• Home
  • Klopsiki
  • Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox
0 0
Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klopsiki w sosie pomidorowym i pełnoziarnisty makaron to idealny pomysł na obiad, lub na ciepły lunch.

To danie najlepiej jest przechowywać w specjalnym termosie obiadowym, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasz lunch zachowa temperaturę i będzie w każdej chwili gotowy do zjedzenia.

Klopsiki z sosem można również zamrozić w niewielkich pojemnikach, takich na jeden raz do spożycia. Danie rozmrażamy w kuchence mikrofalowej (pojemnik musi być otwarty i jedynie lekko przykryty przykrywką). Taki sos z klopsikami można zjeść z dodatkiem na przykład świeżej bagietki.

Ważne: nie wszystkie termosy i pojemniki można podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych. Warto przeczytać opis produktu.

Polecam 🙂

 

lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,

 

 

 

 

Przykłady lunchboksów

 

klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci, lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,

 

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym – idealny lunchbox

Składniki na klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 2 grube plastry suchej chałki drożdżowej
  • 1 szklanka mleka (2%)
  • 1 średnia czerwona cebula (może być również biała)
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) 
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików
  • Olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów w sosie (krojonych) każda ok. 400g
  • 1 czerwona cebula
  • średni ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ,,Ziół Prowansalskich”
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • olej rzepakowy do smażenia  

Ponadto:

  • spaghetti ( u mnie pełnoziarniste Lubella) 
  • parmezan do posypania 
Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę posiekać drobno. 

W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, zmniejszyć płomień do minimum. Smażyć, aż cebula zmięknie.

Do garnka wlać pomidory i dokładne całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wrzucić Zioła Prowansalskie, zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić ok. 8 -10 min.

W międzyczasie przygotować klopsiki.

Sposób przygotowania klopsików:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia. 

Suchą chałkę połamać na kawałki,namoczyć w mleku, kiedy zmięknie dokładnie odcisnąć.

Mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę), odciśniętą chałkę, jajka
i przestudzoną cebulę, wszytko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Na duży talerz wysypać mąkę.

Mokrymi rękami formować z mięsa małe kulki, takie na jeden kęs, obtaczać je w mące (nadmiar mąki strzepywać), odkładać.

Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki z każdej strony. Powinny być dobrze zrumienione.
Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, zwiększyć nieco płomień tak,
aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się. Na patelni obsmażyć kolejną porcję klopsików i dołożyć do garnka z sosem.

Delikatnie zamieszać, ,,lewą stroną” łyżki, żeby nie uszkodzić kulek. Garnek przykryć i na małym ogniu dusić klopsiki prze 30 min.

W międzyczasie ugotować makaron a’l dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozwolić, aby makaron przez chwilę odparował.
Do termosu obiadowego lub termicznego lunchbox-a włożyć porcję gorącego makaronu, do specjalnego pojemnika włożyć porcję klopsików z sosem, można teraz posypać wszystko startym parmezanem lub ser zetrzeć do małego pojemniczka.
Przed jedzeniem łączymy makaron z sosem i klopsikami, posypujemy parmezanem.

Smacznego :)

  • klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci, lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,
  • klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci, lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,
  • klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci, lubchbox, lanczboks, lunchboks, termos, termos obiadowy, pojemnik, pojemniki na śniadanie, pojemnik na śniadanie, pojemnik na drugie śniadanie, lunczboks dla dzieci, lunchbox dla dzieci,

 

 

(Visited 506 times, 1 visits today)

Dorota

Kruche Ciasto z Musli
previous
Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami – Pyszne
next
Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym
Kruche Ciasto z Musli
previous
Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami – Pyszne
next
Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym

Jeden komentarz Ukryj

Klopsiki, makaron i sos pomidorowy, to bardzo zgrane i na pewno pyszne trio. 🙂
Witaj w akcji pomidorowej! 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię