Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwica pieczona w marynacie i cieście francuskim, doskonały pomysł na elegancki obiad, lub święta.
Do przygotowania tego dania najlepiej kupić kilka mniejszych polędwiczek niż jedną dużą, ciasto francuskie rumieni się dość szybko, mięso potrzebuje w piekarniku ok. 10 min, na 100 g mięsa, więc musimy uważać, aby nie spalić ciasta, kiedy mięso jest jeszcze nie gotowe.
U mnie polędwica miała ok. 400 g i to bardzo odpowiednia wielkość, więc polecam podobną. Jeśli pieczecie kilka polędwiczek, należy ułożyć je obok siebie na blasze, zachowując pewien odstęp (ciasto francuskie nieco rośnie) i piec jednocześnie.
Najsmaczniejsza jest polędwica podawana natychmiast po upieczeniu, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące, a mięso miękkie i soczyste.
Do krojenia używajcie naprawdę ostrego noża lub noża do pieczywa, żeby ładnie pokroić ciasto, a nie tylko je pokruszyć.
Dodatkiem do takiej polędwicy mogą być pieczone ziemniaki z rozmarynem.
Polecam 🙂
Polędwica Pieczona w Cieście Francuskim
Składniki:
ok. 400 g polędwicy wieprzowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 duża szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy Dijone
olej do smażenia
Przepisy na Polędwicę Wieprzową
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z żyłek. |
2 Done | |
3 Done | |
4 Done | |
5 Done | Upieczoną polędwicę wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 min, żeby odpoczęła. Najsmaczniejsza jest polędwica i ciasto zaraz po upieczeniu, ale można ją również odgrzewać. Pokrojoną w plastry razem z ciastem, układamy na patelni z rozpuszczonym masłem, obsmażamy krótko i na średnim ogniu, z obu stron, podajemy natychmiast. |
6 Done |