0 0
Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Trochę inny pomysł na przygotowanie schabu. Roladki są nie tylko pyszne i łatwe do zrobienia, ale również bardzo dobrze można je przechowywać. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można je podzielić na porcje i zamrozić.

Doskonały pomysł na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub kopytek. Sos grzybowy można przygotować również z grzybów leśnych lub pieczarek. Ja zrobiłam sos kurkowy bo mamy prawdziwy wysyp tych grzybów.

Bardzo polecam, roladki są naprawdę pyszne 🙂

Roladki Schabowe w Sosie

 

 KuchniaDoroty TV

Składniki na Roladki Schabowe:

  • ok. 1 kg. schabu bez kości

  • sól

  • pieprz czarny

  • słodka papryka

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 żółta papryka

  • 1 czerwona cebula

  • duża marchewka

  • ok. 0,5 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia roladek)

  • ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)

  • 2 łyżki masła (do duszenia)

Sos Kurkowy:

  • ok. 300 g kurek

  • 1 duża czerwona cebula

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przepisy na dania z GRZYBAMI 

Sposób przygotowania roladek:

⚫ Schab umyć, oczyścić, wytrzeć. Pokroić w ok. 2 cm. plastry.

⚫ Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić dokładnie, żeby z mięsa powstał cienki plaster.  Kiedy całe mięso jest już gotowe, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na 10 min. do przegryzienia.

⚫ W międzyczasie paprykę i cebulę myjemy, i kroimy w plasterki, grubość zależy od nas, w trakcie duszenia warzywa zmiękną.  Marchewkę kroimy w słupek.

⚫ Na każdym plastrze mięsa układamy na jednym końcu kawałek papryki, marchewki i kilka plasterków cebuli, zwijamy mięso, możliwie ścisło. Odkładamy na bok tak, żeby koniec zwinięcia znalazł się na spodzie.

⚫ Na talerz wysypujemy mąkę i każdy kawałek mięsa obtaczamy, nadmiar mąki strzepujemy.

⚫ Kiedy wszystkie roladki są gotowe, na dużej patelni rozgrzewamy olej, roladki obsmażamy
ze wszystkich stron.  Przekładamy do garnka (najlepiej płaskiego), posypujemy majerankiem
i na malutkim ogniu z dodatkiem masła, pod przykryciem dusimy przez ok. 30 min.
Jeśli uznamy, że patelnia jest zbyt sucha, można dodać 3–4 łyżki bulionu.

Roladki Schabowe

Przygotowanie sosu kurkowego:

⚫  Kurki myjemy i osuszamy na durszlaku.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

⚫  Na dużej patelni na której smażyliśmy roladki rozgrzać olej, kiedy będzie gorący wrzucamy grzyby, solimy. Na dużym ogniu smażymy je do chwili kiedy wyparuje cały sok.

⚫  Zmniejszamy płomień dodajemy cebulę i na małym ogniu pod przykryciem dusimy ok. 20 min.

⚫  Kiedy grzyby są miękkie wlewamy na patelnię bulion, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 min.

⚫  Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę lub dwie gorącego płynu z grzybów (zahartuje to śmietanę). Wlewamy śmietanę do sosu i gotujemy
ok. 5 min na sporym ogniu (dzięki zagotowaniu nie będziemy czuć smaku mąki w sosie).

⚫  Teraz możemy gorące roladki przełożyć do gorącego sosu, przykryć i zostawić na ok. 10 min,
żeby smaki się połączyły, lub polewać roladki sosem bezpośrednio na talerzu.

Smacznego 🙂

Sos z Kurek
  • Domowe Roladki Schabowe
  • Roladki Schabowe Przepis
  • Roladki Schabowe
(Visited 17 204 times, 1 visits today)

Dorota

Biszkopt
previous
Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)
Kluski Lane Kładzione
next
Kluski Lane – Kładzione film
Biszkopt
previous
Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)
Kluski Lane Kładzione
next
Kluski Lane – Kładzione film

5 komentarzy Ukryj

Marchewkę układamy razem z papryką i cebulą, to to pomarańczowe na zdjęciu. Już uzupełniłam przepis, dziękuję za czujność 🙂

Tak, jeśli nie mamy kurek a pieczarki to sos robimy identycznie, przy innych grzybach leśnych sos gotuję nieco dłużej o jakieś 5-10 min.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »