• Home
  • Ciasta
  • Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)
0 0
Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszne i delikatna rolada biszkoptowe z jabłkami.

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, wystarczy 30 min., i deser jest gotowe.
Wymaga jeszcze trochę czasu, aby wystygnąć, ale można je z powodzeniem przygotować jednego dnia.

Ciasto jest puszyste i niezbyt słodkie, dlatego można je polukrować, lub oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto przechowuję w lodówce, kolejnego dnia po upieczeniu jest wciąż pyszne.

Polecam i życzę smacznego 😊

 

Przepisy na Ciasta z Owocami 

 

Rolada z Jabłkami

 

Składniki na Roladę Biszkoptową z Jabłkami 

– 4-5 jabłek (Jonagold, Idaret, itp.)

– sok z połowy cytryny

Biszkopt:

– 5 jajek (białka i żółtka osobno)

– 100 g cukru

– 2 łyżki ciepłej wody

– 200 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– zapach waniliowy

Cukier puder do posypania rolady

KuchniaDoroty TV 

 

 

(Visited 7 444 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Jabłka

Jabłka obieram, dzielę na 4 części i usuwam gniazda nasienne.

Ćwiartki jabłek kroję na cienkie plasterki, dodaję sok z cytryny, mieszam, odstawiam.

2
Done

Przygotowanie ciasta

W misie miksera umieszczam białka i sól, zaczynam ubijać.
Kiedy zaczyna tworzyć się piana, po łyżce dodaję cukier, miksuję na wysokich obrotach.

Ubijam do wykorzystania całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier nie będzie w niej wyczuwalny.

3
Done

Do piany zaczynam dodawać żółtka, po jedną, cały czas ubijam masę. Po 2 żółtku dodaję 1 łyżkę ciepłej wody, a drugą łyżkę na koniec po dodaniu ostatniego żółtka.
Ubijam jeszcze chwilę.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Połowę mąki przesiewam do masy jajecznej i mieszam, następnie przesiewam pozostałą mąkę i mieszam do całkowitego połączenia.
Robię to energicznie, ale delikatnie.

Ciasto powinno być gładkie, bez widocznych grudek mąki.

4
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka rozkładam równą warstwą na blasze.
Na jabłka wykładam ciasto, wyrównuję.

Piekę przez ok. 20-25 min.

Wyjmuję i na chwilę odstawiam na kuchenną kratkę.

5
Done

Delikatnie zsuwam ciasto z blachy, przykrywam nowym kawałkiem papieru.
Energicznie przewracam, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.

Delikatnie zdejmuję papier, uważam, aby jabłka nie przykleiły się do papieru.

Zwijam ciepłe jeszcze ciasto w roladę. Jabłka powinny być w środku rolady.
Owijam roladę w papier, dość ścisło.

Odkładam na ok. 2 godz., aby całkowicie wystygłam.
Zimną posypuję cukrem pudrem.

Kroję nożem do chleba, lub innym ostrym.
Smacznego :)

6
Done

Dorota

Pierogi
previous
Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film
Roladki Schabowe z Sosem
next
Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym
Pierogi
previous
Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film
Roladki Schabowe z Sosem
next
Roladki Schabowe w Sosie Kurkowym

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »