Ciasto ze Śliwkami na Oleju

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ze Śliwkami na Oleju

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie można sobie wymarzyć. Składniki ciasta koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej, bo dzięki temu nie będzie zakalca.

Do ciasta można użyć każdego rodzaju owoców, malin, wiśni, truskawek lub pomarańczy, ja wykorzystałam śliwki bo mamy na nie sezon. Użyłam kilka gatunków śliwek, dzięki temu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i kolorowe.

Polecam 🙂

Ciasto Ucierane ze Śliwkami

Ciasto ze Śliwkami na Oleju

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 4 jajka ( u mnie M)

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 0k. 500 g śliwek (u mnie 3 rodzaje, ale można użyć tylko jednego)

 

(Visited 33 395 times, 41 visits today)

Steps

1
Done

Śliwki umyć, usunąć pestki, jeśli owoce są duże przekroić na ćwiartki. Odstawić.

2
Done

Przygotowanie ciasta

Jajka zmiksować na średnich obrotach ze szczyptą soli. Kiedy zaczną się pienić wsypać cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować na wysokich obrotach do chwili kiedy powstanie jasna, puszysta masa.

3
Done

Mąki, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny połączyć, wymieszać.

4
Done

Do masy jajecznej wsypać mąki i dokładnie zmiksować, pod koniec wlać olej i jeszcze krótką chwilę miksować. Następnie wymieszać ciasto dokładnie kuchenną łopatką.

5
Done

Formę do pieczenia (u mnie 20-25 cm, ale może być nieco większa) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

6
Done

Ciasto przełożyć do foremki.
Śliwki ułożyć ścisło, lekko wcisnąć je w ciasto.

Ciasto piec 30-35 min do suchego patyczka.

7
Done

Upieczone wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjąć i wystudzić całkowicie.
Ciasto ze śliwkami można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)

8
Done

Dorota

previous
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Grzyby w Śmietanie
next
Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie
previous
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Grzyby w Śmietanie
next
Sos Grzybowy – Grzyby w Śmietanie

2 komentarze Ukryj

Ciasto jest super puszyste i bardzo smaczne, bardzo szybko się robi. ❤️ Dziś piekę następne oczywiście ze śliwkami. Dziękuję za przepis.

Zrobiłam 2 tygodnie temu. Genialne ♥️
Przepisy nie zapisalam i teraz 30 minut zajęło mi odszukanie go.

Ale warto 😍

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię