Składniki
-
1 kg schabu środkowego
-
100 g śliwek wędzonych
-
2 łyżki otartego majeranku
-
1 łyżka papryki ostrej
-
3 średnie ząbki czosnku
-
2 łyżki masła
-
sól i pieprz
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z najbardziej tradycyjnych polskich przepisów na schab pieczony ze śliwką. Schab jest pyszny i aromatyczny, lekko wilgotny dzięki suszonym śliwkom, którymi szczodrze go nadziewamy.
Cudowne danie nie tylko na święta i duże okazje, ale i na codzienny obiad. Schab ze śliwką doskonale się przechowuje i odgrzewa. Kilka minut w sosie
z pieczenia z dodatkiem łyżeczki masła i duszenie przez kilkanaście minut na małym ogniu, pod przykryciem. Pycha.
Z czym podawać schab pieczony ze śliwką?
Schab ze śliwką w zależności od okazji możemy podawać z ziemniakami puree, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami lub świeżym pieczywem.
Jako dodatek proponuję pyszny sos tatarski, lub jarzynki z buraczków Jeśli schab ze śliwką podajecie na zimno to dodajcie mu do towarzystwa ćwikłę (tarte ostre buraczki) lub chrzan, konserwowe ogórki i paprykę.
Czy schab pieczony można mrozić?
Oczywiście po upieczeniu i bardzo dokładnym wystudzeniu, schab ze śliwką można mrozić. Można schab pokroić w plastry lub w duże kawałki. Kiedy chcemy schab ze śliwkami rozmrozić, noc wcześniej wyjmujemy go z zamrażarki i wkładamy do lodówki. Potem wystarczy tylko na niewielkiej ilości masła z odrobiną oleju odgrzać schab ze śliwkami na maleńkim ogniu (pod przykrycie). Będzie pyszny ja w dniu pieczenia, a możne nawet lepszy.
Steps
1
Done
|
Schab myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm, uważamy aby nie przeciąć mięsa na całej długości. Do rozcięcia wsypujemy 2 łyżeczki soli. Następnie przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu. |
2
Done
|
Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, papryk a na koniec majerankiem. |
3
Done
|
Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na nim 2 łyżki masła. Rękaw zawiązujemy z obydwu stron, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i w zamkniętym, zostawiamy mięso (cały czas w rękawie) na kolejne 30 min |
4
Done
|
Wyjmujemy, otwieramy rękaw, odlewamy do sosjerki powstały w czasie pieczenia sos. Mięso kroimy w plastry. Schab jest równie pyszny na gorąco, jak i na zimno. |
5
Done
|
17 komentarzy Ukryj
luuuubię!
jeszcze do tego sos śliwkowy..na bazie czerwonego wina.
Ooooo taki koniecznie muszę zrobić:)
Ale pysznie wygląda :).
Piękny, widać, że jest soczysty 🙂
Zgadzam sie z toba
Bardzo ładnie wygląda i gratulacje za wybór “materiału” delikatne przerosty ja robię bardzo podobnie ale nie używam rękawa
pozdr
Zrobiłem schab wg tego przepisu, wyszedł bardzo soczysty i kruchy ale za słony. Wsypałem tylko jedną łyżeczkę w rozcięcie a i tak był za słony. 2 łyżeczki to stanowcza przesada.
Ilość przypraw zdecydowanie trzeba dopasować do swoich upodobań, my lubimy słone potrawy, więc można zmniejszyć jej ilość 🙂
Chciałem tylko podkreślic, że bardzo ładnie wygląda. Zastanawia mnie kolor skórki bo pieczony w folii a tak ładnie wygląda. Ale pewnie to te przyprawy mają wpływ na taki jego wygląd
Dziękuję, to prawda że na schabie tworzy się coś w rodzaju warstwy przypraw. Daję dużo majeranku i papryki, które w trakcie upieczenia ciemnieją i stąd taka ,,skórka” która jest jednak miękka a nie spieczona.
pyszny robię według Twojego przepisu już trzeci raz, zdecydowanie polecam 🙂
Kochana Doroto schab odkładamy na kilka godzin do lodówki tak ? i pytanie czy w folii aluminiowej czy spożywczej ? Z góry dziękuje za odp
Schab do lodówki przykrywamy folią spożywczą lub talerzykiem.
Dzień dobry, czy zamiast wędzonych lub suszonych śliwek można użyć mrożonych? Bardzo proszę o odpowiedź 🙂
Śliwki mrożonę rozpłyną się w czasie pieczenia, więc nie nadają się to tego przepisu.
Robiłam wielokrotnie i zawsze mięso jest wyśmienite – smakuje całej rodzinie (dodaje mniej soli, ale to nie tylko w tym przepisie – staram się ograniczać sól w diecie)
Bardzo się cieszę 🙂