• Home
  • Chleb
  • Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą – scones
Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą – scones

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą – scones

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepyszne bułeczko – ciastka śniadaniowe, lub lunchowe.
    Smakują na ciepło i na zimno. Robi się je niezwykle szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik, więc na weekendowe śniadanie można je z powodzeniem przygotwać. Bułeczki są dość słodkie, więc jeśli będziecie chcieli zjeść je z dżemem lub słodkim twarożkiem ilość cukru można do 40 g.

    Ja zabieram z sobą takie bułeczki kiedy jadę na zakupy lub na dłużej wychodzę z domu, bo doskonale zaspokajają mały głód i nie muszę rozglądać się na sklepowych pułkach za jakąś małą przekąską.

    Bułeczki najsmaczniejsze są lekko ciepłe, ale i zimne są doskonałe, należy przechowywać je po całkowitym wystudzeniu w szczelnym, pojemniku.

    Bardzo polecam 🙂

     

    Scones – Bułeczki Śniadaniowe

     

    Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą

    Składniki:

    • 330 g mąki pszennej tortowej + ok. 20 g do podsypywania
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 70 g brązowego cukru
    • 150 ml. mleka (2%)
    • 200 g rabarbaru
    • 50 g białej czekolady
    • skórka otarta ze średniej pomarańczy
    • 1 jajko (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:

    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Do mąki wsypać cukier, wymieszać.

    Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pomarańczę sparzyć, otrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki. Czekoladę posiekać na wielkość podobną do rabarbaru.

    W misie malaksera lub na stolnicy zagnieść ciasto z mąki z cukrem, mlekiem i skórki pomarańczowej. Kiedy składniki się połączą i powstanie grudkowate ciasto, dodać czekoladę
    i rabarbar. Krótko zagnieść, nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników.

    Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki wycinać ciastka, można również pokroić nożem na kwadraty.

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 

    Ciastka układać na blasze w pewnych odstępach, bo bułeczki trochę rosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec 12 –  15 min, do zrumienienia. 

    Wyjmować, lekko przestudzić na kuchennej kratce (5 min.), podawać ciepłe lub zimne.

    Bułeczki można jeść bez żadnych dodatków, lub w towarzystwie twarożku, a nawet dżemu.

    Smacznego 🙂

     

    • Scones – Bułeczki Śniadaniowe
    • Scones – Bułeczki Śniadaniowe
    • scones, bułeczki, bułeczki przepis, ciastka, ciastka przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, śniadanie, śniadanie przepis, śniadanie przepisy, przepisy , czekolada, ciasto z czekoladą, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą przepis, ciasto z czekoladą przepis, ciastka z białą czekoladą, ciastka z białą czekoladą przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis

     

    scones, bułeczki, bułeczki przepis, ciastka, ciastka przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, śniadanie, śniadanie przepis, śniadanie przepisy, przepisy , czekolada, ciasto z czekoladą, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą przepis, ciasto z czekoladą przepis, ciastka z białą czekoladą, ciastka z białą czekoladą przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis

     

    scones, bułeczki, bułeczki przepis, ciastka, ciastka przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, śniadanie, śniadanie przepis, śniadanie przepisy, przepisy , czekolada, ciasto z czekoladą, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą przepis, ciasto z czekoladą przepis, ciastka z białą czekoladą, ciastka z białą czekoladą przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis

     

    scones, bułeczki, bułeczki przepis, ciastka, ciastka przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, śniadanie, śniadanie przepis, śniadanie przepisy, przepisy , czekolada, ciasto z czekoladą, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą przepis, ciasto z czekoladą przepis, ciastka z białą czekoladą, ciastka z białą czekoladą przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis

     

    scones, bułeczki, bułeczki przepis, ciastka, ciastka przepis, rabarbar, rabarbar przepis, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem przepis, śniadanie, śniadanie przepis, śniadanie przepisy, przepisy , czekolada, ciasto z czekoladą, ciastka z czekoladą, ciastka z czekoladą przepis, ciasto z czekoladą przepis, ciastka z białą czekoladą, ciastka z białą czekoladą przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis

     

    Scones – Bułeczki Śniadaniowe

     

     

    (Visited 533 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto czekoladowe – najlepsze
    next
    Francuska Tarta z Porem i Łososiem
    previous
    Ciasto czekoladowe – najlepsze
    next
    Francuska Tarta z Porem i Łososiem

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię