24
Pyszne ciasto z rabarbarem i delikatną nutą pomarańczy. Bardzo ważne aby wszystkie składniki ciasta, były w temperaturze pokojowej a masło bardzo miękkie. Aby powstała naprawdę puszysta masa, ucieramy masło z cukrem przy pomocy mieszadła płaskiego (można sprawdzić tutaj jak wygląda).
Polecam 🙂
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 180 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 (XL)
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 400 g rabarbaru
Sposób przygotowania
- Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy połowę skórki z pomarańczy, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
- Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
- W misie miksera ucieramy masło i cukier na lekką, jasną masę. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, krótko miksujemy.
- Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
- Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
- Do maślanej masy wsypujemy mąkę, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy rabarbar.
- Formę wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy do ,,suchego patyczka”.
- Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy.
- Kiedy ciasto wystygnie, lukrujemy.
Lukier pomarańczowy:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
Cukier łączymy z 3 łyżkami soku, dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku, jeśli jest zbyt rzadki i łatwo spływa z ciasta, dodajemy łyżkę cukru pudru.
Smacznego!
7 komentarzy
tyle dobrego!
🙂
Pozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.
Zjadlabym kawalek do popoludniowej kawy!
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Koniecznie muszę rozejrzeć się za rabarbarem, bo w tym roku jeszcze nic z nim nie robiłam. Bardzo apetyczne ciasto 🙂
pozdrawiam
Malwinna
bardzo lubię takie:)
Sezon rabarbarowy w pełni rozpoczęty!
Szkoda, ze trwa tak krótko, wiec trzeba wypróbować jak najwięcej takich fajnych przepisów jak ten!
Pozdrawiamy: Ania i Ola ze smakologia.blogspot.com
No właśnie sezon rabarbarowy jest krótkie, ale w tym roku kupiłam dużo rabarbaru, pokroiłam i zamroziłam. Zobaczymy jak to zniesie. Wypróbuję w lecie. Pozdrawiam Dziewczyny 🙂