Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto jakie można sobie wymarzyć. Składniki ciasta koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej, bo dzięki temu nie będzie zakalca.
Do ciasta można użyć każdego rodzaju owoców, malin, wiśni, truskawek lub pomarańczy, ja wykorzystałam śliwki bo mamy na nie sezon. Użyłam kilka gatunków śliwek, dzięki temu ciasto jest nie tylko pyszne, ale i kolorowe.
Polecam 🙂
Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
-
4 jajka ( u mnie M)
-
2/3 szklanki cukru
-
1 cukier wanilinowy
-
1 1/4 szklanki mąki pszennej
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1/2 szklanki oleju rzepakowego
-
skórka otarta z 1 cytryny
-
0k. 500 g śliwek (u mnie 3 rodzaje, ale można użyć tylko jednego)
(Visited 48 952 times, 1 visits today)
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Przygotowanie ciasta |
3
Done
|
|
4
Done
|
|
5
Done
|
Formę do pieczenia (u mnie 20-25 cm, ale może być nieco większa) wyłożyć papierem do pieczenia. |
6
Done
|
|
7
Done
|
|
8
Done
|
2 komentarze Ukryj
Ciasto jest super puszyste i bardzo smaczne, bardzo szybko się robi. ❤️ Dziś piekę następne oczywiście ze śliwkami. Dziękuję za przepis.
Zrobiłam 2 tygodnie temu. Genialne ♥️
Przepisy nie zapisalam i teraz 30 minut zajęło mi odszukanie go.
Ale warto 😍