Kluski Lane – Kładzione film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Lane – Kładzione film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczne kluski lane do zup i sosów. Można podawać je na ciepło, lub odsmażać. Do zrobienia zaledwie w klika minut.

Doskonale się je przechowuje.

 

Kluski do Obiadu

 

KuchniaDoroty TV

 

Składniki na Kluski Lane Kładzione

dodatek do sosów i zup

  50 g miękkiego masła

  2 żółtka

  1 łyżeczka soli

  250 g mąki pszennej

  220 ml. (1 szklanka) mleka

 

Przepisy na KLUSKI

 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Masło miksuję przez chwilę na wysokich obrotach miksera.
Następnie pojedynczo dodaję żółtka, po każdym miksuję dokładnie.

Do masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę.
Trochę mleka ok. 1/3 szklanki i ok. 2-3 łyżek mąki, miksuję do połączenia. Następnie ponownie mleko i kilka łyżek mąki, sól, miksuję.

Najczęściej wykorzystuję całe mleko i większą część mąki, szukam odpowiedniej gęstości.
Ciasto powinno być gładkie, średnio gęste jak budyń zaraz po ugotowaniu (zobaczcie film, jaka jest idealna gęstość ciasta).

2
Done

W średnim garnku zagotowuję wodę, do ok. 3/4 wysokości garnka. Dodaję sól ok. 2 łyżeczek.

Kiedy woda już się gotuje, nad garnkiem przechylam miskę z ciastem i kiedy zaczyna lekko spływać odcinam nożem niewielkie paski. Przesuwam nożem po brzegu miski w ten sposób tworząc długie kluski.

Na jeden raz do garnka wkrajam połowę ilości ciasta, mieszam i gotuję.
Kluski gotuję: do wypłynięcia, a następnie kolejne 3 min., w spokojnie gotującej się wodzie.

Następnie wlewam do garnka ok. 0,5 szklanki ziemnej wody (zatrzyma to gotowanie).
Kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sito.

Kolejną partię ciasta gotuję tak jak wcześniej.

3
Done

Ugotowane kluski podaję od razu z sosem mięsnym lub grzybowym, lub dodaję do zup.

Zimne kluski można odgrzać, podsmażając je na rumiano na klarowanym maśle lub na oleju.

Smacznego :)

Dorota

Roladki Schabowe z Sosem
previous
Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym
next
Zupa Krem z Wędzonej Dyni
Roladki Schabowe z Sosem
previous
Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym
next
Zupa Krem z Wędzonej Dyni

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię