Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Delikatne, puszyste i pyszne ciasto czekoladowe z serem. Ciasto robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo.
Masę serową robię z sera mielonego z wiaderka. Najlepiej jeśli ser jest suchy i zwarty.
Jeśli jednak kupicie ser rzadki i mokry, należy dodać do niego więcej mąki ziemniaczanej, a nawet 1 łyżkę mąki pszennej, aby masa serowa nie była zbyt rzadka.
Do nałożenia masy serowej używam rękawa cukierniczego, ale jeśli nie macie takiego, można ser rozłożyć np. łyżką. Nie uzyskacie wówczas kratki, a raczej placki serowe, ale nie ma to wpływu na smak ciasta.
Ciasto czekoladowe z serem, kroimy po całkowitym wystygnięciu, kiedy masa serowa jest już zimna.
Doskonale przechowuję się takie ciasto, w chłodnym miejscu można je trzymać dwa dni.
Polecam, jest pyszne i eleganckie.
Smacznego 🙂
Przepisy na CIASTA
Składniki na Ciasto Czekoladowe z Serem
Ciasto czekoladowe:
4 jajka (białka i żółtka osobno)
120 g cukru
100 ml. oleju rzepakowego
100 ml. mleka
200 g mąki pszennej tortowej
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
Masa serowa:
400 g sera białego sernikowego (może być z wiaderka)
1 jajko
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
1 cukier wanilinowy
Zapraszam na KUCHNIA DOROTY TV
Steps
1 Done | Masa Serowa:W misce łączę ser, dodaję cukier, cukier wanilinowy, jajko i mieszam łyżką. Odstawiam i przygotowuję ciasto czekoladowe. |
2 Done | Ciasto Czekoladowe:Jajka dzielę na białka i żółtka, robię to bardzo dokładnie, aby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białka. Białka umieszczam w jednej misce, żółtka w drugiej. Białka ubijam na pianę. Kiedy białka zaczną się pienić zaczynam po 1 łyżce dodawać cukier. Kiedy piana jest sztywna i lśniąca, kończę ubijanie. Odstawiam pianę. |
3 Done | Żółtka ucieram z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. Powoli cały czas ucierając masę wlewam olej. Mąkę łączę z kakao, proszkiem i szczyptą soli, mieszam. Do masy z żółtek przesiewam suche składniki, mieszam dokładnie do całkowitego połączenia. |
4 Done | Do masy czekoladowej wkładam kilka łyżek piany i energicznie mieszam, aby rozluźnić ciasto. Ciasto przekładam do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Forma 25x25 cm, lub 28x20 cm. Masę serową wkładam do rękawa cukierniczego. Odcinam końcówkę, ok. 3-4 cm,od końca. Powinien powstać dość duży twór. |
5 Done | Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół (bez termoobiegu) |
6 Done |