Klasyczny sos z grzybów leśnych, pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.
Sos podaję najczęściej jako dodatek do mięs, ale również z kaszą, kopytkami lub makaronem.
Sos można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Gotowy sos można również zamrozić, po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.
Polecam, bo zapach jaki panuje w domu w czasie gotowania jest naprawdę przepiękny 🙂
Przepisy na dania z GRZYBAMI

SKŁADNIKI
- 250 – 300 g grzybów leśnych
- 1 duża szalotka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- płaska łyżeczka soli
- 2-3 szklanki bulionu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki oleju do smażenia
- 100 g śmietany 18 %
- pół łyżeczki mąki pszennej
przygotowanie
Grzyby pokroić w duże kawałki, małych można nie kroić.
Szalotkę przekroić na pół, pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić szalotkę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 min. Często mieszać.
Do grzybów wlać bulion, dodać przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól, zamieszać, zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić sos przez 20-25 min.
W kubeczku połączyć śmietanę z mąką i bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić.
Kiedy grzyby są ugotowane, odlać 2-3 łyżki sosu i wymieszać go ze śmietaną. Śmietanę wlać przez sitko do grzybów, dokładanie wymieszać, wsypać część natki.
Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 min., często mieszać.
Sos zdjąć z ognia, przełożyć do sosjerki, posypać natką.
Smacznego 🙂
KuchniaDoroty TV
1 komentarz
Robię podobnie. Nie dodaje bulionu, grzyby są w sosie własnym, a zageszczam śmietanką kremową, bez jakiejkolwiek mąki 😁