0 0
Łosoś z Ostrymi Warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś z Ostrymi Warzywami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na szybkie danie z łososia. Ostre warzywa świetnie pasują do delikatnej ryby. Tego łososia przygotowuję zawsze kiedy przechodzimy na dietę, tym razem postanowiliśmy nieco zaoszczędzić kalorii przed zbliżającymi się świetami wielkanocnymi.

Polecam:)

łosoś, łosoś przepis, łosoś przepisy, ryba, ryby, ryby przepisy, makaron z sosem, makaron z sosem przepisy, makaron przepis, makaron przepisy, makaron z łososiem, makaron z łososiem przepisy, przepisy

Łosoś z Warzywami 

Składniki na 2 osoby:

  • 300 g świeżego łososia
  • 1 bakłażan
  • 2 średnie marchewki
  • 1 puszka całych pomidorów w sosie
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 2 cebule (czerwona i biała)
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • Sól i pieprz
  • Oliwa
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, marchewkę i cebule obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
  2. Bakłażana pokroić w grubą kostkę, posolić, odstawić na min. 30 min. Następnie odcisnąć przed smażeniem.
  3. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i czosnek, chwilę smażyć aż poczujemy intensywny zapach. Wrzucić cebulę, zamieszać, chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, zamieszać i smażyć ok 5 min.
  4. W osobnym garnku lub na patelni, rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć odciśniętego bakłażana (4-5 min), mieszać.
  5. Bakłażana przełożyć do garnka z cebulą, zamieszać i dusić, pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 10 min.
  6. Następnie dodać pomidory z puszki (całe pomidory, rozgnieść w rękach), dokładnie zamieszać, przykryć i dusić ok. 10 min. Od czasu do czasu sprawdzać czy marchewka i bakłażan zmiękły (warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane).

Przygotowanie łososia;

  1. Rybę umyć, zdjąć skórę, podzielić na dwa kawałki.
  2. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
  3. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy.
  4. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu, po 3-5 min z każdej strony. 

Warzywa wyłożyć na talerz, na wierzch położyć kawałek łososia, przybrać listkami bazylii. Podawać na gorąco.

Smacznego!

 łosoś, łosoś przepis, łosoś przepisy, ryba, ryby, ryby przepisy, makaron z sosem, makaron z sosem przepisy, makaron przepis, makaron przepisy, makaron z łososiem, makaron z łososiem przepisy, przepisy

 

 

 

 

(Visited 2 569 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Szynka Pieczona – Domowa Wędlina
Kuchnia Polska – Przepisy
next
Weekendowe Menu cz. 29 – Domowe Przepisy
previous
Szynka Pieczona – Domowa Wędlina
Kuchnia Polska – Przepisy
next
Weekendowe Menu cz. 29 – Domowe Przepisy

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »