Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Tradycyjne polskie Zrazy Zawijane z mięsa wołowego. Podawane były w Polsce na świąteczne obiady lub kolacje, dzisiaj jemy je znacznie częściej nawet na codzienne obiady.
Jeśli wolicie mięso wieprzowe to zrazy można przygotować również z niego, najlepsza będzie szynka wieprzowa.
Nadzienie:
Najbardziej tradycyjne jest nadzienie z cienkich pasków ogórka kiszonego i słoniny, dzięki min mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Jeśli jednak chcecie można zamienić je na paski marchewki, sera żółtego lub cebuli. Jakie nadzienie do zrazów zrobicie zależy tylko od Was.
Ważny jest sos, powinno być go dużo, aby mięso było nim w całości przykryty e czasie duszenia.
Przechowywanie:
Doskonale nadają się do zamrażania, odgrzewanie dodaje im smaku.
Po całkowitym wystudzeniu, porcję zrazów i sosu  pakujemy do osobnych pojemników, szczelnie zamykamy i zamrażamy.
Można je w tej postaci przechowywać do 3-mcy w warunkach domowych.

Najlepszy dodatek do zrazów to kasza gryczana lub puree ziemniaczane, z każdym z tych dodatków są doskonałe.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na ZRAZY z SZYNKI wieprzowej 

 

Zrazy Zawijane

Zrazy Staropolskie Zawijane

Składniki:

  • 2 kg udźca wołowego

  • 3 duże ogórki kiszone

  • 200g słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki

  • Sól morska

  • Pieprz świeżo mielony

  • Ostra papryka w proszku

  • 3 duże cebule

  • ok. 1 l bulionu

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ szklanki mąki

  • Olej do smażenia

Kuchnia Doroty TV

 

(Visited 178 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ogórki pokroić wzdłuż na 8 części, słoninę na cieniusieńkie plasterki (w zależności od upodobań, można pokroić grubiej).

2
Done

Na średnim talerzyku mieszamy sól, pieprz i paprykę (będą to przyprawy do obtaczania zwiniętych zrazów).

Na drugi talerz wysypujemy mąkę (również do obtaczania zrazów).

Mięso myjemy. Kroimy w średniej grubości plastry. Każdy plaster układamy na desce, przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i tłoczkiem do mięsa, cienko rozbijamy z dwóch stron.

Następnie mięso  posypujemy przyprawami (tylko z jednej strony), na jednym z końców plastra układamy słoninę i kawałek ogórka, ścisło zwijamy w rulonik. Jeśli mięso jest dokładnie rozbite i cienkie, nie musimy związywać zrazów nitką, jeśli obawiamy się, że w czasie duszenia rozwiną się, zwiążmy je w kilku miejscach, czystą nitką.

Uformowany zraz obtaczamy najpierw w przyprawach a następnie w mące.

3
Done

Kiedy całe mięso jest już wykorzystane na dużej patelni rozgrzewamy olej i na gorący wkładamy po kilka zrazów. Obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do przygotowanego dużego garnka, postępujemy tak ze wszystkimi zrazami. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu.

4
Done

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekamy czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę, smażymy chwilę na dużym ogniu, mieszając dokładnie.

Cebulę przekładamy do garnka ze zrazami, zalewamy bulionem (bulion można ew. zastąpić wodą). Doprowadzamy całość do gotowania, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy zrazy przez 1h, albo tak długo aż cebula całkowicie się rozgotuje i zagęści sos.

Zrazy zyskują w miarę odgrzewania, więc najlepsze, są następnego dnia po przygotowaniu.
Podaję je z kaszą gryczaną i buraczkami.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Grzyby w Śmietanie
previous
Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie
Ciastka Serowe
next
Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie
Grzyby w Śmietanie
previous
Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie
Ciastka Serowe
next
Ciastka Serowe z Jabłkami – na deser i na śniadanie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię