klopsików z sosem, można teraz posypać wszystko startym parmezanem lub ser zetrzeć do małego pojemniczka.
Przed jedzeniem łączymy makaron z sosem i klopsikami, posypujemy parmezanem.
Smacznego
Jeden komentarz Ukryj
Klopsiki, makaron i sos pomidorowy, to bardzo zgrane i na pewno pyszne trio. 🙂
Witaj w akcji pomidorowej! 🙂