• Home
  • Ciasta
  • Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle proste i szybkie ciasto z dodatkiem kremowego serka. Pięknie pachnie i wygląda a z dodatkiem jogurtu greckiego będzie świetne na podwieczorek lub śniadanie.

Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a foremka dokładnie posmarowana masłem i oprószona bułką lub mąką. Ciasto lubi się przyklejać.

Pound cake, bo tak nazywa się to ciasto, bardzo dobrze się przechowuje, wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika.

 

ciasto-przepis

 

Ciasto z serkiem kremowym – Pound cake

Składniki:

  • 110 gr serka kremowego (u mnie President, ale może być Almette, Pątnicy, Kanapkowy) 
  • 170 g miękkiego masła 
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka (L) lub 4 (S) 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

W Misie miksera umieścić serek i masło, zmiksować na jednolitą masę, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować.

Dodawać jajka po każdym miksować przez chwilę.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę pomarańczową, zmiksować do połączenia składników.

Formę do babki lub keksówkę, dokładnie posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Przełożyć ciasto do foremki.

Piec ok. 55-60 min do suchego patyczka.

Ciasto może się szybko przypiekać, więc po ok. 30 min dobrze jest przykryć je folią aluminiową.

Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Oprószyć cukrem pudrem.

Idealnie smakuje z łyżką jogurtu greckiego 🙂

Smacznego.

  • ciasto
  • ciasto-kręcone
  • przepis-na-ciasto

 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc
next
Wesołych Świąt
previous
Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc
next
Wesołych Świąt

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię