0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto kręcone z rabarbarem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto kręcone z rabarbarem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasto z rabarbarem i delikatną nutą pomarańczy. Bardzo ważne aby wszystkie składniki ciasta, były w temperaturze pokojowej a masło bardzo miękkie. Aby powstała naprawdę puszysta masa, ucieramy masło z cukrem przy pomocy mieszadła płaskiego (można sprawdzić tutaj jak wygląda).

Polecam 🙂

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 (XL)
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 400 g rabarbaru

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy połowę skórki z pomarańczy, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
  2. Formę do ciasta (24 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. W misie miksera ucieramy masło i cukier na lekką, jasną masę. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, krótko miksujemy.
  5. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku a następnie ocet.
  6. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
  7. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
  8. Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy rabarbar.
  9. Formę wstawiamy do piekarnika na 45-50 min., pieczemy do ,,suchego patyczka”.
  10. Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy.
  11. Kiedy ciasto wystygnie, lukrujemy.

Lukier pomarańczowy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy

Cukier łączymy z 3 łyżkami soku, dokładnie mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku, jeśli jest zbyt rzadki i łatwo spływa z ciasta, dodajemy łyżkę cukru pudru.

Smacznego!

(Visited 169 times, 1 visits today)

Dorota

Babka Drożdżowa
previous
Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą
next
Indyk Faszerowany Żurawinami
Babka Drożdżowa
previous
Babka Drożdżowa z Marcepanem i Pomarańczą
next
Indyk Faszerowany Żurawinami

7 komentarzy Ukryj

Sezon rabarbarowy w pełni rozpoczęty!
Szkoda, ze trwa tak krótko, wiec trzeba wypróbować jak najwięcej takich fajnych przepisów jak ten!
Pozdrawiamy: Ania i Ola ze smakologia.blogspot.com

No właśnie sezon rabarbarowy jest krótkie, ale w tym roku kupiłam dużo rabarbaru, pokroiłam i zamroziłam. Zobaczymy jak to zniesie. Wypróbuję w lecie. Pozdrawiam Dziewczyny 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię