Przepis na pyszne i łatwe ciasteczka francuskie z serem i jabłkami.
Doskonałe na podwieczorek lub deser. Gotowe ciasto francuskie, do tego ser jak do nadziewania naleśników z serem i jabłka uprażone jak do szarlotki.
MASĘ SEROWĄ z tego przepisu możemy użyć również do przygotowania naleśników z serem.
Na masę najlepszy będzie ser tłusty, u mnie mój ulubiony ze Strzałkowa, bardzo tłusty i kremowy, ale można użyć każdego innego sera.
Możecie skorzystać z sera sernikowego z wiaderka, ale wówczas nie dodawajcie już śmietany, bo ser i tak jest rzadki, a nie chcemy go bardziej rozrzedzać,
aby nie wypływał z ciastek w czasie pieczenia.
Masę serową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać ją w lodówce.
PRAŻONE JABŁKA, najlepiej sprawdzają się tutaj kwaśne jabłka typu Szara Reneta lub Antonówka, ale każde inne jabłka będą również dobre. Jeśli użyjecie bardzo soczystych jabłek, należy prażyć je bez przykrycia, aby nadmiar soku wyparował.
Tak przygotowane jabłka możecie wykorzystać również do upieczenia szarlotki. Przepis na SZARLOTKI znajdziecie tutaj (klik)
Jabłka prażone można również zawekować. Bardzo gorące prażone jabłka wkładamy do czystych słoików, zakręcamy, przewracamy ,,do góry nogami”, przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jabłka są trwale zamknięty jeśli zakrętka jest ładnie wklęsła, to gwarantuje brak powietrza w słoiku.
Tak przygotowane jabłka przechowujemy w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, lub do nowego jabłkowego sezonu.
Z jabłek prażonych można upiec szarlotkę, ciastka francuskie, lub napełnić nimi naleśniki. Polecam to doskonały i bardzo łatwy do przechowywania sposób na przetwory z jabłek.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na Ciasto Francuskie

SKŁADNIKI
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
- cukier puder do posypania ciastek
- Masa Serowa:
- 250 g sera białego tłustego lub półtłustego ( u mnie ser ze Strzałkowa)
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka śmietany (18%)
- skórka otarta z połowy cytryny
- Jabłka Prażone:
- ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
- 2-4 łyżki wody
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE JABŁEK PRAŻONYCH:
Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.
Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.
Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTEK:
Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.
Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).
Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 190 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciastka pieczemy 18-20 min, do ładnego zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.
Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Podajemy lekko ciepłe, lub po całkowitym wystudzeniu.
Notes
Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:
Przepisy na Naleśniki