0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Schab Pieczony ze Śliwką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1 kg schabu środkowego
100 g śliwek wędzonych
2 łyżki otartego majeranku
1 łyżka papryki ostrej
3 średnie ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól i pieprz

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab Pieczony ze Śliwką

Jeden z najbardziej tradycyjnych polskich przepisów na schab pieczony ze śliwką. Schab jest pyszny i aromatyczny, lekko wilgotny dzięki suszonym śliwkom, którymi szczodrze go nadziewamy.

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z najbardziej tradycyjnych polskich przepisów na schab pieczony ze śliwką. Schab jest pyszny i aromatyczny, lekko wilgotny dzięki suszonym śliwkom, którymi szczodrze go nadziewamy.

Cudowne danie nie tylko na święta i duże okazje, ale i na codzienny obiad. Schab ze śliwką doskonale się przechowuje i odgrzewa. Kilka minut w sosie
z pieczenia z dodatkiem łyżeczki masła i duszenie przez kilkanaście minut na małym ogniu, pod przykryciem. Pycha.

 Z czym podawać schab pieczony ze śliwką?

Schab ze śliwką w zależności od okazji możemy podawać z ziemniakami puree, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami lub świeżym pieczywem.
Jako dodatek proponuję pyszny sos tatarski, lub jarzynki z buraczków  Jeśli schab ze śliwką podajecie na zimno to dodajcie mu do towarzystwa ćwikłę (tarte ostre buraczki) lub chrzan, konserwowe ogórki i paprykę.

Czy schab pieczony można mrozić?

Oczywiście po upieczeniu i bardzo dokładnym wystudzeniu, schab ze śliwką można mrozić. Można schab pokroić w plastry lub w duże kawałki. Kiedy chcemy schab ze śliwkami rozmrozić, noc wcześniej wyjmujemy go z zamrażarki i wkładamy do lodówki. Potem wystarczy tylko na niewielkiej ilości masła z odrobiną oleju odgrzać schab ze śliwkami na maleńkim ogniu (pod przykrycie). Będzie pyszny ja w dniu pieczenia, a możne nawet lepszy.

 

Schab Pieczony ze Śliwką

 

(Visited 2 651 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Schab myjemy. Ostrym, długim nożem wycinamy w mięsie poziomą ,,kieszeń'' o szerokości ok. 2,5 cm, uważamy aby nie przeciąć mięsa na całej długości. Do rozcięcia wsypujemy 2 łyżeczki soli. Następnie przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki umieszczamy śliwki w rozcięciu.

2
Done

Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, papryk a na koniec majerankiem.
Tak przygotowany schab odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

3
Done

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na nim 2 łyżki masła. Rękaw zawiązujemy z obydwu stron, układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik i w zamkniętym, zostawiamy mięso (cały czas w rękawie) na kolejne 30 min

4
Done

Wyjmujemy, otwieramy rękaw, odlewamy do sosjerki powstały w czasie pieczenia sos. Mięso kroimy w plastry. Schab jest równie pyszny na gorąco, jak i na zimno.

5
Done

Dorota

previous
Sałatka Ziemniaczana z Wędzonym Łososiem i Groszkiem
Paszteciki z Pieczarkami
next
Paszteciki Ptysiowe z Pieczarkami – przepis na idealną przekąskę
previous
Sałatka Ziemniaczana z Wędzonym Łososiem i Groszkiem
Paszteciki z Pieczarkami
next
Paszteciki Ptysiowe z Pieczarkami – przepis na idealną przekąskę

13 komentarzy Ukryj

Bardzo ładnie wygląda i gratulacje za wybór „materiału” delikatne przerosty ja robię bardzo podobnie ale nie używam rękawa
pozdr

Zrobiłem schab wg tego przepisu, wyszedł bardzo soczysty i kruchy ale za słony. Wsypałem tylko jedną łyżeczkę w rozcięcie a i tak był za słony. 2 łyżeczki to stanowcza przesada.

Chciałem tylko podkreślic, że bardzo ładnie wygląda. Zastanawia mnie kolor skórki bo pieczony w folii a tak ładnie wygląda. Ale pewnie to te przyprawy mają wpływ na taki jego wygląd

Dziękuję, to prawda że na schabie tworzy się coś w rodzaju warstwy przypraw. Daję dużo majeranku i papryki, które w trakcie upieczenia ciemnieją i stąd taka ,,skórka” która jest jednak miękka a nie spieczona.

Kochana Doroto schab odkładamy na kilka godzin do lodówki tak ? i pytanie czy w folii aluminiowej czy spożywczej ? Z góry dziękuje za odp

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię