Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zupa krem z wędzonej domowym sposobem dyni. Przepis jak uwędzić dynię znajdziecie tutaj (klik) sposób jest prosty i szybki.
Ta zupa ma niesamowity i intensywny smak wędzonej dyni, jednak to wciąż łagodna zupa z dyni, więc żeby dodać jej ostrości i charakteru, polecam dodanie kilku kropel sosu Tabasco.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że jest ich kilka rodzajów. Są te łagodniejsze z zieloną etykietą, są również o smaku czosnkowym,
ale najczęściej spotykane i najlepiej popularne
są sosy Tabasco z czerwoną etykietką o bardzo ostrym smaku. Zaledwie kilka kropli wystarczy i łagodna zupa zamieni się w rozgrzewającą
i pożywną jesienną potrawę.
Zupę można do trzech dni przechowywać w lodówce. Wystarczy lekko ją podgrzać (doprawiamy dopiero na talerzu) i podawać z dodatkiem ciepłej bagietki.
Skąd wziąć ciepłą bagietkę? Wystarczy po prostu mieć w domu bagietkę. Pokroić ją w grube, ukośne plastry.
Rozgrzać piekarnik do 100 st. C., ułożyć bagietkę w ciepłym piekarniku,
a w między czasie odgrzać zupę dyniową. Po ok. 7-8 min zupa będzie ciepła, a bagietka pyszna i chrupiąca.
Bardzo polecam szczególnie, teraz kiedy wieczory są coraz chłodniej taka zupa będzie idealna.

Zupa krem z wędzonej dyni
Składniki:
- ok. 700 g wędzonej dyni pokrojonej w kostkę (przepis, krok po kroku, tutaj)
- 2 duże marchewki
- 1 mały seler
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 litr wywaru z warzyw lub bulionu ew. wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka masła
- Tabasco do przyprawienia
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
Steps
1 Done | |
2 Done | |
3 Done | |
4 Done | |
5 Done |
2 komentarze Ukryj
Nie miałam co prawda wędzonej dyni, ale przepis świetnie się sprawdza również na zwykłej – nawet czas gotowania wystarczył jak w przepisie 🙂 goście zadowoleni, a ja mam kolejny sprawdzony przepis z Pani strony do kolekcji. Pozdrawiam!
Super, najważniejsze, że zupa smakowała. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam 🙂