Wyjątkowa, delikatna wegetariańska Zwijana Tarta ,,Ślimak” z nadzieniem z Sera.
Doskonały przepis na ciepłą kolację, przystawkę lub ciepłą przekąskę.
Tartę robi się bardzo łatwo, i potrzebujemy zaledwie kilka składników, które prawie zawsze mamy w domu. Tarta wygląda bardzo oryginalnie, będzie ozdobą każdego stołu.
Farsz
Nadzienie do tarty można przygotować z każdego rodzaju sera. ja używam mozzarelli, ale klasyczny żółty, lub ser pleśniowy też doskonale się sprawdzą.
Jeśli chcemy można też zrobić nadzienie mięsne, i użyć np. drobniutko pokrojonej szynki i startego sera.
Farsz można również zrobić w wersji słodkiej, np. z sera takiego jakim nadziewamy naleśniki z serem.
Każda wersja jest pyszna, a najsmaczniejsza w dniu pieczenia, lekko ciepła.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na PRZYSTAWKI
KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- 150 ml. mleka
- 1 jako
- 1 łyżeczka soli
- ok. 300 g mąki pszennej
- olej
- Podanto:
- ser mozzarella
- 2-3 łyżki koperku i natki pietruszki drobno posiekane
- 1 jajko do posmarowania ciasta
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W misce łączę mleko, sól i jajko mieszam dokładnie kuchenną rózgą.
Następnie wsypuję kilka łyżek mąki i mieszam rózgą. Dosypuję kolejną partę mąki i dalej używam już drewnianej łyżki, bo ciasto będzie coraz gęściejsze.
Wsypuję pozostałą mąkę, mieszam, a następnie zagniatam ręką gęste, gładkie ciasto.
Ciasto można wyłożyć na blat i wyrabiać je przez 5-6 min.
Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję kulkę.
Kulki z ciasta układam na desce, przykrywam folią i odstawiam.
Na blacie oprószonym mąką z ciasta wałkuję cienki placek. Odkładam na bok.
Kiedy całe ciasto jest rozwałkowane, na dużym talerzu układam placki jeden na drugim, każdy smaruję cienko olejem.
Odstawiam na ok. 30 min.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Ser ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw. Jeśli ser jest bardzo miękki można wcześniej włożyć go na 20 min do zamrażarki.
Ser można również drobno pokruszyć.
Natkę i koperek drobno siekam.
Ser łączę z ziołami, mieszam.
PRZYGOTOWANIE TARTY
Placki ciasta układam na blacie (dobrze jeśli jest kamienny, ale może być również stolnica), będą cienki, delikatne i bardzo tłuste.
Ostrożnie palcami rozciągam ciasto, aby zrobiło się cieniusieńkie (może się rwać, ale to nie szkodzi), proszę zobaczyć na filmie jak to robię).
Na rozciągniętym placku rozsypuję równą warstwę farszu, a następnie zwijam całość w rulon.
Formę do pieczenia smaruję olejem, ruloniki z ciasta zwijam na środku w ,,ślimaka", kolejne rulony bedą owijała dookoła wcześniejszego i w ten sposób powstanie tarta.
Rozciągam, posypuję farszem i zwijam kolejne płaty ciasta.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Gotową tartę smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną oleju.
Tartę piekę 40-45 min. do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję i w formie studzę 5 min, a następnie wyjmuję i podaję ciepłą pokrojoną na kawałki.
4 komentarze
Witam, czy mogę przygotować tarte wieczorem i zostawić w lodówce a upiec następnego dnia ???
Raczej tartę włożyłabym do zamrażarki, żeby ciasto nie rozmiękło. Następnie takie zamrożone piekłabym ok. 3-5 min dłużej niż w przepisie.
Tak zrobie i dam znać jak nie zapomnę ? bo wydaje się być pracochłonne tj to rozciąganie ciasta i zawijanie
To wbrew pozorom bardzo miłe do zrobienia ciasto. Rozciąganie jest bardzo przyjemne, jest trochę z tym pracy, ale ja uwielbiam je robić, smakuje super i rozciąganie mnie uspokaja, więc bardzo polecam ?