• Home
  • Chleb
  • Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Wieniec drożdżowy, tym razem z wytrawnym, ziołowym nadzieniem. Doskonały jako dodatek do zup lub mięs lub sałat. Moim zdaniem najsmaczniejszy jeszcze lekko ciepły.

Polecam 🙂

drożdżowy-wieniec-z-serkiem-ziołowym

 

Wieniec drożdżowy z twarożkiem ziołowym

Na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%) 
  • 2 jajka (L) + 1 białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem 
  • 70 g roztopionego masła 
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru 

Na twarożek ziołowy:

  • 2 opakowania twarożku śmietankowego (u mnie Almette)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżka świeżego tymianku drobno posiekanego
  • 1 łyżka świeżej bazylii drobno posiekanej
  • 1 łyżka koperku drobno posiekanego
  • 1 łyżka grubego szczypioru drobno posiekanego
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

Okrągłą tortownicę ok. 24 cm. posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto:

W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać.
Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Mąkę wymieszać z solą. Jako ostatnią dodać mąkę  wyrabiać ręką lub hakiem. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki,
ja wykorzystałam 4 i 1/3 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.

Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Przygotować twarożek ziołowy:

Do miski włożyć wszystkie składniki nadzienia, czosnek przecisnąć przez praskę,
doprawić solą i pieprzem zgodnie z upodobaniem, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 min.,
żeby smaki się trochę ,,przegryzły”.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm.
Ciasto posmarować przygotowanym twarożkiem, pozostawić czyste ok. 2 cm z każdej strony. Zwinąć ciasto w rulon, lekko spłaszczyć, przeciąć ostrym nożem wzdłuż, pozostawić 5 cm nie przeciętego ciasta na jednym końcu.

Zapleść  ciasto, tak żeby powstał a’la warkocz. Następnie zwinąć w wieniec i zlepić razem końce. Posmarować ,,białkiem”
Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 30-35 min do zrumienienia.
Wyjąć i lekko przestudzić na kuchennej kratce.

Podawać na ciepło jako dodatek np. do zup lub mięsa z grilla.

Smacznego.

 

  • drożdżowy-zawijaniec-z-ziołami
  • drożdżowy-wieniec-z-ziołowym-serkiem 1
  • jak-zrobić-wieniec
  • wieniec-drożdżowy-1

 

(Visited 626 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox
Zupa Gulaszowa
next
Zupa gulaszowa
previous
Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox
Zupa Gulaszowa
next
Zupa gulaszowa

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię