Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne Żeberka Duszone . Sprawdzony sposób na jesienny lub zimowy obiad.
Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie, które robię bardzo często. Mięso jest mięciusieńkie i delikatne, sosu nie trzeba zagęszczać bo w trakcie duszenia cebula się rozkleja i cudownie go zagęszcza.
Żeberek z tego przepisu warto przygotować większą ilość, bo doskonale się je odgrzewa, a z każdym podgrzewaniem zyskują jeszcze lepszy smak.
Żeberka z tego przepisu idealnie nadają się do mrożenia, więc jeśli potrzebujecie przepisów na obiady, które da się przechować przez dłuższy czas, to te żeberka będą idealne.
Polecam naprawdę warto wypróbować ten przepis 🙂
Żeberka Duszone
Składniki:
-
1–1,5 kg żeberek wieprzowych
-
2 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego
-
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-
1 łyżeczka czosnku w proszku
-
1-1,5 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
-
1 duża biała cebula
-
2 duże listki laurowe
-
4 ziarna Ziela Angielskiego
-
2 łyżki majeranku otartego
-
olej do smażenia
-
1 szklanka rosołu ew. wody
Sposób przygotowania Żeberek Duszonych:
Mięso myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Żeberka kroimy w porcje ok. 10 cm.
W dużej misce łączymy sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, czosnek mieszamy. W przyprawach obtaczamy mięso. Układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 1 godz, ale najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Cebulę kroimy w średnią kostkę.
Na dużej patelni lub w dużym głębokim garnku rozgrzewamy olej i na nim obsmażamy żeberka
od strony mięsa, jeśli są bez kości obsmażamy z obu stron.
Mięso przekładamy do większego garnka lub zostawimy w głębokiej patelni. Kawałki żeberek powinny być ułożone kością do dołu.
Kiedy żeberka są obsmażone i przełożone do garnka w którym będą duszone, posypujemy je majerankiem. Przykrywamy garnek i na malutkim ogniu dusimy 10 min.
Następnie odkrywamy garnek i wlewamy rosół, dodajemy pokrojoną cebulę, listki laurowe i ziele. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 1 godz. w trakcie duszenia nie odkrywamy garnka, nie zaglądamy do środka.
Po upływie czasu duszenia sprawdzamy czy żeberka są już miękkie, powinny rozpływać
się w ustach.
Smacznego 🙂
Przepisy na Dania Główne
30 komentarzy Ukryj
soczyste i aromatyczne, poezja!
Niestety przepis jest niedopracowany… Cebulę pokroić w kostkę i co? Co z liści laurowymi, zielem angielskim, itd.
Ok, dopiero zauważyłam, że na samym końcu, przepraszam. 😉 Ale trochę chaotycznie napisane jak dla mnie 😉
Dla mnie wszystko ok w Niedzielę żeberka duszone
Super danie.Polecam
Cieszę się bardzo, dziękuję 😀
Ja mam zawsze problem z tym duszeniem. Mam dużą rodzinę i zawsze gotuję na 2 dni a co za tym idzie większe porcje. Nie wiem jak mam rozwiązać problem duszenia – mam patelnię 30 cm ale i tak mi się wszystkie kawałki nie zmieszczą a jak ułoże 2warstwy to górna nie bedzie sie dusila w rosole. To nie tylko przy tych żeberkach… jak sobie radzicie z takimi ilościami??? Ja zawsze wkładam do rękawa do pieczenia ale to nie to samo…
Obsmażam żeberka na patelni, a następnie przekładam do dużego garnka, przykrywam i na małym ogniu duszę. W takim duszeniu nie ma znaczenia jak dużo jest mięsa, każdy kawałek będzie mięciutki. WANE, żeby w czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać gorącego powietrza. Polecam 🙂
Żeberka fantazja! Robię je po raz kolejny i za każdym razem jestem zachwycona. Ochota!!!
może spróbować w garnku żeliwny m🤔
Zarąbiste żeberka
Baaardzo się cieszę 😀
Pyszne danie i proste w wykonaniu . Polecam pod małe co nieco !!!
Przekładam obsmażone i duszę w garnku ale z czym woda czy na sucho je tam duszę?
Proszę przeczytać dokładnie cały przepis. Pozdrawiam.
Robie już trzeci raz są pyszne. Przepis bardzo dobrze podany. Bardzo Pani dziękuję.
Cieszę się ogromnie, ja również bardzo je lubię, tym bardziej się cieszę 🙂
Ja sucho dusze wtedy tluszcz puscil z patelni
Jest to moj ulubiony przepis na duszone zeberka. Dziękuję.
Bardzo się ciesze, bo mój również 🙂
Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do marynaty dołożyłem „od siebie” dwa zabki czosnku, a do sosu garść suszonych grzybów leśnych. Wyszło bardzo smaczne. Danie zawita na stałe na moim stole 😉
Żeberka wyszły pyszne.
Na pewno na stałe zagoszczą na naszym stole.
Uwielbiam Pani przepisy. 😀
Super danie. Dziś robię czwarty raz
Super obiadek dla znajomych. Dziękuję bardzo za przepis 🥘
Pyszne żeberka
Zrobilam dzisiaj na obiad , cała rodzina zachwycona zeberkami duszonymi , córka powiedziałą ze to najlepsze żeberka jakie jadła 😉 szybki i łatwy przepis , polecam z 1,5 kg zrobić bo szybko znikaja
Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa 😀
a czy karkowka w plastrach tez by wyszla z tego przepisu dobra ?
Na pewno tak 👍
Ten przepis na żeberka w sosie brzmi absolutnie przepysznie i praktycznie! Idealny pomysł na obiad, który można cieszyć się wielokrotnie. Dzięki za podzielenie się tym wyjątkowym przepisem! 🍖🍲😋