Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kluski Kładzione, doskonały i bardzo łatwy do zrobienia dodatek do sosów mięsnych lub do zup.
Ciasto robię z dodatkiem koperku lub pietruszki. Są miękkie i delikatne. Można podawać je na gorąco zaraz po wyjęciu z wody, można odsmażać na patelni, kiedy są zimne.
Kluski stosuję często jako dodatek do zup, np. gulaszowej, pieczarkowej, lub ogórkowej. (klik ZUPY👆)
Podaję jako dodatek do gulaszu ➡ Przepisy na najlepsze Gulasze
Przepisy na DODATKI do dań
Składniki na średnią porcję Klusek:
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– 2 szklanki mąki (lub nieco więcej)
– 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
Nie podaję dokładnej gramatury, bo ważne są proporcje, 1 porcja wody na ok. 2 porcje mąki.
Moja szklanka ma 220 ml.
Kuchnia Doroty TV
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W średniej misce łączę wodę, sól i jajko, dokładnie mieszam. Teraz do mokrych składników porcjami dodaję mąkę. Następnie wsypuję kolejną część mąki i już drewnianą łyżką mieszam energicznie, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być luźne, ale nie lejące. Zobacz film, jaką konsystencję miało moje ciasto. |
2 Done | W garnku zagotowuję wodę, dodaję sól. Na gotującą wodę przy pomocy łyżki zanurzonej we wrzątku wkładam porcję ciasta. Kluski powinny w wodzie pływać luźno. |
3 Done | Kluski gotuję najpierw do wypłynięcia, a następnie zmniejszam grzanie i gotuję je jeszcze wolno 3 min, bez przykrycia. Ugotowane kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sitko. Kluski podaję na ciepło z sosem mięsnym, lub jako kluski do zupy. Polecam, smacznego :) |
4 Done |