0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Seromakowiec – sernik z masą makową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Seromakowiec – sernik z masą makową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Miałam wielką ochotę na sernik z rumianą skórką, najczęściej piekę sernik biały, bez przyrumienionego  wierzchu. Masę serową do obydwu rodzajów sernika przygotowujemy identycznie różnie się tylko ciasto piecze. Aby sernik był jasny należy piec go w niskiej temperaturze 120 st.C., żeby dostać piękną złotą skórkę ciasto należy piec w 170 st.C., równie długo i również grzałki powinny być ustawione w pozycji góra/dół.

Sernik najsmaczniejszy dzień po upieczeniu, kiedy bardzo dokładnie wystygnie i będzie miał czas stężeć, ale i w dniu przygotowania też jest pyszny.

Z przepisu wyszła mi spora blaszka ciasta, a można użyć jeszcze większej niż moja, wtedy warstwa sera będzie nieco cieńsza.

Polecam 🙂

 

Seromakowiec Ciasto Makowo Serowe

 

Seromakowiec – sernik z masą makową

Składniki:

  • 1 kg sera na sernik (3 razy mielonego)
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru pudru (115 g) 
  • 1 łyżka cukru kryształu (do piany z białek)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kaszy manny 
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny 
  • 3-4 krople zapach waniliowy 
Masa makowa:
Na spód z kruchego ciasta:
  • 80 g ziemnego masła
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 50 gr cukru
  • 1 zółtko (białko zachować do posmarowania ciasta)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  2 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

wszystkie składniki ciasta po za wodą, włożyć do malaksera lub umieścić na stolnicy, dokładnie posiekać, kiedy składniki zaczną się łączyć wlać po łyżce wodę i ciągle siekać. Powinno powstać jednolite ciasto, lekko zagnieść je rękami, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma 24 cm x 28 cm, może być 28 cm okrągła).

Ciasto wyjąć z lodówki, na oprószonym mąką blacie rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem, posmarować białkiem.

Piec w 180 st.C. ok. 10-12 min, do lekkiego zrumienienia.

Podpieczone ciasto wyjąć położyć na nim najpierw warstwę **masy makowej, rozsmarować równo następnie przykryć ją *masą serową.
Ciasto wstawić do piekarnika grzanie ustawić na góra/dół, temperaturę zmniejszyć do 170 st.C. piec ok. 60 – 70 min, ciasto powinno intensywnie pachnieć i mieć ładnie przyrumieniony wierzch.

Studzić przez 10 min w uchylonym, wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i na kuchennej kratce zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy, zdjąć papier. Sernik najsmaczniejszy jest po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.

*Masa serowa:

Żółtka z cukrem i szczyptą soli zmiksować na jednolitą jasną masę.

Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wsypać budyń, kaszę manną i skórkę z cytryny, wymieszać dokładnie do połączenia wszystkich składników. Odstawić.

Z białek ubić pianę kiedy zaczyna być sztywna wsypać cukier kryształ i nadal miksować na wysokich obrotach do chwili, kiedy będzie sztywna i lśniąca.

Do masy serowej przełożyć część piany wymieszać, następnie dodać pozostałą pianę
(zachować 2 łyżki piany do masy makowej) i dokładnie wymieszać.

**Masa makowa:

Masę włożyć do miski, dodać 2 łyżki piany z białek, wymieszać dokładnie. Odstawić.

Gotowy sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

  • Seromakowiec - Seromak
  • Sernik z Makiem Najlepszy
  • Seromak Najlepszy

 

Więcej przepisów świątecznych znajdziecie tutaj (klik):

 

Makowiec Zwijany Makowiec Zwijany Najlepszy

Masa Makowa DomowaDomowa Masa Makowa

Domowy Schab ze Ślwiką

Domowy Schab ze Sliwką

(Visited 2 901 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Jajko w koszulce – poached egg (film)
Ciasto Drożdżowe
next
Ciasto Drodżowe z Czekoladą
previous
Jajko w koszulce – poached egg (film)
Ciasto Drożdżowe
next
Ciasto Drodżowe z Czekoladą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię