Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną pierś z indyka faszerowaną nadzieniem z żurawiną i orzechami. Tak przyrządzony indyk jest doskonały na świąteczny obiad lub ciepłą kolację.
Oczywiście można go przygotwać z każdej okazji, albo bez okazji.
Pieczona pierś podawana z sosem pieczeniowym na ciepło jest doskonała z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub klusek kładzionych. Mięso podawane na zimno, może być pyszną domową wędlin. Z dodatkiem sosu tatarskiego będzie hitem wielkanocnego stołu.
Smacznego 🙂
Pierś Indyka Faszerowana z Żurawinami
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg. piersi z indyka
- 1 polędwica z indyka lub ok. 100 g piersi
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 80 g orzechów włoskich lub laskowych
- 2 szalotki
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka majeranku
- ok. 100 g masła
Steps
1
Done
|
Pierś z indyka umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie do końca, tak żeby powstał duży płat mięsa. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Mięso skropić cytryną, oprószyć połową soli, papryki i pieprzu. Odłożyć. |
2
Done
|
Przygotowanie FarszuPolędwicę z indyka pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze Żurawimy i orzechy posiekać, orzechy dość dokładnie, żurawiny tylko te duże. Dodać bakalie Szalotki posiekać, zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Bardzo dokładnie wymieszać. |
3
Done
|
Przygotowanie MięsaNa pierś z indyka położyć cieniusieńkie plasterki masła, następnie równą warstwą rozłożyć nadzienie, zwinąć możliwie ścisło. Ponownie oprószyć pozostałymi przyprawami, solą, papryką i pieprzem i majerankiem. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. z termoobiegiemPierś piec 1 godz na 1 kg. mięsa, ja miałam 1,2 kg. piersi i piekłam ją 80 min, a następnie zostawiłam w wyłączonym piekarniku jeszcze 10 min. Wyjmujemy mięso z piekarnika, otwieramy rękaw, odlewamy powstały sos i wyjmujemy z rękawa mięso. Pozostawiamy jeszcze 5-6 min zanim zaczniemy kroić. Podajemy na gorąco lub jako wędlinę na zimno. |
5
Done
|