Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zdrowa i smaczna domowa wędlina dla całej rodziny. Taki domowy baleron robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy zaledwie kilka składników i doskonała wędlina jest gotowa. Ja robię wędliny w niewielkich porcjach 500-700 g mięsa maksymalnie, bo takie porcje zjadamy w ciągu 2-3 dni.
Baleron podobnie jak każdą inną wędlinę można z powodzeniem mrozić, należy wcześniej bardzo dokładnie ją wystudzić. Wędlinę domową zawijamy najpierw w papier do pieczenia,a następnie wkładamy do torebki do mrożenia i tak przygotowany pakunek wkładamy do zamrażalnika.
Więcej pomysłów na domowe wędliny znajdziecie tutaj (klik)
Baleron Domowy
Składniki:
-
600-700 g schabu karkowego
-
2 małe listki laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
6 ziaren pieprzu czarnego
-
3 łyżki soli peklowej
-
ok. 2,5 l wody
Przepisy na Domowe Wędliny
Sposób przygotowania domowego baleronu:
W garnku zagotować wodę z przyprawami, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe (bez soli peklowej). Gotować ok. 10 min., wyłączyć gaz, wsypać sól peklującą, zamieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mięso umyć, ponakłuwać gęsto najlepiej patyczkiem do szaszłyków,. Włożyć schab do zimnej zalewy i odstawić na min. 48 h w zimne miejsce (może być lodówka), mięso musi być całkowicie zanurzone.
Obracać mięso co 12h nawet jeśli jest całkowicie zanurzone w zalewie.
Wyjąć mięso z zalewy, włożyć do siatki wędliniarskiej, nie jest to konieczne, ale mięso ładniej się formuje.
Przygotować szybkowar, mięso włożyć w siatkę, a następnie w specjalny woreczek foliowy do gotowania mięsa. Umieścić schab w szynkowarze zgodnie z instrukcją, ale tak, żeby przecięcie schabu było na górze i na dole. Wkłuć termometr jeśli mamy go na wyposażeniu, zdecydowanie pomaga w kontrolowaniu temperatury.
Do dużego garnka wstawiamy szybkowar i zalewamy gorącą wodą do min. 3/4 wysokości szybkowara.
Parzymy baleron w 78-80 st.C. przez 2-2,5 h do momentu kiedy mięso osiągnie temp. 60 st.C.
Po zakończeniu przenia, wyłączamy płomień pod garnkiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy szynkowar z garnka, a baleron z szynkowara.
Odstawiamy wędlinę na noc do lodówki.
Rano wędlina jest gotowa.
Smacznego 🙂
Przepisy z filmem na domowe OBIADY