Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wieniec drożdżowy, tym razem z wytrawnym, ziołowym nadzieniem. Doskonały jako dodatek do zup lub mięs lub sałat. Moim zdaniem najsmaczniejszy jeszcze lekko ciepły.
Polecam 🙂
Wieniec drożdżowy z twarożkiem ziołowym
Na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
- 2 jajka (L) + 1 białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 70 g roztopionego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Na twarożek ziołowy:
- 2 opakowania twarożku śmietankowego (u mnie Almette)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżka świeżego tymianku drobno posiekanego
- 1 łyżka świeżej bazylii drobno posiekanej
- 1 łyżka koperku drobno posiekanego
- 1 łyżka grubego szczypioru drobno posiekanego
- 1 mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
Okrągłą tortownicę ok. 24 cm. posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto:
W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać.
Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Mąkę wymieszać z solą. Jako ostatnią dodać mąkę wyrabiać ręką lub hakiem. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki,
ja wykorzystałam 4 i 1/3 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Przygotować twarożek ziołowy:
Do miski włożyć wszystkie składniki nadzienia, czosnek przecisnąć przez praskę,
doprawić solą i pieprzem zgodnie z upodobaniem, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 min.,
żeby smaki się trochę ,,przegryzły”.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm.
Ciasto posmarować przygotowanym twarożkiem, pozostawić czyste ok. 2 cm z każdej strony. Zwinąć ciasto w rulon, lekko spłaszczyć, przeciąć ostrym nożem wzdłuż, pozostawić 5 cm nie przeciętego ciasta na jednym końcu.
Zapleść ciasto, tak żeby powstał a’la warkocz. Następnie zwinąć w wieniec i zlepić razem końce. Posmarować ,,białkiem”
Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 30-35 min do zrumienienia.
Wyjąć i lekko przestudzić na kuchennej kratce.
Podawać na ciepło jako dodatek np. do zup lub mięsa z grilla.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
bardzo smakowite danie 🙂