0 0
Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kluski Kładzione, doskonały i bardzo łatwy do zrobienia dodatek do sosów mięsnych lub do zup.

Ciasto robię z dodatkiem koperku lub pietruszki. Są miękkie i delikatne. Można podawać je na gorąco zaraz po wyjęciu z wody, można odsmażać na patelni, kiedy są zimne.

Kluski stosuję często jako dodatek do zup, np. gulaszowej, pieczarkowej, lub ogórkowej. (klik ZUPY👆)

 

Podaję jako dodatek do gulaszu ➡ Przepisy na najlepsze Gulasze 

 

Przepisy na DODATKI do dań  

 

Kluski Kładzione

Składniki na średnią porcję Klusek:

– 1 szklanka wody

– 1 łyżeczka soli

– 1 jajko

– 2 szklanki mąki (lub nieco więcej)

– 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)

Nie podaję dokładnej gramatury, bo ważne są proporcje, 1 porcja wody na ok. 2 porcje mąki.

Moja szklanka ma 220 ml.

 

Kuchnia Doroty TV

 

 

(Visited 2 419 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W średniej misce łączę wodę, sól i jajko, dokładnie mieszam.

Teraz do mokrych składników porcjami dodaję mąkę.
Najpierw ok. 1/3 ilości i kuchenną rózgą mieszam energicznie, aż ciasto będzie gładkie bez grudek.
Dodaję koperek, mieszam.

Następnie wsypuję kolejną część mąki i już drewnianą łyżką mieszam energicznie, aż składniki się połączą.
Wsypuję pozostałą mąkę i znowu dokładnie mieszam.

Ciasto powinno być luźne, ale nie lejące. Zobacz film, jaką konsystencję miało moje ciasto.

2
Done

W garnku zagotowuję wodę, dodaję sól.

Na gotującą wodę przy pomocy łyżki zanurzonej we wrzątku wkładam porcję ciasta.
W zależności od wielkości garnka, gotuję jedną lub dwie partie.

Kluski powinny w wodzie pływać luźno.

3
Done

Kluski gotuję najpierw do wypłynięcia, a następnie zmniejszam grzanie i gotuję je jeszcze wolno 3 min, bez przykrycia.

Ugotowane kluski wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sitko.
Gotuję kolejną partię.

Kluski podaję na ciepło z sosem mięsnym, lub jako kluski do zupy.

Polecam, smacznego :)

4
Done

Dorota

Zupa
previous
Zupa Gulaszowa z Szynki
Przepisy na Kolację
next
Burek – Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film
Zupa
previous
Zupa Gulaszowa z Szynki
Przepisy na Kolację
next
Burek – Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »