Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Frytki z pieca z przyprawami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Frytki z pieca z przyprawami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Domowe frytki, pieczone z przyprawami. Grubo krojone i w skórce. Moim zdaniem najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dzieci je uwielbiają. Dla dorosłych połowę słodkiej papryki w proszku można zamienić na ostrą,  frytki będą delikatnie ostre.

     

    frytki pieczone, frytki pieczone przepis, frytki domowe, frytki domowe przepis, frytki z pieca, frytki z pieca przepis, przepisy, frytki, frytki przepis

     

    Frytki pieczone z przyprawami

    Składniki:

    • 500 gr dużych ziemniaków
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • sól morska 
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem

    Ziemniaki dokładnie umyć, wytrzeć (nie obierać ze skóry). Pokroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części. Dokładnie wytrzeć w ściereczkę.

    Paprykę, pieprz, zioła prowansalskie włożyć do średniej wielkości miski i dokładnie wymieszać. Wrzucić do przypraw ziemniaki, polać oliwą. Podrzucać w naczyniu do chwili, kiedy dokładnie pokryją się przyprawami.

    Przełożyć na blachę. Piec ok. 25 – 35 min do miękkości.

    Podawać gorące, posypane solą morską z dodatkiem np. sosu chrzanowego.

    Przepis na sos chrzanowy

    Smacznego.

     

    • frytki pieczone, frytki pieczone przepis, frytki domowe, frytki domowe przepis, frytki z pieca, frytki z pieca przepis, przepisy, frytki, frytki przepis
    • Frytki pieczone
    • Frytki Pieczone

     

     

    (Visited 13 271 times, 7 visits today)

    Dorota

    previous
    MOMU czas płynie spokojnie – Common Table (2)
    next
    Profesor lubi ,,Jeść”
    previous
    MOMU czas płynie spokojnie – Common Table (2)
    next
    Profesor lubi ,,Jeść”

    5 komentarzy Ukryj

    Witam,czy zamiast oliwy może być olej? I mam je najpierw otoczyć w przyprawach a następnie położyć na blasze i skropić oliwą /olejem ?

    Oczywiście może być olej. Tak najpierw ziemniaki obtaczamy w ziołach, a potem na blasze skrapiamy olejem i pieczemy.

    Oczywiście może być olej. Tak, najpierw ziemniaki obtaczamy w przyprawach, kładziemy na blasze i skrapiamy olejem, a następnie wstawiamy do piekarnika

    Doskonały będzie sos koperkowy, musztardowy, czosnkowy. Ja robię bazę do tych sosów z jogurtu greckiego, odrobiny soli i majonezu, a następnie dodaję drobno posiekany koperek lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos musztardowy robię z połączenia jogurtu greckiego i musztardy Dijone. Każdy sos po przygotowaniu powinno się odstawić na minimum 15 min, żeby składniki miały czas się ,,przegryźć” 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię