Pyszne i delikatna rolada biszkoptowe z jabłkami.
Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo, wystarczy 30 min., i deser jest gotowe.
Wymaga jeszcze trochę czasu, aby wystygnąć, ale można je z powodzeniem przygotować jednego dnia.
Ciasto jest puszyste i niezbyt słodkie, dlatego można je polukrować, lub oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto przechowuję w lodówce, kolejnego dnia po upieczeniu jest wciąż pyszne.
Polecam i życzę smacznego 😊
Przepisy na Ciasta z Owocami
KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- 4-5 jabłek (Jonagold, Idaret, itp.)
- - sok z połowy cytryny
- Biszkopt:
- - 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- - 100 g cukru
- - 2 łyżki ciepłej wody
- - 200 g mąki pszennej
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - szczypta soli
- - zapach waniliowy
- Cukier puder do posypania rolady
przygotowanie
JABŁKA
Jabłka obieram, dzielę na 4 części i usuwam gniazda nasienne.
Ćwiartki jabłek kroję na cienkie plasterki, dodaję sok z cytryny, mieszam, odstawiam.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W misie miksera umieszczam białka i sól, zaczynam ubijać.
Kiedy zaczyna tworzyć się piana, po łyżce dodaję cukier, miksuję na wysokich obrotach.
Ubijam do wykorzystania całego cukru, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, a cukier nie będzie w niej wyczuwalny.
Do piany zaczynam dodawać żółtka, po jedną, cały czas ubijam masę. Po 2 żółtku dodaję 1 łyżkę ciepłej wody, a drugą łyżkę na koniec po dodaniu ostatniego żółtka.
Ubijam jeszcze chwilę.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Połowę mąki przesiewam do masy jajecznej i mieszam, następnie przesiewam pozostałą mąkę i mieszam do całkowitego połączenia.
Robię to energicznie, ale delikatnie.
Ciasto powinno być gładkie, bez widocznych grudek mąki.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Jabłka rozkładam równą warstwą na blasze.
Na jabłka wykładam ciasto, wyrównuję.
Piekę przez ok. 20-25 min.
Wyjmuję i na chwilę odstawiam na kuchenną kratkę.
Delikatnie zsuwam ciasto z blachy, przykrywam nowym kawałkiem papieru.
Energicznie przewracam, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.
Delikatnie zdejmuję papier, uważam, aby jabłka nie przykleiły się do papieru.
Zwijam ciepłe jeszcze ciasto w roladę. Jabłka powinny być w środku rolady.
Owijam roladę w papier, dość ścisło.
Odkładam na ok. 2 godz., aby całkowicie wystygłam.
Zimną posypuję cukrem pudrem.
Kroję nożem do chleba, lub innym ostrym.
1 komentarz
Perfekcyjna rolada!