Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną i bardzo łatwą Sałatkę Śledziową.
Sałatkę należy przygotwać kilka godzin przed podaniem, nie przechowujemy je w lodówce, a raczej w temperaturze pokojowej. Chcemy, żeby smaki się przegryzły, ziemniaki nasiąknęły sosem winegret.
Sos Winegret jest bardzo łatwy do przygotowania, ale bardzo trudno określić proporcje składników, bo sos to sos ma nam smakować, być taki jak najbardziej lubimy, dlatego próbujcie, smakujcie i dopasujcie go do swoich upodobań.
Do winegretu zawsze używam musztardy Dijone, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku, jeśli jej nie lubicie lub nie macie, można zastąpić ją inną musztardą Francuską, Sarepską lub Miodową.
Sos można przygotwać dzień wcześniej, ziemniaki na upartego również możecie ugotować dzień wcześniej, chociaż ja lubię przygotowywać sałatkę z lekki ciepłych ziemniaków, smaki lepiej się łączą.
Śledzie natomiast trzeba moczyć przez kilka godzin, nawet całą noc. Na noc śledzie zostawiamy w ,,ostatniej wodzie”, czyli po drugiej wymianie wody, nalewamy trzecią wodę i w niej
ew. zostawiamy śledzie. Można je również wymoczone i osuszone włożyć do miski i tak przetrzymać w lodówce przez 1 noc, ale nie dłużej.
Czerwony pieprz, którego używam do ozdobienia sałatki wygląda pięknie, ale ma specyficzny smak, więc jeśli postanowicie go użyć sprawdźcie, czy na pewno Wam odpowiada.
Nie żałujemy za to świeżego koperku, sałatkę posypujemy nim przed samym podaniem, niech będzie grubo porwany, a nie siekany.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na Święta Bożego Narodzenia 🎄🎄🎄
Sałatka Śledziowa z Sosem Winegret
Składniki:
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 śledzie Matias (u mnie w zalewie z oleju)
czerwona cebula
ogórek kiszony
koperek
ziarna pieprzu czerwonego do przybrania (opcjonalnie)
Sos Winegret:
ok. 100-1300 ml. oliwy z oliwek EV
ok. 0,5 łyżeczki soli
ok. 0,5 łyżeczki pieprzy świeżo mielonego
ok. 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny
ok. 1 łyżeczki musztardy Dijone
Przepisy na ŚLEDZIE 🐟
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Śledzie wyjąć z zalewy, włożyć do miski, zalać czystą, zimną wodą. Wodę ze śledzi zmienić 3 razy, mniej więcej co 1h. Ziemniaki w skórce umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości, zajmie to więcej czasu, niż kiedy ziemniaki są obrane. |
2 Done | Ziemniaki kroimy w plastry średniej grubości. |
3 Done | Sos Winegret:W słoiku lub miseczce łączymy oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. jeśli mamy słoik to zakręcamy go dokładnie i bardzo energicznie potrząsamy. Składniki muszą się bardzo dokładnie wymieszać. Składniki w miseczce również bardzo dokładnie mieszamy np. widelcem. Próbujemy sos, powinien mieć zdecydowany smak, jeśli trzeba dodajemy więcej soli, lub soku z cytryny, ew. musztardy. |
4 Done | Przygotowanie sałatki:Na dużym półmisku układamy: plasterki ziemniaków, następnie śledzie, cebulę i posypujemy wszystko ogórkami kiszonymi i odrobiną czerwonego pieprzu (pieprz tylko jeśli go lubimy i nie przesadźmy z ilością, ma specyficzny smak, ale wygląda pięknie). Całość polewamy sosem winegret. Przed samym podaniem posypujemy sałatkę sporą ilością grubo porwanego koperku. Smacznego :) |
5 Done |