• Home
  • Ciastka
  • Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie
Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Proste i pyszne Ciastka Serowe z jabłkami. Robi się je błyskawicznie i niezwykle łatwo. Dobrze się przechowują.

Można zapakować je dzieciom do lunchboxa, lub zabrać z sobą w podróż.

Ciasto serowe można przygotować z każdego rodzaju sera białego, ja jednak używam sera tłustego.

Ciastka można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, ale i w kolejnych dniach są pyszne.

 

Przepis na Ciastka Serowe z nadzieniem serowym 

 

Ciastka Serowe z Jabłkami

 

Kuchnia Doroty TV

 

Składniki na Ciastka Serowe z Jabłkami

  • 300 g mąki pszennej tortowej (+ mąka do podsypania)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)

  • 120 g cukru

  • 200 g sera białego (u mnie tłusty)

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 200 g miękkiego masła

  • cukier wanilinowy

  • skórka otarta z cytryny + sok wyciśnięty

  • ok. 3-4 średnich jabłek

 

 

 

Kolejny doskonały i bardzo prosty przepis na Ciastka Serowe, szczegółowy przepis znajdziesz tutaj (klik) 

 

(Visited 499 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania jabłek:

Jabłka myję, obieram ze skórki. Kroję każde na 4 części, usuwam gniazda nasienne, a następnie przekrawam na pół.
Tak powstanie z każdego jabłka 16 kawałów ,,ćwiartek".

Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.

2
Done

Przygotowanie ciasta:

W sporej misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto mąkę, proszek, masło, cukry, jajko i żółtko, skórkę z cytryny, ser.
Wszystkie składniki łączę, ja robię to rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków, można użyć widelca, lub posiekać nożem.

Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat i rękami zagniatam jednolite ciasto.
Wkładam na chwilę do miski, aby odpoczęło (na ok. 10 min.)

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Ciasto wykładam na blat, podsypuję dość obficie mąką, rozwałkowuję na cienki placek (nie za cienki, bo ciasto zacznie się rwać i strzępić, grubość powinna być taka, aby ciasto ładnie się trzymało).

Z ciasta wycinam kółka, ja robię to foremką 9 cm., można szklanką.

Pozostałe ciasto zbieram i zagniatam, a później ponownie rozwałkowuję i wyciam.

4
Done

Na każdym kawałku ciasta układam ćwiartkę jabłka, tak aby leżała na jednej z połówek, przykrywam je drugą połową ciasta, lekko zlepiam same brzegi.

Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciasto smaruję białkiem.

Wkładam ciastka do gorącego piekarnika i piekę 20 min. Do ładnego zrumienienia.

5
Done

Wyjmuję, studzę na kuchennej kratce.
Lekko ciepłe ciastka posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Zrazy Zawijane
previous
Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
Zrazy Zawijane
previous
Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię