Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wyjątkowa, delikatna wegetariańska Zwijana Tarta ,,Ślimak” z nadzieniem z Sera. Doskonały przepis na ciepłą kolację, przystawkę lub ciepłą przekąskę.
Tartę robi się bardzo łatwo, i potrzebujemy zaledwie kilka składników, które prawie zawsze mamy w domu. Tarta wygląda bardzo oryginalnie, będzie ozdobą każdego stołu.
Farsz
Nadzienie do tarty można przygotować z każdego rodzaju sera. ja używam mozzarelli, ale klasyczny żółty, lub ser pleśniowy też doskonale się sprawdzą.
Jeśli chcemy można też zrobić nadzienie mięsne, i użyć np. drobniutko pokrojonej szynki i startego sera.
Farsz można również zrobić w wersji słodkiej, np. z sera takiego jakim nadziewamy naleśniki z serem.
Każda wersja jest pyszna, a najsmaczniejsza w dniu pieczenia, lekko ciepła.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na PRZYSTAWKI
Składniki na Tartę Zawijaną ,,ŚLIMAK”
-
150 ml. mleka
-
1 jako
-
1 łyżeczka soli
-
ok. 300 g mąki pszennej
-
olej
Podanto:
-
ser mozzarella
-
2-3 łyżki koperku i natki pietruszki drobno posiekane
-
1 jajko do posmarowania ciasta
KuchniaDoroty TV
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciastaW misce łączę mleko, sól i jajko mieszam dokładnie kuchenną rózgą. Ciasto można wyłożyć na blat i wyrabiać je przez 5-6 min. Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję kulkę. |
2
Done
|
Na blacie oprószonym mąką z ciasta wałkuję cienki placek. Odkładam na bok. Odstawiam na ok. 30 min. |
3
Done
|
Przygotowanie farszuSer ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw. Jeśli ser jest bardzo miękki można wcześniej włożyć go na 20 min do zamrażarki. Natkę i koperek drobno siekam. Ser łączę z ziołami, mieszam. |
4
Done
|
Przygotowanie tartyPlacki ciasta układam na blacie (dobrze jeśli jest kamienny, ale może być również stolnica), będą cienki, delikatne i bardzo tłuste. Na rozciągniętym placku rozsypuję równą warstwę farszu, a następnie zwijam całość w rulon. Formę do pieczenia smaruję olejem, ruloniki z ciasta zwijam na środku w ,,ślimaka", kolejne rulony bedą owijała dookoła wcześniejszego i w ten sposób powstanie tarta. Rozciągam, posypuję farszem i zwijam kolejne płaty ciasta. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem.Gotową tartę smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną oleju. Tartę piekę 4-45 min. do ładnego zrumienienia. Wyjmuję i w formie studzę 5 min, a następnie wyjmuję i podaję ciepłą pokrojoną na kawałki. Smacznego :) |
6
Done
|
4 komentarze Ukryj
Witam, czy mogę przygotować tarte wieczorem i zostawić w lodówce a upiec następnego dnia ???
Raczej tartę włożyłabym do zamrażarki, żeby ciasto nie rozmiękło. Następnie takie zamrożone piekłabym ok. 3-5 min dłużej niż w przepisie.
Tak zrobie i dam znać jak nie zapomnę 🤣 bo wydaje się być pracochłonne tj to rozciąganie ciasta i zawijanie
To wbrew pozorom bardzo miłe do zrobienia ciasto. Rozciąganie jest bardzo przyjemne, jest trochę z tym pracy, ale ja uwielbiam je robić, smakuje super i rozciąganie mnie uspokaja, więc bardzo polecam 😉