Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne bułeczko – ciastka śniadaniowe, lub lunchowe.
Smakują na ciepło i na zimno. Robi się je niezwykle szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik, więc na weekendowe śniadanie można je z powodzeniem przygotwać. Bułeczki są dość słodkie, więc jeśli będziecie chcieli zjeść je z dżemem lub słodkim twarożkiem ilość cukru można do 40 g.
Ja zabieram z sobą takie bułeczki kiedy jadę na zakupy lub na dłużej wychodzę z domu, bo doskonale zaspokajają mały głód i nie muszę rozglądać się na sklepowych pułkach za jakąś małą przekąską.
Bułeczki najsmaczniejsze są lekko ciepłe, ale i zimne są doskonałe, należy przechowywać je po całkowitym wystudzeniu w szczelnym, pojemniku.
Bardzo polecam 🙂
Bułeczki pomarańczowe z rabarbarem i białą czekoladą
Składniki:
- 330 g mąki pszennej tortowej + ok. 20 g do podsypywania
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g brązowego cukru
- 150 ml. mleka (2%)
- 200 g rabarbaru
- 50 g białej czekolady
- skórka otarta ze średniej pomarańczy
- 1 jajko (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać. Do mąki wsypać cukier, wymieszać.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w małą kostkę. Pomarańczę sparzyć, otrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki. Czekoladę posiekać na wielkość podobną do rabarbaru.
W misie malaksera lub na stolnicy zagnieść ciasto z mąki z cukrem, mlekiem i skórki pomarańczowej. Kiedy składniki się połączą i powstanie grudkowate ciasto, dodać czekoladę
i rabarbar. Krótko zagnieść, nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Przy pomocy szklanki lub wykrawaczki wycinać ciastka, można również pokroić nożem na kwadraty.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka układać na blasze w pewnych odstępach, bo bułeczki trochę rosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 12 – 15 min, do zrumienienia.
Wyjmować, lekko przestudzić na kuchennej kratce (5 min.), podawać ciepłe lub zimne.
Bułeczki można jeść bez żadnych dodatków, lub w towarzystwie twarożku, a nawet dżemu.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
Tak, tak, tak!!!
Takie uwielbiam
Cieszę się baaardzo 😀
Bardzo apetyczne babeczki 🙂
Dziękuję 😀