Przepis na kompot z suszu. Jedni go lubią, inni już nie tak bardzo, ale na każdym tradycyjnym, polskim wigilijnym stole pojawić się powinien.
Pachnie przepięknie, wygląda jak najprawdziwszy polski bursztyn w płynnej wersji, ma prawdziwie świąteczny aromat 🙂
Ja kompot robię zawsze i to z podwójnej porcji, przez całe święta lubimy go popijać, szczególnie smaczny nam w połączeniu z Keksem Piernikowym.
Polecam, przepis jest niezwykle łatwy i szybki, a efekt prawdziwie odświętny 🙂

SKŁADNIKI
- 200 g suszonych jabłek
- ok. 100 g suszonych śliwek
- ok. 200 g suszonych gruszek
- 10 szt. goździków
- 2 kawałki kory cynamonu
- 2-3 gwiazdki anyżu
- ok. 3 l wody
- ok. 1/4 szklanki miodu (opcjonalnie)
przygotowanie
Do dużego garnka włożyć suszone owoce i przyprawy.
Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min.
Kompot musi zacząć bardzo intensywnie pachnieć i nabrać ciemnego koloru.
Gotowy kompot wyłączyć, zamieszać i spróbować.
Powinien mieć intensywny, słodki smak i piękny brunatny kolor.
Jeśli uznacie za konieczne dosłodzenie kompotu, dodać miód i zamieszać.
Kompot wystudzić.
Jeśli nie lubicie owoców w kompocie, należy przelać go przez drobne sitko.
Przelać do ozdobnego dzbanka.