Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Miałam wielką ochotę na sernik z rumianą skórką, najczęściej piekę sernik biały, bez przyrumienionego wierzchu. Masę serową do obydwu rodzajów sernika przygotowujemy identycznie różnie się tylko ciasto piecze. Aby sernik był jasny należy piec go w niskiej temperaturze 120 st.C., żeby dostać piękną złotą skórkę ciasto należy piec w 170 st.C., równie długo i również grzałki powinny być ustawione w pozycji góra/dół.
Sernik najsmaczniejszy dzień po upieczeniu, kiedy bardzo dokładnie wystygnie i będzie miał czas stężeć, ale i w dniu przygotowania też jest pyszny.
Z przepisu wyszła mi spora blaszka ciasta, a można użyć jeszcze większej niż moja, wtedy warstwa sera będzie nieco cieńsza.
Polecam 🙂

Seromakowiec – sernik z masą makową
Składniki:
-
1 kg sera na sernik (3 razy mielonego)
-
1 szklanka cukru pudru (115 g)
-
4 jajka (żółtka i białka osobno)
-
1 łyżka cukru kryształu (do piany z białek)
-
2 łyżki kaszy manny
-
1 budyń śmietankowy
-
skórka otarta z 1 średniej cytryny
-
3-4 krople zapach waniliowy
Masa makowa:
-
ok. 500 g domowej masy makowej lub kupnej
Na spód z kruchego ciasta:
-
80 g ziemnego masła
-
160 g mąki pszennej tortowej
-
50 gr cukru
-
1 zółtko (białko zachować do posmarowania ciasta)
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki lodowatej wody
-
szczypta soli
Przepisy na MAKOWCE
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
wszystkie składniki ciasta po za wodą, włożyć do malaksera lub umieścić na stolnicy, dokładnie posiekać, kiedy składniki zaczną się łączyć wlać po łyżce wodę i ciągle siekać. Powinno powstać jednolite ciasto, lekko zagnieść je rękami, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma 24 cm x 28 cm, może być 28 cm okrągła).
Ciasto wyjąć z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem.
Piec w 180 st.C. ok. 10-12 min, do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć położyć na nim najpierw warstwę **masy makowej, rozsmarować równo następnie przykryć ją *masą serową.
Ciasto wstawić do piekarnika grzanie ustawić na góra/dół, temperaturę zmniejszyć do 170 st.C. piec ok. 60 – 70 min, ciasto powinno intensywnie pachnieć i mieć ładnie przyrumieniony wierzch.
Studzić przez 10 min w uchylonym, wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i na kuchennej kratce zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy, zdjąć papier. Sernik najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
*Masa serowa:
Żółtka z cukrem i szczyptą soli zmiksować na jednolitą jasną masę.
Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wsypać budyń, kaszę manną i skórkę z cytryny, wymieszać dokładnie do połączenia wszystkich składników. Odstawić.
Z białek ubić pianę, kiedy zaczyna być sztywna wsyp cukier kryształ i nadal miksuj na wysokich obrotach.
Miksuj do chwili, kiedy będzie sztywna i lśniąca.
Do masy serowej należy przełożyć część piany wymieszać, aby ją nieco rozluźnić. Następnie dodać pozostałą pianę
(zachować 2 łyżki piany do masy makowej) i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
**Masa makowa:
Masę włożyć do miski, dodać 2 łyżki piany z białek, wymieszać dokładnie. Odstawić.
Gotowy sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Filmy i przepisy na ŚWIĘTA 🎄🎄🎄
Makowiec Zwijany Najlepszy
Domowa Masa Makowa
Domowy Schab ze Śliwką