Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowa Szynka Pieczona, doskonała jako domowa wędlina. Można przechowywać nawet do 6-7 dni w lodówce.
Moja szynka jest w środku dość blada bo nakłuwałam ja widelcem, a miałam spory kawałek mięsa i nie dotarłam do samego środka kulki. Dzięki temu widać doskonale dlaczego warto wkładać szynkę przed pieczenim do soli peklującej, to właśnie dzięki peklowaniu mięso po ugotowaniu lub upieczeniu ma piękny różowy kolor. Peklowanie nie jest konieczne i można mięso marynować na sucho, nacierając je solą i przyprawami, zostawić na noc w lodówce, a następnie upiec.
Pieczona szynka jest doskonała na święta lub Wielkanoc, ale również na każdy dzień jako zdrowa wędlina. Polecam, pracy jest naprawdę niewiele, jedynie jeśli zdecydujemy się na peklowanie musimy pamiętać o obracaniu mięsa w naczyniu co 12 godz.
Do peklowania użyłam gotowej mieszanki soli i ziół, ale nie jest to konieczne, wystarczy zwykła sól peklowa, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
Polecam 🙂
Pieczona Szynka – Domowa Wędlina
Składniki:
- ok. 1200-1500 g szynki tzw. kulki
- 1 opakowanie (67 g) soli peklowej u mnie z ziołami
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
ponadto:
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania pieczone szynki:
Przygotowanie roztworu soli peklującej zgodnie z opisem na torebce. Ja zrobiłam tak,
w garnku zagotowałam 2 litry wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem, dodałam
sól peklową, zamieszałam, gotowałam jeszcze ok. 2 min. Zdjęłam z ognia i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie szynki, oczyściłam mięso z większych kawałków tłuszczu, ale zostawiłam trochę,żeby mięso nie było suche. Umyłam i osuszyłam. Szynkę nakłułam widelcem, ale następnym razem zrobię to patykiem do szaszłyków bo pekla nie dotarła do środka mięsa co widać po kolorze upieczonej szynki.
Mięso włożyłam do zimnego roztworu soli peklującej szynka powinna być całkowicie zanurzona.
Mięso odstawiłam w zimne miejsce na 48 godz, co 12 godzin należy je obracać nawet jeśli całe jest zanurzone w płynie.
Mięso wyjąć z zalewy peklowej, osuszyć, można włożyć do siatki wędliniarskiej, pozwoli to zachować ładny kształt wędliny. Następni szynkę włożyłam do rękawa do pieczenia, zamknęłam go, a w worku ponacinałam maleńkie dziurki.
Piekarnik rozgrzałam do 175 st.C. z termoobiegiem.
Szynkę piekłam 70 min i zostawiłam w wyłączonym piekarniku na 10 min. przy 1200 g mięsa.
Jeżeli mamy 1500 g mięsa pieczemy 80 min i 10 min w wyłączonym piekarniku. Mięso wyjmujemy i studzimy w rękawie, zimną szynkę wyjmujemy i na noc wkładamy do lodówki.
Rano szynka jest gotowa do jedzenia.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
o ile wędlin i kanapek raczej nie jadam – tak takie domowe wędlinki zawsze przywołują u mnie apetyt 😀