0 0
Sałatka Śledziowa z Sosem Winegret

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałatka Śledziowa z Sosem Winegret

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszną i bardzo łatwą Sałatkę Śledziową.

Sałatkę należy przygotwać kilka godzin przed podaniem, nie przechowujemy je w lodówce, a raczej w temperaturze pokojowej. Chcemy, żeby smaki się przegryzły, ziemniaki nasiąknęły sosem winegret.

Sos Winegret jest bardzo łatwy do przygotowania, ale bardzo trudno określić proporcje składników, bo sos to sos ma nam smakować, być taki jak najbardziej lubimy, dlatego próbujcie, smakujcie i dopasujcie go do swoich upodobań.
Do winegretu zawsze używam musztardy Dijone, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku, jeśli jej nie lubicie lub nie macie, można zastąpić ją inną musztardą Francuską, Sarepską lub Miodową.
Sos można przygotwać dzień wcześniej, ziemniaki na upartego również możecie ugotować dzień wcześniej, chociaż ja lubię przygotowywać sałatkę z lekki ciepłych ziemniaków, smaki lepiej się łączą.

Śledzie natomiast trzeba moczyć przez kilka godzin, nawet całą noc. Na noc śledzie zostawiamy w ,,ostatniej wodzie”, czyli po drugiej wymianie wody, nalewamy trzecią wodę i w niej
ew. zostawiamy śledzie. Można je również wymoczone i osuszone włożyć do miski i tak przetrzymać w lodówce przez 1 noc, ale nie dłużej.

Czerwony pieprz, którego używam do ozdobienia sałatki wygląda pięknie, ale ma specyficzny smak, więc jeśli postanowicie go użyć sprawdźcie, czy na pewno Wam odpowiada.
Nie żałujemy za to świeżego koperku, sałatkę posypujemy nim przed samym podaniem, niech będzie grubo porwany, a nie siekany.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na Święta Bożego Narodzenia 🎄🎄🎄

 

 

Sałatka Śledziowa

Sałatka Śledziowa z Sosem Winegret

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach

  • 4 śledzie Matias (u mnie w zalewie z oleju)

  • czerwona cebula

  • ogórek kiszony

  • koperek

  • ziarna pieprzu czerwonego do przybrania (opcjonalnie)

Sos Winegret:

  • ok. 100-1300 ml. oliwy z oliwek EV

  • ok. 0,5  łyżeczki soli

  • ok. 0,5 łyżeczki pieprzy świeżo mielonego

  • ok. 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny

  • ok. 1 łyżeczki musztardy Dijone

 

Przepisy na ŚLEDZIE 🐟

 

(Visited 1 833 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Śledzie wyjąć z zalewy, włożyć do miski, zalać czystą, zimną wodą. Wodę ze śledzi zmienić 3 razy, mniej więcej co 1h.
Następnie ryby wyjąć i dokładnie osuszyć w papierowych rękawach.

Ziemniaki w skórce umyć i ugotować w osolonej wodzie. Gotujemy do miękkości, zajmie to więcej czasu, niż kiedy ziemniaki są obrane.
Ziemniaki powinny być podobnej wielkości, żeby ugotowały się w tym samym czasie.
Kiedy ziemniaki są ugotowane, wodę odlać, a ziemniaki odłożyć do przestygnięcia.
Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki.

2
Done

Ziemniaki kroimy w plastry średniej grubości.
Śledzie pokroić na kawałki średniej wielkości, tak, żeby były podobne do wielkości ziemniaków.
Czerwoną cebulę kroimy w cieniusieńkie plasterki.
Ogórka kroimy w drobną kostkę.

3
Done

Sos Winegret:

W słoiku lub miseczce łączymy oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. jeśli mamy słoik to zakręcamy go dokładnie i bardzo energicznie potrząsamy. Składniki muszą się bardzo dokładnie wymieszać. Składniki w miseczce również bardzo dokładnie mieszamy np. widelcem. Próbujemy sos, powinien mieć zdecydowany smak, jeśli trzeba dodajemy więcej soli, lub soku z cytryny, ew. musztardy.
Sos odstawiamy na 10-15 min.

4
Done

Przygotowanie sałatki:

Na dużym półmisku układamy: plasterki ziemniaków, następnie śledzie, cebulę i posypujemy wszystko ogórkami kiszonymi i odrobiną czerwonego pieprzu (pieprz tylko jeśli go lubimy i nie przesadźmy z ilością, ma specyficzny smak, ale wygląda pięknie). Całość polewamy sosem winegret.
Odstawiamy sałatkę na ok. 1-2 godz., żeby smaki się przegryzły. Nie wstawiamy do lodówki, powinna stać w temperaturze pokojowej.

Przed samym podaniem posypujemy sałatkę sporą ilością grubo porwanego koperku.
Pyszna z ciemnym chlebem lub bagietką.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Kompot z Suszu
previous
Kompot z Suszu – Wigilijny
next
Keks Biszkoptowy
Kompot z Suszu
previous
Kompot z Suszu – Wigilijny
next
Keks Biszkoptowy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »