Proste i pyszne Ciastka Serowe z jabłkami. Robi się je błyskawicznie i niezwykle łatwo.
Dobrze się przechowują.
Można zapakować je dzieciom do lunchboxa, lub zabrać z sobą w podróż.
Ciasto serowe można przygotować z każdego rodzaju sera białego, ja jednak używam sera tłustego.
Ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, ale i w kolejnych dniach są pyszne.
Przepis na Ciastka Serowe z nadzieniem serowym

SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej tortowej (+ mąka do podsypania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 120 g cukru
- 200 g sera białego (u mnie tłusty)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 200 g miękkiego masła
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z cytryny + sok wyciśnięty
- ok. 3-4 średnich jabłek
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JABŁEK:
Jabłka myję, obieram ze skórki. Kroję każde na 4 części, usuwam gniazda nasienne, a następnie przekrawam na pół.
Tak powstanie z każdego jabłka 16 kawałów ,,ćwiartek".
Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
W sporej misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto mąkę, proszek, masło, cukry, jajko i żółtko, skórkę z cytryny, ser.
Wszystkie składniki łączę, ja robię to rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków, można użyć widelca, lub posiekać nożem.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat i rękami zagniatam jednolite ciasto.
Wkładam na chwilę do miski, aby odpoczęło (na ok. 10 min.)
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto wykładam na blat, podsypuję dość obficie mąką, rozwałkowuję na cienki placek (nie za cienki, bo ciasto zacznie się rwać i strzępić, grubość powinna być taka, aby ciasto ładnie się trzymało).
Z ciasta wycinam kółka, ja robię to foremką 9 cm., można szklanką.
Pozostałe ciasto zbieram i zagniatam, a później ponownie rozwałkowuję i wyciam.
Na każdym kawałku ciasta układam ćwiartkę jabłka, tak aby leżała na jednej z połówek, przykrywam je drugą połową ciasta, lekko zlepiam same brzegi.
Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasto smaruję białkiem.
Wkładam ciastka do gorącego piekarnika i piekę 20 min. Do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję, studzę na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciastka posypuję cukrem pudrem.
Kuchnia Doroty TV
Kolejny doskonały i bardzo prosty przepis na Ciastka Serowe, szczegółowy przepis znajdziesz tutaj (klik)