Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny sos z grzybów leśnych, pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.
Sos podaję najczęściej jako dodatek do mięs, ale również z kaszą, kopytkami lub makaronem.
Sos można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Gotowy sos można również zamrozić, po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.
Polecam, bo zapach jaki panuje w domu w czasie gotowania jest naprawdę przepiękny 🙂
Przepisy na dania z GRZYBAMI
Sos Grzybowy
Składniki:
250 – 300 g grzybów leśnych
1 duża szalotka
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
płaska łyżeczka soli
2-3 szklanki bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 – 3 łyżki oleju do smażenia
100 g śmietany 18 %
pół łyżeczki mąki pszennej
KuchniaDoroty TV
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Grzyby pokroić w duże kawałki, małych można nie kroić. |
2 Done | Do grzybów wlać bulion, dodać przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól, zamieszać, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić sos przez 20-25 min. |
3 Done | W kubeczku połączyć śmietanę z mąką i bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić. |
4 Done | Kiedy grzyby są ugotowane, odlać 2-3 łyżki sosu i wymieszać go ze śmietaną. Śmietanę wlać przez sitko do grzybów, dokładanie wymieszać, wsypać część natki. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 min., często mieszać. |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Robię podobnie. Nie dodaje bulionu, grzyby są w sosie własnym, a zageszczam śmietanką kremową, bez jakiejkolwiek mąki 😁