Polędwica pieczona w marynacie i cieście francuskim, doskonały pomysł na elegancki obiad, lub święta.
Do przygotowania tego dania najlepiej kupić kilka mniejszych polędwiczek niż jedną dużą, ciasto francuskie rumieni się dość szybko, mięso potrzebuje w piekarniku ok. 10 min, na 100 g mięsa, więc musimy uważać, aby nie spalić ciasta, kiedy mięso jest jeszcze nie gotowe.
U mnie polędwica miała ok. 400 g i to bardzo odpowiednia wielkość, więc polecam podobną. Jeśli pieczecie kilka polędwiczek, należy ułożyć je obok siebie na blasze, zachowując pewien odstęp (ciasto francuskie nieco rośnie) i piec jednocześnie.
Najsmaczniejsza jest polędwica podawana natychmiast po upieczeniu, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące, a mięso miękkie i soczyste.
Do krojenia używajcie naprawdę ostrego noża lub noża do pieczywa, żeby ładnie pokroić ciasto, a nie tylko je pokruszyć.
Dodatkiem do takiej polędwicy mogą być pieczone ziemniaki z rozmarynem.
Polecam 🙂
Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej (2-3 łyżki czyli sporo). na oleju zeszklić delikatnie szalotkę, dodać czosnek i na małym ogniu smażīć przez kilka minut.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać musztardę, zamieszać.
Polędwicę posmarować szlotkowo-musztardową marynatą dookoła. Rozwinąć ciasto francuskie, jeśli mamy mrożone, wcześniej rozmrozić. Polędwicę położyć na cieście, najlepiej z boku i zawinąć mięso w ciasto.
Nadmiar ciasta odciąć i zachować.
Z pozostałego ciasta wyciąć ozdoby, np. foremką do ciastek. Ciasto posmarować białkiem, ułożyć ozdoby i je również posmarować jajkiem. Pieczeń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
najlepiej tym w które zawinięte myło ciasto francuskie. Piec polędwicę w 180 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min. czyli 10 min. na 100 g. mięsa.

SKŁADNIKI
- ok. 400 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 duża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijone
- olej do smażenia
przygotowanie
Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z żyłek.
Obtoczyć w soli i pieprzu. Odłożyć, można również pozostawić na całą noc w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Szalotkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej (2-3 łyżki czyli sporo). na oleju zeszklić delikatnie szalotkę, dodać czosnek i na małym ogniu smażīć przez kilka minut.
Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać musztardę, zamieszać.
Polędwicę posmarować szlotkowo-musztardową marynatą dookoła.
Rozwinąć ciasto francuskie, jeśli mamy mrożone, wcześniej rozmrozić.
Polędwicę położyć na cieście, najlepiej z boku i zawinąć mięso w ciasto. Nadmiar ciasta odciąć i zachować.
Z pozostałego ciasta wyciąć ozdoby, np. foremką do ciastek.
Ciasto posmarować białkiem, ułożyć ozdoby i je również posmarować jajkiem.
Pieczeń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tym w które zawinięte myło ciasto francuskie.
Piec polędwicę w 180 st.C. z termoobiegiem przez 35-40 min. czyli 10 min. na 100 g. mięsa.
Upieczoną polędwicę wyjąć z piekarnika, odłożyć na 5 min, żeby odpoczęła.
Następnie kroić bardzo ostrym nożem, a najlepiej nożem do pieczywa.
Podawać na gorąco.
Najsmaczniejsza jest polędwica i ciasto zaraz po upieczeniu, ale można ją również odgrzewać. Pokrojoną w plastry razem z ciastem, układamy na patelni z rozpuszczonym masłem, obsmażamy krótko i na średnim ogniu, z obu stron, podajemy natychmiast.
Przepisy na Polędwicę Wieprzową