• Home
  • Ciastka
  • Paluszki z Ciasta Francuskiego – przekąska idealna
Paluszki z Ciasta Francuskiego – przekąska idealna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paluszki z Ciasta Francuskiego – przekąska idealna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczna przekąska do wina, piwa lub po prostu do pogryzania.

Do przygotowania paluchów z ciasta francuskiego można użyć każdego rodzaju sera, ja polecam Cheddar, ale zwykły polski ser żółty też można tu wykorzystać.

Paluchy można przechowywać przez kilka dni, należy je bardzo dokładnie wystudzić, a następnie schować do szczelnego pojemnika, lub torebki strunowej.

POlecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

Składniki na małą porcję (ok. 8-10 szt)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • ok. 1 szklanki startego na tarce cheddar-a

 

 

(Visited 393 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki do warzyw.

2
Done

Ciasto francuskie (jeśli mrożone rozmrozić) rozwinąć.
Przekroić na pół.

Jedną połowę ciasta posypać serem. Tyle ile lubimy, ale za dużo.
Przykryć drugą połową ciasta, lekko rozwałkować.

3
Done

Ciasto kroję w ok. 2 cm paski.
Każdy pasek zwijam wokół włąsnej osi.

Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam niewielkie odstępy.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 190 st.C. z termoobiegiem

Paluchy piekę w gorącym piekarniku przez ok. 20 min, do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję, studzę na kuchennej kratce.

Podaję jako dodatek do wina, piwa lub jako domową przekąskę.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Żeberka Duszone – bardzo łatwe
Ciasto Na pierogi
next
Jak zrobić Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi
previous
Żeberka Duszone – bardzo łatwe
Ciasto Na pierogi
next
Jak zrobić Pierogi z Mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię