0 0
Żeberka Duszone  – bardzo łatwe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żeberka Duszone – bardzo łatwe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na pyszne Żeberka Duszone . Sprawdzony sposób na jesienny lub zimowy obiad.

Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie, które robię bardzo często. Mięso jest mięciusieńkie i delikatne, sosu nie trzeba zagęszczać bo w trakcie duszenia cebula się rozkleja i cudownie go zagęszcza.
Żeberek z tego przepisu warto przygotować większą ilość, bo doskonale się je odgrzewa, a z każdym podgrzewaniem zyskują jeszcze lepszy smak.

Żeberka z tego przepisu idealnie nadają się do mrożenia, więc jeśli potrzebujecie przepisów na obiady, które da się przechować przez dłuższy czas, to te żeberka będą idealne.

Polecam naprawdę warto wypróbować ten przepis 🙂

 

Żeberka Duszone

 

Żeberka Duszone

Składniki:
  • 1–1,5 kg żeberek wieprzowych

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1-1,5 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 1 duża biała cebula

  • 2 duże listki laurowe

  • 4 ziarna Ziela Angielskiego

  • 2 łyżki majeranku otartego

  • olej do smażenia

  • 1 szklanka rosołu ew. wody

 

Więcej przepisów na mięsa znajdziesz na Kuchnia Doroty TV 

 

Sposób przygotowania Żeberek Duszonych:

Mięso myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Żeberka kroimy w porcje ok. 10 cm.

W dużej misce łączymy sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, czosnek mieszamy. W przyprawach obtaczamy mięso. Układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 1 godz, ale najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.

Cebulę kroimy w średnią kostkę.

Na dużej patelni lub w dużym głębokim garnku rozgrzewamy olej i na nim obsmażamy żeberka
od strony mięsa, jeśli są bez kości obsmażamy z obu stron.

Mięso przekładamy do większego garnka lub zostawimy w głębokiej patelni. Kawałki żeberek powinny być ułożone kością do dołu.
Kiedy żeberka są obsmażone i przełożone do garnka w którym będą duszone, posypujemy je majerankiem. Przykrywamy garnek i na malutkim ogniu dusimy 10 min.

Następnie odkrywamy garnek i wlewamy rosół, dodajemy pokrojoną cebulę, listki laurowe i ziele. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 1 godz. w trakcie duszenia nie odkrywamy garnka, nie zaglądamy do środka.

Po upływie czasu duszenia sprawdzamy czy żeberka są już miękkie, powinny rozpływać
się w ustach.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na Dania Główne

 

(Visited 228 348 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Frytki z Pieca z Przyprawami
Przekąski
next
Paluszki z Ciasta Francuskiego – przekąska idealna
previous
Frytki z Pieca z Przyprawami
Przekąski
next
Paluszki z Ciasta Francuskiego – przekąska idealna

30 komentarzy Ukryj

Niestety przepis jest niedopracowany… Cebulę pokroić w kostkę i co? Co z liści laurowymi, zielem angielskim, itd.

Ok, dopiero zauważyłam, że na samym końcu, przepraszam. 😉 Ale trochę chaotycznie napisane jak dla mnie 😉

Ja mam zawsze problem z tym duszeniem. Mam dużą rodzinę i zawsze gotuję na 2 dni a co za tym idzie większe porcje. Nie wiem jak mam rozwiązać problem duszenia – mam patelnię 30 cm ale i tak mi się wszystkie kawałki nie zmieszczą a jak ułoże 2warstwy to górna nie bedzie sie dusila w rosole. To nie tylko przy tych żeberkach… jak sobie radzicie z takimi ilościami??? Ja zawsze wkładam do rękawa do pieczenia ale to nie to samo…

Obsmażam żeberka na patelni, a następnie przekładam do dużego garnka, przykrywam i na małym ogniu duszę. W takim duszeniu nie ma znaczenia jak dużo jest mięsa, każdy kawałek będzie mięciutki. WANE, żeby w czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać gorącego powietrza. Polecam 🙂

Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do marynaty dołożyłem „od siebie” dwa zabki czosnku, a do sosu garść suszonych grzybów leśnych. Wyszło bardzo smaczne. Danie zawita na stałe na moim stole 😉

Zrobilam dzisiaj na obiad , cała rodzina zachwycona zeberkami duszonymi , córka powiedziałą ze to najlepsze żeberka jakie jadła 😉 szybki i łatwy przepis , polecam z 1,5 kg zrobić bo szybko znikaja

Ten przepis na żeberka w sosie brzmi absolutnie przepysznie i praktycznie! Idealny pomysł na obiad, który można cieszyć się wielokrotnie. Dzięki za podzielenie się tym wyjątkowym przepisem! 🍖🍲😋

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »