0 0
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kurczak który najbardziej smakuje dzieciom. Ma chrupiącą skórkę i delikatny i bardzo soczysty środek, doskonale nadaje się na obiad.
Można podawać na ciepło, ale i na zimno, np. jako dodatek do sałat, które zabierzemy do pracy i zjemy na lunch.

Do przygotowania kurczaka użyłam najpopularniejszych płatków kukurydzianych, taki samych jakie dzieciaki jedzą na śniadanie z mlekiem.

Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a kurczak którego otrzymamy jest aromatyczny i pyszny.

Bardzo polecam 🙂

 

kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis, kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

 

Przepisy na KURCZAKA

 

Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka bez polędwiczek

  • 60 g miękkiego masła

  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki

  • 3 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • ok. 150 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 

  • 1 jajko (L)

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

 

 

(Visited 7 689 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć w środku, zaczynając z grubszej strony kieszonkę, na całej długości piersi. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawić. 

2
Done

Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać. 

Masło włożyć do miski, wsypać posiekaną natkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Masę maślaną włożyć do rękawa cukierniczego lub mocnej strunowej torebki foliowej. Odciąć róg, tak aby powstał spory otwór, przez który łatwo będzie przecisnąć masło.
Masę maślaną wcisnąć w wyciętą kiszonkę w piersi.

3
Done

Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugim rozgnieść wałkiem płatki kukurydziane
na drobne kawałki.
Piersi najpierw obtoczyć w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych, układać w żaroodpornym naczyniu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową.

4
Done

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 min., po 30 min., zdjąć pokrywkę, mięso polać kilkoma łyżkami wytopionego masła, piec kolejne 10 min., bez przykrycia, żeby piersi ładnie się przyrumieniły. 

Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

Dorota

Ciastka Serowe
previous
Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie
Ciasto Serowe
next
Ciasto Czekoladowe z Serem
Ciastka Serowe
previous
Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie
Ciasto Serowe
next
Ciasto Czekoladowe z Serem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »