0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta limonkowa z jogurtem greckim

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta limonkowa z jogurtem greckim

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Słońce daje znać, że czas najwyższy pomyśleć o Wielkanocy. A jeśli Wielkanoc to oczywiście w naszych mazowieckich okolicach wszyscy zaczynamy myśleć o mazurkach.

Dzisiejszy przepis jest bardzo oryginalny. Mazurek wielkanocny z jogurtem greckim, to nietypowe połączenie, ale jest naprawdę ciekawe i smaczne.

Moim zdaniem mazurek jest najsmaczniejszy w dniu pieczenia, kiedy spód jest lekko kruchy, ale moi chłopcy zdecydowanie orzekli, że nawet następnego dnia, kiedy ciasto lekko już zmięknie od wilgotnego wierzchu, mazurek wciąż jest pyszny.

Może po prostu musicie się sami przekonać, kto z nas ma rację.

Polecam 🙂

 

mazurek, mazurek przepis, mazurek wielkanocny, mazurek wielkanocny przepis, wielkanoc, wielkanoc przepisy, ciasto, ciasto przepis

 

Mazurek limonkowy

Składniki:

Spód:

  • ok. 1 szklanki pokruszonych herbatników (u mnie ,,Szkolne” )
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2-3 łyżki masła roztopionego
  • Wierzch:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki ok. 50 g suchego mleka kokosowego 
  • 1/2 szklanki soku z limonek (ok.2-3 szt)
  • Skórka otarta z 1 dużej limonki
  • 3 żółtka (L)

Sposób przygotowania:

Herbatniki dokładnie pokruszyć w malakserze lub włożyć do grubej, plastikowej torebki i uderzać w nią wałkiem do ciasta.

Herbatniki przełożyć do miski, wsypać cukier, wymieszać. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać tak, aby powstała wilgotna masa.  Wylepić nią foremkę do tart (u mnie prostokątna 26 x 7 cm), najlepiej pomagać sobie widelcem bo do palców okruchy bardzo się przyklejają.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. 

Spód podpiec przez ok. 6-7 min, do chwili kiedy zacznie się rumienić (bardziej niż rumiany już kolor herbatników, zorientujecie się, że ciasto robi się ciemniejsze).  Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie masę jogurtowo-limonkową.

Przygotowanie masy limonkowej:

W misie miksera umieścić najpierw suche mleko kokosowe i dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, tak aby je ,,rozluźnić”. Następnie wlać odrobinę soku z limonki i miksować tak długo, aż powstanie jednolity płyn bez grudek.

Do mleka kokosowego dodajemy wszystkie pozostałe składniki: jogurt grecki, pozostały sok z limonki, żółtka, skórkę i dokładnie mieszamy na wysokich obrotach miksera.

Gotową masę przelewamy delikatnie na podpieczony spód. Będzie bardzo luźna.

Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika na 12-15 min, lub do chwili, kiedy wierzch nie będzie luźny, przy poruszaniu foremką.

Wyjmujemy mazurek i studzimy w foremce na kuchennej kratce . Wyjmujemy z formy dopiero kiedy będzie zupełnie zimny. 

Smacznego.

 

  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis
  • Mazurek Limonkowy
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis

 

(Visited 242 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki z czekoladowym mascarpone
next
Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc
previous
Babeczki z czekoladowym mascarpone
next
Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc

4 komentarze Ukryj

,jestem z warszawy ..gdzie moge dostac suche mleko kokosowe bardzo fajny przepis ale bez tego skladnika nie moge zrobic.

Jagoda, mleko jest do kupienia wszędzie ja najczęściej kupuję firmy Vitasia np w MarcPolu lub w Lidlu. Trochę różnią się kolorem puszek, ale to jedno i to samo 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię