0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Polędwica Wieprzowa Pieczona w Cieście Francuskim

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Polędwica Wieprzowa Pieczona w Cieście Francuskim

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Polędwica pieczona w marynacie i cieście francuskim, doskonały pomysł na elegancki obiad, lub święta.

Do przygotowania tego dania najlepiej kupić kilka mniejszych polędwiczek niż jedną dużą, ciasto francuskie rumieni się dość szybko, mięso potrzebuje w piekarniku ok. 10 min, na 100 g mięsa, więc musimy uważać, aby nie spalić ciasta, kiedy mięso jest jeszcze nie gotowe.

U mnie polędwica miała ok. 400 g i to  bardzo odpowiednia wielkość, więc polecam podobną. Jeśli pieczecie kilka polędwiczek,  należy ułożyć je obok siebie na blasze, zachowując pewien odstęp (ciasto francuskie nieco rośnie) i piec jednocześnie.

Najsmaczniejsza jest polędwica podawana natychmiast po upieczeniu, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące, a mięso miękkie i soczyste.
Do krojenia używajcie naprawdę ostrego noża lub noża do pieczywa, żeby ładnie pokroić ciasto, a nie tylko je pokruszyć.

Dodatkiem do takiej polędwicy mogą być pieczone ziemniaki z rozmarynem.

Polecam 🙂

Polędwica Wieprzowa

Polędwica Pieczona w Cieście Francuskim

Składniki:

  • ok. 400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijone
  • olej do smażenia
(Visited 1 749 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z żyłek.
Obtoczyć w soli i pieprzu. Odłożyć, można również pozostawić na całą noc w lodówce, ale nie jest to konieczne.

2
Done

Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej (2-3 łyżki czyli sporo). na oleju zeszklić delikatnie szalotkę, dodać czosnek i na małym ogniu smażīć przez kilka minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać musztardę, zamieszać.

3
Done

Polędwicę posmarować szlotkowo-musztardową marynatą dookoła.
Rozwinąć ciasto francuskie, jeśli mamy mrożone, wcześniej rozmrozić.
Polędwicę położyć na cieście, najlepiej z boku i zawinąć mięso w ciasto. Nadmiar ciasta odciąć i zachować.
Z pozostałego ciasta wyciąć ozdoby, np. foremką do ciastek.

4
Done

Ciasto posmarować białkiem, ułożyć ozdoby i je również posmarować jajkiem.
Pieczeń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tym w które zawinięte myło ciasto francuskie.

Piec polędwicę w 180 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min. czyli 10 min. na 100 g. mięsa.

5
Done

Upieczoną polędwicę wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 min, żeby odpoczęła.
Następnie kroić bardzo ostrym nożem, a najlepiej nożem do pieczywa.
Podawać na gorąco.

Najsmaczniejsza jest polędwica i ciasto zaraz po upieczeniu, ale można ją również odgrzewać. Pokrojoną w plastry razem z ciastem, układamy na patelni z rozpuszczonym masłem, obsmażamy krótko i na średnim ogniu, z obu stron, podajemy natychmiast.

6
Done

Dorota

Przepis na Likier Cytrynowy
previous
Cytrynówka – Domowy Likier Cytrynowy
next
Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony
Przepis na Likier Cytrynowy
previous
Cytrynówka – Domowy Likier Cytrynowy
next
Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię