Przepis na pyszną pierś z indyka faszerowaną nadzieniem z żurawiną i orzechami.
Tak przyrządzony indyk jest doskonały na świąteczny obiad lub ciepłą kolację.
Oczywiście można go przygotwać z każdej okazji, albo bez okazji.
Pieczona pierś podawana z sosem pieczeniowym na ciepło jest doskonała z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub klusek kładzionych. Mięso podawane na zimno, może być pyszną domową wędlin. Z dodatkiem sosu tatarskiego będzie hitem wielkanocnego stołu.
Przygotowanie farszu

SKŁADNIKI
- 1,2 – 1,5 kg. piersi z indyka
- 1 polędwica z indyka lub ok. 100 g piersi
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 80 g orzechów włoskich lub laskowych
- 2 szalotki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka majeranku
- ok. 100 g masła
przygotowanie
Pierś z indyka umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie do końca, tak żeby powstał duży płat mięsa. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić cytryną, oprószyć połową soli, papryki i pieprzu. Odłożyć.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Polędwicę z indyka pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze
(ja mielę w malakserze). Przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem.
Żurawimy i orzechy posiekać, orzechy dość dokładnie, żurawiny tylko te duże. Dodać bakalie
do mielonego mięsa.
Szalotki posiekać, zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Bardzo dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Na pierś z indyka położyć cieniusieńkie plasterki masła, następnie równą warstwą rozłożyć nadzienie, zwinąć możliwie ścisło.
Ponownie oprószyć pozostałymi przyprawami, solą, papryką i pieprzem i majerankiem.
Pierś zasznurować nicią kuchenną lub włożyć do siatki wędliniarskiej, włożyć do rękawa, obłożyć pozostałym masłem. rękaw zamknąć, ponacinać maleńkie dziurki.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 170 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Pierś piec 1 godz na 1 kg. mięsa, ja miałam 1,2 kg. piersi i piekłam ją 80 min, a następnie zostawiłam w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 min.
Wyjmujemy mięso z piekarnika, otwieramy rękaw, odlewamy powstały sos i wyjmujemy z rękawa mięso. Pozostawiamy jeszcze 5-6 min zanim zaczniemy kroić.
Podajemy na gorąco lub jako wędlinę na zimno.