Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle proste i szybkie ciasto z dodatkiem kremowego serka. Pięknie pachnie i wygląda a z dodatkiem jogurtu greckiego będzie świetne na podwieczorek lub śniadanie.
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a foremka dokładnie posmarowana masłem i oprószona bułką lub mąką. Ciasto lubi się przyklejać.
Pound cake, bo tak nazywa się to ciasto, bardzo dobrze się przechowuje, wystarczy włożyć je do szczelnego pojemnika.

Ciasto z serkiem kremowym – Pound cake
Składniki:
- 110 gr serka kremowego (u mnie President, ale może być Almette, Pątnicy, Kanapkowy)
- 170 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka (L) lub 4 (S)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
W Misie miksera umieścić serek i masło, zmiksować na jednolitą masę, niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować.
Dodawać jajka po każdym miksować przez chwilę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę pomarańczową, zmiksować do połączenia składników.
Formę do babki lub keksówkę, dokładnie posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Przełożyć ciasto do foremki.
Piec ok. 55-60 min do suchego patyczka.
Ciasto może się szybko przypiekać, więc po ok. 30 min dobrze jest przykryć je folią aluminiową.
Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Oprószyć cukrem pudrem.
Idealnie smakuje z łyżką jogurtu greckiego 🙂
Smacznego.