0 0
Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczny sos z grzybów leśnych, pyszny i bardzo łatwy do zrobienia.

Sos podaję najczęściej jako dodatek do mięs, ale również z kaszą, kopytkami lub makaronem.

Sos można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Gotowy sos można również zamrozić, po wcześniejszym dokładnym wystudzeniu.

Polecam, bo zapach jaki panuje w domu w czasie gotowania jest naprawdę przepiękny 🙂

 

Przepisy na dania z GRZYBAMI 

 

Sos z Grzybów Leśnych

Sos Grzybowy

Składniki:

  • 250 – 300 g grzybów leśnych

  • 1 duża szalotka

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • płaska łyżeczka soli

  • 2-3 szklanki bulionu

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 – 3 łyżki oleju do smażenia

  • 100 g śmietany 18 %

  • pół łyżeczki mąki pszennej

 

KuchniaDoroty TV 

(Visited 16 346 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Grzyby pokroić w duże kawałki, małych można nie kroić.
Szalotkę przekroić na pół, pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać olej, wrzucić szalotkę i zeszklić. Następnie dodać grzyby, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 min. Często mieszać.

2
Done

Do grzybów wlać bulion, dodać przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól, zamieszać, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić sos przez 20-25 min.

3
Done

W kubeczku połączyć śmietanę z mąką i bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Odstawić.

4
Done

Kiedy grzyby są ugotowane, odlać 2-3 łyżki sosu i wymieszać go ze śmietaną. Śmietanę wlać przez sitko do grzybów, dokładanie wymieszać, wsypać część natki. Gotować na małym ogniu przez ok. 3-5 min., często mieszać.
Sos zdjąć z ognia, przełożyć do sosjerki, posypać natką.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Ciasto na Oleju
previous
Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe
Ciasto na Oleju
previous
Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Zrazy Zawijane
next
Zrazy Staropolskie Zawijane – wołowe

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »