Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Trochę inny pomysł na przygotowanie schabu. Roladki są nie tylko pyszne i łatwe do zrobienia, ale również bardzo dobrze można je przechowywać. Po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można je podzielić na porcje i zamrozić.

    Doskonały pomysł na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub kopytek. Sos grzybowy można przygotować również z grzybów leśnych lub pieczarek. Ja zrobiłam sos kurkowy bo mamy prawdziwy wysyp tych grzybów.

    Bardzo polecam, roladki są naprawdę pyszne 🙂

    Roladki Schabowe w Sosie

    Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

    Składniki na roladki schabowe:

    • ok. 1 kg. schabu bez kości
    • sól
    • pieprz czarny
    • słodka papryka
    • 2 łyżki majeranku
    • 1 żółta papryka
    • 1 czerwona cebula
    • duża marchewka
    • ok. 0,5 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia roladek)
    • ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
    • 2 łyżki masła (do duszenia)

    na sos kurkowy:

    • k. 300 g kurek
    • 1 duża czerwona cebula
    • 2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 2–3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania roladek:

    Schab umyć, oczyścić, wytrzeć. Pokroić w ok. 2 cm. plastry.

    Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i rozbić dokładnie, żeby z mięsa powstał cienki plaster.  Kiedy całe mięso jest już gotowe, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na 10 min. do przegryzienia.

    W międzyczasie paprykę i cebulę myjemy, i kroimy w plasterki, grubość zależy od nas, w trakcie duszenia warzywa zmiękną.  Marchewkę kroimy w słupek.

    Na każdym plastrze mięsa układamy na jednym końcu kawałek papryki, marchewki i kilka plasterków cebuli, zwijamy mięso, możliwie ścisło. Odkładamy na bok tak, żeby koniec zwinięcia znalazł się na spodzie.

    Na talerz wysypujemy mąkę i każdy kawałek mięsa obtaczamy, nadmiar mąki strzepujemy.

    Kiedy wszystkie roladki są gotowe, na dużej patelni rozgrzewamy olej, roladki obsmażamy
    ze wszystkich stron.  Przekładamy do garnka (najlepiej płaskiego), posypujemy majerankiem
    i na malutkim ogniu z dodatkiem masła, pod przykryciem dusimy przez ok. 30 min.
    Jeśli uznamy, że patelnia jest zbyt sucha, można dodać 3–4 łyżki bulionu.

    Roladki Schabowe

    Przygotowanie sosu kurkowego:

    Kurki myjemy i osuszamy na durszlaku.
    Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

    Na dużej patelni na której smażyliśmy roladki rozgrzać olej, kiedy będzie gorący wrzucamy grzyby, solimy. Na dużym ogniu smażymy je do chwili kiedy wyparuje cały sok.

    Zmniejszamy płomień dodajemy cebulę i na małym ogniu pod przykryciem dusimy ok. 20 min.

    Kiedy grzyby są miękkie wlewamy na patelnię bulion, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 10 min.

    Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę lub dwie gorącego płynu z grzybów (zahartuje to śmietanę). Wlewamy śmietanę do sosu i gotujemy
    ok. 5 min na sporym ogniu (dzięki zagotowaniu nie będziemy czuć smaku mąki w sosie).

    Teraz możemy gorące roladki przełożyć do gorącego sosu, przykryć i zostawić na ok. 10 min,
    żeby smaki się połączyły, lub polewać roladki sosem bezpośrednio na talerzu.

    Smacznego 🙂

    Sos z Kurek
    • Domowe Roladki Schabowe
    • Roladki Schabowe Przepis
    • Roladki Schabowe
    (Visited 480 times, 4 visits today)

    Dorota

    Koktajl Kawowy Przepis
    previous
    Koktajl Kawowy w Mrożonej Czekoladowej Szklance
    Ciasto ze Śliwkami
    next
    Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
    Koktajl Kawowy Przepis
    previous
    Koktajl Kawowy w Mrożonej Czekoladowej Szklance
    Ciasto ze Śliwkami
    next
    Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi

    3 komentarze Ukryj

    Marchewkę układamy razem z papryką i cebulą, to to pomarańczowe na zdjęciu. Już uzupełniłam przepis, dziękuję za czujność 🙂

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię