Zupa krem z wędzonej domowym sposobem dyni.
Przepis jak uwędzić dynię znajdziecie tutaj (klik) sposób jest prosty i szybki.
Ta zupa ma niesamowity i intensywny smak wędzonej dyni, jednak to wciąż łagodna zupa z dyni, więc żeby dodać jej ostrości i charakteru, polecam dodanie kilku kropel sosu Tabasco.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że jest ich kilka rodzajów. Są te łagodniejsze z zieloną etykietą, są również o smaku czosnkowym,
ale najczęściej spotykane i najlepiej popularne
są sosy Tabasco z czerwoną etykietką o bardzo ostrym smaku. Zaledwie kilka kropli wystarczy i łagodna zupa zamieni się w rozgrzewającą
i pożywną jesienną potrawę.
Zupę można do trzech dni przechowywać w lodówce. Wystarczy lekko ją podgrzać (doprawiamy dopiero na talerzu) i podawać z dodatkiem ciepłej bagietki.
Skąd wziąć ciepłą bagietkę? Wystarczy po prostu mieć w domu bagietkę. Pokroić ją w grube, ukośne plastry.
Rozgrzać piekarnik do 100 st. C., ułożyć bagietkę w ciepłym piekarniku,
a w między czasie odgrzać zupę dyniową. Po ok. 7-8 min zupa będzie ciepła, a bagietka pyszna i chrupiąca.
Bardzo polecam szczególnie, teraz kiedy wieczory są coraz chłodniej taka zupa będzie idealna.
Warzywa kroimy w średnią kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, na gorące wrzucamy sól, kolendrę i przez chwilę smażymy, często mieszając. Do garnka wrzucamy marchewkę, selera i cebulę, mieszamy i obsmażamy przez ok. 5-8 min. warzywa lekko zżółkną.
Wtedy do garnka dodajemy dynię i cebulę, mieszamy, a następnie wlewamy wywar. Dodajemy pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy prze ok. 20 min. Do chwili kiedy marchewka będzie miękka.
Przepisy na ZUPY

SKŁADNIKI
- ok. 700 g wędzonej dyni pokrojonej w kostkę
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 litr wywaru z warzyw lub bulionu ew. wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka masła
- Tabasco do przyprawienia
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
przygotowanie
Warzywa kroimy w średnią kostkę. Dynię obieram ze skórki i również kroję w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, na gorące wrzucamy sól, kolendrę i przez chwilę smażymy, często mieszając.
Do garnka wrzucamy marchewkę, selera i cebulę, mieszamy i obsmażamy przez ok. 5-8 min. warzywa lekko zżółkną.
Wtedy do garnka dodajemy dynię i cebulę, mieszamy, a następnie wlewamy wywar. Dodajemy pieprz, wszystko dokładnie mieszamy
i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy prze ok. 20 min.
Do chwili kiedy marchewka będzie miękka.
Zupę wyłączamy i odkrywamy, zostawiamy na kilka minut, aby lekko odparowała. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem.
Miksować można blenderem, malakserem lub tzw. ,,żyrafą". Nie można zrobić tego przy pomocy widelca, bo zupa nie będzie gładka.
Zupę podajemy gorącą z drobno posiekaną kolendrą i skropioną kilkoma kroplami Tabasco.
KuchniaDoroty TV
2 komentarze
Nie miałam co prawda wędzonej dyni, ale przepis świetnie się sprawdza również na zwykłej – nawet czas gotowania wystarczył jak w przepisie 🙂 goście zadowoleni, a ja mam kolejny sprawdzony przepis z Pani strony do kolekcji. Pozdrawiam!
Super, najważniejsze, że zupa smakowała. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam 🙂