Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe frytki, pieczone z przyprawami. Grubo krojone i w skórce. Moim zdaniem najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dzieci je uwielbiają. Dla dorosłych połowę słodkiej papryki w proszku można zamienić na ostrą, frytki będą delikatnie ostre.
Zapraszam na Kuchnia Doroty TV
Przepisy na ZIEMNIAKI
Frytki pieczone z przyprawami
Składniki:
500 gr dużych ziemniaków
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól morska
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem
Ziemniaki dokładnie umyć, wytrzeć (nie obierać ze skóry). Pokroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części. Dokładnie wytrzeć w ściereczkę.
Paprykę, pieprz, zioła prowansalskie włożyć do średniej wielkości miski i dokładnie wymieszać. Wrzucić do przypraw ziemniaki, polać oliwą. Podrzucać w naczyniu do chwili, kiedy dokładnie pokryją się przyprawami.
Przełożyć na blachę. Piec ok. 25 – 35 min do miękkości.
Podawać gorące, posypane solą morską z dodatkiem np. sosu chrzanowego.
Przepis na sos chrzanowy
Smacznego.
5 komentarzy Ukryj
Witam,czy zamiast oliwy może być olej? I mam je najpierw otoczyć w przyprawach a następnie położyć na blasze i skropić oliwą /olejem ?
Oczywiście może być olej. Tak najpierw ziemniaki obtaczamy w ziołach, a potem na blasze skrapiamy olejem i pieczemy.
Oczywiście może być olej. Tak, najpierw ziemniaki obtaczamy w przyprawach, kładziemy na blasze i skrapiamy olejem, a następnie wstawiamy do piekarnika
A jaki sos będzie tu pasował oprócz chrzanowego ?
Doskonały będzie sos koperkowy, musztardowy, czosnkowy. Ja robię bazę do tych sosów z jogurtu greckiego, odrobiny soli i majonezu, a następnie dodaję drobno posiekany koperek lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos musztardowy robię z połączenia jogurtu greckiego i musztardy Dijone. Każdy sos po przygotowaniu powinno się odstawić na minimum 15 min, żeby składniki miały czas się ,,przegryźć” 🙂