• Home
  • Ciasta
  • Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake
Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto kręcone z kremowym serkiem – Pound cake

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Niezwykle proste i szybkie ciasto z dodatkiem kremowego serka. Pięknie pachnie i wygląda a z dodatkiem jogurtu greckiego będzie świetne na podwieczorek lub śniadanie.

    Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a foremka dokładnie posmarowana masłem i oprószona bułką lub mąką. Ciasto lubi się przyklejać.

    Pound cake, bo tak nazywa się to ciasto, bardzo dobrze się przechowuje, wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika.

     

    ciasto-przepis

     

    Ciasto z serkiem kremowym – Pound cake

    Składniki:

    • 110 gr serka kremowego (u mnie President, ale może być Almette, Pątnicy, Kanapkowy) 
    • 170 g miękkiego masła 
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 jajka (L) lub 4 (S) 
    • 1,5 szklanki mąki pszennej 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • szczypta soli
    • Skórka otarta z 1 pomarańczy

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

    W Misie miksera umieścić serek i masło, zmiksować na jednolitą masę, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować.

    Dodawać jajka po każdym miksować przez chwilę.

    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę pomarańczową, zmiksować do połączenia składników.

    Formę do babki lub keksówkę, dokładnie posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

    Przełożyć ciasto do foremki.

    Piec ok. 55-60 min do suchego patyczka.

    Ciasto może się szybko przypiekać, więc po ok. 30 min dobrze jest przykryć je folią aluminiową.

    Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
    Oprószyć cukrem pudrem.

    Idealnie smakuje z łyżką jogurtu greckiego 🙂

    Smacznego.

    • ciasto
    • ciasto-kręcone
    • przepis-na-ciasto

     

    (Visited 142 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc
    next
    Wesołych Świąt
    previous
    Magazyn Kuchnia Doroty – Wiosna i Wielkanoc
    next
    Wesołych Świąt

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię