Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kurczak, którego pierwszy raz próbowałam na warsztatach kulinarnych, nieco zmodyfikowałam przepis, żeby smakował mojemu synkowi. Panierkę zrobiłam z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych, dzięki czemu jest ona chrupiąca i bardzo smakuje dzieciom.

Kurczaka można podawać na ciepło, ale i na zimno, np. jako dodatek do sałat, które zabierzemy do pracy i zjemy na lunch. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a kurczak którego otrzymamy jest niezwykle aromatyczny i pyszny. Bardzo polecam 🙂

 

kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis, kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

 

Faszerowane piersi z kurczaka w chrupiącej skórce

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki
  • 3 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ok. 150 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych (u mnie Lubella)
  • 1 jajko (L)

 

(Visited 436 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć w środku, zaczynając z grubszej strony kieszonkę, na całej długości piersi. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawić. 

2
Done

Natkę pietruszki umyć, drobno posiekać. 

Masło włożyć do miski, wsypać posiekaną natkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszać. Masę maślaną włożyć do rękawa cukierniczego lub mocnej strunowej torebki foliowej. Odciąć róg, tak aby powstał spory otwór, przez który łatwo będzie przecisnąć masło.
Masę maślaną wcisnąć w wyciętą kiszonkę w piersi.

3
Done

Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugim rozgnieść wałkiem płatki kukurydziane
na drobne kawałki.
Piersi najpierw obtoczyć w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych, układać w żaroodpornym naczyniu. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową.

4
Done

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 min., po 30 min., zdjąć pokrywkę, mięso polać kilkoma łyżkami wytopionego masła, piec kolejne 10 min., bez przykrycia, żeby piersi ładnie się przyrumieniły. 

Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

Dorota

Muffiny z Borówkami
previous
Muffinki z Borówkami
next
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Muffiny z Borówkami
previous
Muffinki z Borówkami
next
Zupa Krem z Wędzonej Dyni

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię