Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Proste i pyszne Ciastka Serowe z jabłkami. Robi się je błyskawicznie i niezwykle łatwo. Dobrze się przechowują.
Można zapakować je dzieciom do lunchboxa, lub zabrać z sobą w podróż.
Ciasto serowe można przygotować z każdego rodzaju sera białego, ja jednak używam sera tłustego.
Ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, ale i w kolejnych dniach są pyszne.
Przepis na Ciastka Serowe z nadzieniem serowym
Kuchnia Doroty TV
Składniki na Ciastka Serowe z Jabłkami
300 g mąki pszennej tortowej (+ mąka do podsypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
120 g cukru
200 g sera białego (u mnie tłusty)
1 jajko + 1 żółtko
200 g miękkiego masła
cukier wanilinowy
skórka otarta z cytryny + sok wyciśnięty
ok. 3-4 średnich jabłek
Kolejny doskonały i bardzo prosty przepis na Ciastka Serowe, szczegółowy przepis znajdziesz tutaj (klik)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania jabłek:Jabłka myję, obieram ze skórki. Kroję każde na 4 części, usuwam gniazda nasienne, a następnie przekrawam na pół. Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. |
2 Done | Przygotowanie ciasta:W sporej misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto mąkę, proszek, masło, cukry, jajko i żółtko, skórkę z cytryny, ser. Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat i rękami zagniatam jednolite ciasto. |
3 Done | Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiemCiasto wykładam na blat, podsypuję dość obficie mąką, rozwałkowuję na cienki placek (nie za cienki, bo ciasto zacznie się rwać i strzępić, grubość powinna być taka, aby ciasto ładnie się trzymało). Z ciasta wycinam kółka, ja robię to foremką 9 cm., można szklanką. Pozostałe ciasto zbieram i zagniatam, a później ponownie rozwałkowuję i wyciam. |
4 Done | Na każdym kawałku ciasta układam ćwiartkę jabłka, tak aby leżała na jednej z połówek, przykrywam je drugą połową ciasta, lekko zlepiam same brzegi. Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam ciastka do gorącego piekarnika i piekę 20 min. Do ładnego zrumienienia. |
5 Done | Wyjmuję, studzę na kuchennej kratce. Smacznego :) |
6 Done |