0 0
Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na klasyczne Ruskie Pierogi, przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą. Farsz do pierogów składa się z ugotowanych mączystych ziemniaków, białego tłustego sera i zrumienionej cebuli. Dodatki to świeżo mielony czarny pierz i sól.

Ciasto na pierogi, jest również najbardziej klasyczne i składa się jedynie z  mąki, jajka i wrzątku. Ze składników zagniatamy gęste, ale nie twarde ciasto. Trudno jest określić bardzo dokładną gramaturę składników, dlatego starajcie się znaleźć odpowiednią gęstość ciasta regulując samodzielnie ilości mąki i wody.

Kiedyś moja Babcia robiła pierogi, a robiła je naprawdę cudowne, nigdy nie warzyła składników, zawsze sypała mąkę do dużej miski ,,na oko”, wlewała wodę również na własne wyczucie. jeśli ciasto było zbyt rzadkie dosypywała mąki, kiedy robiło się zbyt gęste dolewała odrobinę wody. Ważne, aby konsystencję ciasta regulować poprzez dodawanie naprawdę niewielkich ilości składników. Lepiej wlewać wodę po łyżce, niż od razu wlać pól szklanki.

Ciasto powinno być po wyrobieniu przykryte i odłożone do ,,odpoczynku”, dzięki temu zmięknie i zrobi się delikatnie puszyste.
Łatwiej będzie się je wałkowało i zlepiało.

Przechowywanie pierogów

Pierogi doskonale się przechowuje. Po ugotowaniu trzeba je dokładnie odcedzić na sicie, można je również polać niewielką ilością rozpuszczonego masła, aby się nie sklejały. Kiedy będą suche, rozkładamy je na tacy, lub blacie i całkowicie studzimy.

Następnie dzielimy na porcje, wkładamy do pudełek lub foliowych woreczków, dobrze jest usunąć z woreczków nadmiar powietrza. Zamykamy szczelnie i wkładamy do zamrażarki lub lodówki.

Zamrożone pierogi można przechowywać do 3.mcy w domowej zamrażarce.

Odgrzewanie

Zimne pierogi można odgrzewać obgotowując je w osolonej gotującej się wodzie, tylko do wypłynięcia.

Można je również obsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, lub masła klarowanego.

W zależności od upodobań pierogi można na patelni zrumienić lub smażyć na maleńkim ogniu i nieco dłużej, aby ciasto się nie rumieniło.

Dodatki

Pierogi podaję najczęściej w wersji wegetariańskiej, czyli okraszone jedynie drobno pokrojoną i zrumienioną cebulą.
Można również zrumienić na patelni pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodać do niego pokrojoną cebulę i całość podsmażyć na rumiano.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

Obiad Przepisy

 

Składniki na 40 szt. 9 cm. Pierogów

Ciasto:

– ok. 400 g mąki pszennej

– 200 ml. wrzątku

– 1 łyżeczka soli

– 1 jajko

Farsz:

– 250 g sera białego

– ok. 400 g ugotowanych ziemniaków (gotuję w osolonej wodzie)

– 1 cebula pokrojona w drobną kostkę i zrumieniona na oleju

– pieprz i sól do smaku

 

Przepisy z filmem na kanale – Kuchnia Doroty

 

 

 

(Visited 3 883 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Do miski wsypuję ok. 330 mg mąki, dodaję sól, jajko i wlewam ok. 150 ml. wrzątku, całość mieszam łyżką.

Kiedy składniki się połączą, już ręką zaczynam wyrabiać ciasto. Jeśli jest zbyt suche dolewam odrobinę wody, lub jeśli jest zbyt mokre dodaję mąkę.

Wyrabiam ciasto przez kilka minut, a następnie na blacie lub stolnicy zagniatam je jeszcze ok. 6 min. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i dość gęste, ale nie twarde.

Formuję kulkę, przykrywam miską i zostawiam na ok. 30 min, aby odpoczęło.

2
Done

Farsz:

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkości w dobrze osolonej wodzie.
Odlewam i odparowuję, ważne aby ziemniaki były możliwie suche. Pozostawiam do przestygnięcia.

Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, powinna być zeszklona i delikatnie zrumieniona. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.

W misce umieszczam lekko ciepłe ziemniaki, rozgniatam wałkiem, dodaję ser i cebulę i dokładnie tłuczkiem rozgniatam składniki, aż powstanie jednolita masa.
Doprawiam pieprzem i ew. solą.
Odstawiam.

3
Done

Przygotowanie pierogów:

Ciasto rozwałkowuję na cienki placek, delikatnie podsypuję mąką jeśli to konieczne.
Ja ciasto dzielę na dwie części, ale można rozwałkować od razu całe ciasto.

Z ciasta wycinam 9 cm., krążki, można szklanką, lub specjalną foremką.

Na każdym krążku ciasta kładę porcję (u mnie czubata łyżeczka) farszu.
Brzegi ciasta zlepiam palcami bardzo dokładnie.

Jeśli ciasto nie chce się dobrze sklejać, brzeg smaruję odrobiną wody, to ułatwia sprawę.

4
Done

Gotowanie:

W dużym garnku zagotowuję wodę, powinno być jej dużo, ok. 2/3 wysokości garnka.
Wodę solę.

Na gotującą się wodę wkładam porcję pierogów, mieszam je delikatnie łyżką drewnianą, aby się nie sklejały.
Pierogi powinny swobodnie pływać w wodzie, więc nie może być ich zbyt dużo.

5
Done

Pierogi goruję zgodnie z zasadą:
do wypłynięcia na wierzch, a następnie zmniejszam grzanie i wolno gotuję jeszcze 4 min.

Do garnka z ugotowanymi pierogami wlewam ok. 0,5 szkl. zimnej wody, aby całość przestała się gotować.
Łyżką cedzakową wyjmuję pierogi i odkładam na sito. Zostawiam do odcieknięcia.

Wodę doprowadzam ponownie do zagotowania i wkładam kolejną porcję pierogów i gotuję dokładanie jak wcześniej.

6
Done

Podanie:

Pierogi podaję na gorąco zaraz po ugotowaniu, okraszone zrumienioną cebulą.
Można je również odsmażyć na niewielkiej ilości oleju i również podawać okraszone cebulą lub cebulą z boczkiem.

Smacznego :)

Dorota

Przepisy na Kolację
previous
Burek – Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film
Biszkopt
next
Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)
Przepisy na Kolację
previous
Burek – Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film
Biszkopt
next
Rolada Biszkoptowa z Jabłkami – wyjątkowe ciasto (film)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »