Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Keks biszkoptowy jest bardzo prosty do upieczenia, podstawą jest klasyczny biszkopt, dodałam odrobinę proszku dopieczenia (czego nigdy nie robię jeśli biszkopt ma być bazą do tortu), tym razem chciałam mieć 100% pewność, że ciasto poradzi sobie z bakaliami.
Polecam:)
Keks Biszkoptowy
Składniki:
- 5 jajek (białka i żółtka osobno) (L)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 250 gramów bakalii (śliwka suszona, żurawina, orzechy włoskie, pistacje, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 175 oC, średnią formę keksową posmarować masłem i posypać bułką tartą (wymiary mojej formy, góra 30 x 11,5 cm; dół 27,5 x 8,5 cm).
Bakalie kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Białka miksujemy na pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy.
Następnie cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Wsypujemy do białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy bakalie i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy keksowej i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pieczemy ok. 35 – 40 min, do suchego patyczka.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.
Zimny keks wyjmujemy z formy. Możemy ciasto posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.
Smacznego!
3 komentarze Ukryj
pyszniutki i pięknie wyglada
Uwielbiam keksy! Mam w swym repertuarze 3 różne. Twój zachęcił mnie do upieczenia tego ciasta!:)
2/3 mąki ziemniaczanej? Czy 2/3 szklanki?