Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tę kaszankę jadłam pierwszego dnia roku, jako przystawkę do noworocznego obiadu. Rozgrzała mnie cudownie po mroźnym spacerze brzegiem morza. Z ciemnego, gruboziarnistego chleba mogła wystarczyć za cały obiad. Obiecałam sobie, że upieką taką po powrocie do domu i kiedy zobaczyłam w sklepie piękną grubą kaszankę nie mogłam się oprzeć.
Można użyć również cienkiej kaszanki, a małe plasterki ułożyć jeden obok drugiego i przykryć je plasterkami jabłek. Ważne, jak zawsze, żeby kaszanka była dobrej jakości i świeża.
Do przygotowania sosu użyłam wytrawnego, białego wina, ale można również zastąpić go cydrem lub sokiem jabłkowym, a nawet bulionem warzywnym, chociaż wino jest najodpowiedniejsze, a po upieczeniu absolutnie nie czuje się alkoholu.
Taka kaszanka sprawdzi się doskonale nawet na eleganckiej kolacji.
Polecam, jest pyszna 🙂

Kaszanka Pieczona z Jabłkiem w sosie Dijone
Składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję:
- ok. 400 g kaszanki
- 1 duże jabłko (u mnie Ligol, ale może być każde inne)
- Pieprz
- Olej do smażenia
Na sos Dijone:
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki musztardy Dijone
- ok. 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina lub soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować olejem dno.
Jabłko umyć, pokroić w plastry, średnie lub cienkie.
Kaszankę pokroić w dość grube plastry, zdjąć skórkę.
Przygotowanie sosu Dijone:
Szalotki przekroić na pół, zdjąć łupinki, pokroić w średnie kostki (podobnie jak na zdjęciu niżej).
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić szalotkę. Do cebuli wlać wino lub sok, na średnim ogniu gotować, aż płyn zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 2 min mieszając.
Na dno żaroodpornego naczynia położyć łyżkę sosu lub wlać odrobinę oleju, a na nim układać
na przemian plaster jabłka Jako pierwszy), plaster kaszanki, znowu jabłko i kaszankę. Jako ostatni powinien znaleźć się plaster jabłka.
Piramidkę polewamy sosem, naczynie przykrywamy przykrywą lub folią aluminiową.
Wstawiamy do gorącego piekarnika (200 st.C.), pieczemy przez 30 min, następnie zdejmujemy
folię i pieczemy jeszcze ok. 5-7 min, żeby wierzch ładnie się przyrumienił.
Podajemy gorącą z ciemnym pieczywem.
Smacznego 🙂


