Ciasto Czekoladowe z Serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Czekoladowe z Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Delikatne, puszyste i pyszne ciasto czekoladowe z serem. Ciasto robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo.

Masę serową robię z sera mielonego z wiaderka. Najlepiej jeśli ser jest suchy i zwarty.
Jeśli jednak kupicie ser rzadki i mokry, należy dodać do niego więcej mąki ziemniaczanej, a nawet 1 łyżkę mąki pszennej, aby masa serowa nie była zbyt rzadka.

Do nałożenia masy serowej używam rękawa cukierniczego, ale jeśli nie macie takiego, można ser rozłożyć np. łyżką. Nie uzyskacie wówczas kratki, a raczej placki serowe, ale nie ma to wpływu na smak ciasta.

Ciasto czekoladowe z serem, kroimy po całkowitym wystygnięciu, kiedy masa serowa jest już zimna.

Doskonale przechowuję się takie ciasto, w chłodnym miejscu można je trzymać dwa dni.

Polecam, jest pyszne i eleganckie.

Smacznego 🙂

 

Ciasto Czekoladowe

 

 

Przepisy na CIASTA 

 

Składniki na Ciasto Czekoladowe z Serem

Ciasto czekoladowe:

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)

  • 120 g cukru

  • 100 ml. oleju rzepakowego

  • 100 ml. mleka

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 3 czubate łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

Masa serowa:

  • 400 g sera białego sernikowego (może być z wiaderka)

  • 1 jajko

  • 100 g cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)

  • 1 cukier wanilinowy

 

Zapraszam na KUCHNIA DOROTY TV

 

 

 

(Visited 389 times, 15 visits today)

Steps

1
Done

Masa Serowa:

W misce łączę ser, dodaję cukier, cukier wanilinowy, jajko i mieszam łyżką.
Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia składników.

Odstawiam i przygotowuję ciasto czekoladowe.

2
Done

Ciasto Czekoladowe:

Jajka dzielę na białka i żółtka, robię to bardzo dokładnie, aby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białka.

Białka umieszczam w jednej misce, żółtka w drugiej.

Białka ubijam na pianę. Kiedy białka zaczną się pienić zaczynam po 1 łyżce dodawać cukier.
Ubijam na średnich obrotach miksera. Dodaję cukier, partiami, jedna łyżka, a kolejna dopiero kiedy cukier rozpuści się w pianie.
Dodaję ok. połowy przygotowanego cukru, resztę wykorzystam do żółtek.

Kiedy piana jest sztywna i lśniąca, kończę ubijanie. Odstawiam pianę.

3
Done

Żółtka ucieram z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę.

Powoli cały czas ucierając masę wlewam olej.
Następnie powoli wlewam mleko, cały czas ubijam na średnich obrotach.

Mąkę łączę z kakao, proszkiem i szczyptą soli, mieszam.

Do masy z żółtek przesiewam suche składniki, mieszam dokładnie do całkowitego połączenia.

4
Done

Do masy czekoladowej wkładam kilka łyżek piany i energicznie mieszam, aby rozluźnić ciasto.
Następnie dodaję pozostałą pianę i mieszam dokładnie, aż masa będzie jednolita.

Ciasto przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Masę serową wkładam do rękawa cukierniczego. Odcinam końcówkę, ok. 3-4 cm,od końca. Powinien powstać dość duży twór.

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół (bez termoobiegu)

Na masie czekoladowej robię z masy serowej kratkę.

Ciasto piekę w gorącym piekarniku 40-45 min.

Wyjmuję ciasto i studzę na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjmuję z formy.
Kroję ostrym nożem.

Można ciasto oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, jest i tak słodkie.
Smacznego :)

6
Done

Dorota

previous
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
next
Frytki z Pieca z Przyprawami
previous
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
next
Frytki z Pieca z Przyprawami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię