Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na klasyczne Ruskie Pierogi, przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą. Farsz do pierogów składa się z ugotowanych mączystych ziemniaków, białego tłustego sera i zrumienionej cebuli. Dodatki to świeżo mielony czarny pierz i sól.
Ciasto na pierogi, jest również najbardziej klasyczne i składa się jedynie z mąki, jajka i wrzątku. Ze składników zagniatamy gęste, ale nie twarde ciasto. Trudno jest określić bardzo dokładną gramaturę składników, dlatego starajcie się znaleźć odpowiednią gęstość ciasta regulując samodzielnie ilości mąki i wody.
Kiedyś moja Babcia robiła pierogi, a robiła je naprawdę cudowne, nigdy nie warzyła składników, zawsze sypała mąkę do dużej miski ,,na oko”, wlewała wodę również na własne wyczucie. jeśli ciasto było zbyt rzadkie dosypywała mąki, kiedy robiło się zbyt gęste dolewała odrobinę wody. Ważne, aby konsystencję ciasta regulować poprzez dodawanie naprawdę niewielkich ilości składników. Lepiej wlewać wodę po łyżce, niż od razu wlać pól szklanki.
Ciasto powinno być po wyrobieniu przykryte i odłożone do ,,odpoczynku”, dzięki temu zmięknie i zrobi się delikatnie puszyste.
Łatwiej będzie się je wałkowało i zlepiało.
Przechowywanie pierogów
Pierogi doskonale się przechowuje. Po ugotowaniu trzeba je dokładnie odcedzić na sicie, można je również polać niewielką ilością rozpuszczonego masła, aby się nie sklejały. Kiedy będą suche, rozkładamy je na tacy, lub blacie i całkowicie studzimy.
Następnie dzielimy na porcje, wkładamy do pudełek lub foliowych woreczków, dobrze jest usunąć z woreczków nadmiar powietrza. Zamykamy szczelnie i wkładamy do zamrażarki lub lodówki.
Zamrożone pierogi można przechowywać do 3.mcy w domowej zamrażarce.
Odgrzewanie
Zimne pierogi można odgrzewać obgotowując je w osolonej gotującej się wodzie, tylko do wypłynięcia.
Można je również obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, lub masła klarowanego.
W zależności od upodobań pierogi można na patelni zrumienić lub smażyć na maleńkim ogniu i nieco dłużej, aby ciasto się nie rumieniło.
Dodatki
Pierogi podaję najczęściej w wersji wegetariańskiej, czyli okraszone jedynie drobno pokrojoną i zrumienioną cebulą.
Można również zrumienić na patelni pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodać do niego pokrojoną cebulę i całość podsmażyć na rumiano.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Składniki na 40 szt. 9 cm. Pierogów
Ciasto:
– ok. 400 g mąki pszennej
– 200 ml. wrzątku
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
Farsz:
– 250 g sera białego
– ok. 400 g ugotowanych ziemniaków (gotuję w osolonej wodzie)
– 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zrumieniona na oleju
– pieprz i sól do smaku
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta:Do miski wsypuję ok. 330 mg mąki, dodaję sól, jajko i wlewam ok. 150 ml. wrzątku, całość mieszam łyżką. Kiedy składniki się połączą, już ręką zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche dolewam odrobinę wody, lub jeśli jest zbyt mokre dodaję mąkę. Wyrabiam ciasto przez kilka minut, a następnie na blacie lub stolnicy zagniatam je jeszcze ok. 6 min. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i dość gęste, ale nie twarde. Formuję kulkę, przykrywam miską i zostawiam na ok. 30 min, aby odpoczęło. |
2 Done | Farsz:Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, powinna być zeszklona i delikatnie zrumieniona. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia. W misce umieszczam lekko ciepłe ziemniaki, rozgniatam wałkiem, dodaję ser i cebulę i dokładnie tłuczkiem rozgniatam składniki, aż powstanie jednolita masa. |
3 Done | Przygotowanie pierogów:Ciasto rozwałkowuję na cienki placek, delikatnie podsypuję mąką jeśli to konieczne. Z ciasta wycinam 9 cm., krążki, można szklanką, lub specjalną foremką. Na każdym krążku ciasta kładę porcję (u mnie czubata łyżeczka) farszu. Jeśli ciasto nie chce się dobrze sklejać, brzeg smaruję odrobiną wody, to ułatwia sprawę. |
4 Done | Gotowanie:W dużym garnku zagotowuję wodę, powinno być jej dużo, ok. 2/3 wysokości garnka. Na gotującą się wodę wkładam porcję pierogów, mieszam je delikatnie łyżką drewnianą, aby się nie sklejały. |
5 Done | Pierogi goruję zgodnie z zasadą: Do garnka z ugotowanymi pierogami wlewam ok. 0,5 szkl. zimnej wody, aby całość przestała się gotować. Wodę doprowadzam ponownie do zagotowania i wkładam kolejną porcję pierogów i gotuję dokładanie jak wcześniej. |
6 Done | Podanie: |