Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny sos z grzybów leśnych, pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.
Sos podaję najczęściej jako dodatek do mięś, ale również z kaszą lub kopytkami. Sos można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Gotowy sos można również zamrozić, po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.
Polecam, bo zapach jaki panuje w domu w czasie gotowania jest naprawdę przepiękny 🙂
Sos Grzybowy
Składniki:
- 250 – 300 g grzybów leśnych
- 1 duża szalotka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- płaska łyżeczka soli
- 2-3 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki oleju do smażenia
- 100 g śmietany 18 %
- pół łyżeczki mąki pszennej
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Grzyby pokroić w duże kawałki, małych można nie kroić. |
2 Done | Do grzybów wlać bulion, dodać przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól, zamieszać, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić sos przez 20-25 min. |
3 Done | W kubeczku połączyć śmietanę z mąką i bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić. |
4 Done | Kiedy grzyby są ugotowane, odlać 2-3 łyżki sosu i wymieszać go ze śmietaną. Śmietanę wlać przez sitko do grzybów, dokładanie wymieszać, wsypać część natki. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 min., często mieszać. |
5 Done |