0 0
Zupa Ogórkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Ogórkowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Zupa ogórkowa tradycyjna, domowa. Zrobiona dokładnie tak jak gotowała ją moja mama. Kwaśna i sycąca. Można podawać się ją czystą lub zabielaną. W niektórych rejonach zupę robi się z ryżem w innych z ziemniakami. Ja robię ją właśnie z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Z podanych składników wyszedł mi duży, bo 5l. garnek ogórkowej.
Ważna uwaga, ziemniaki wrzucamy do gotowania zawsze przed ogórkami, bo w kwaśnej wodzie ziemniaki się nie ugotują.
Polecam.

Przepis na domowe ZUPY

Zupa Ogórkowa

Składniki na Zupę Ogórkową

  • 1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por, bez kapusty)

  • 2 podudzia kurczaka

  • 200 gr szpondru wołowego

  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 300 gr ogórków kiszonych

  • 8 ziarenek czarnego pieprzy

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 pęczka natki pietruszki (związanej nicią kuchenną)

 

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, nieco większą niż włoszczyzna. Odstawić.

Ogórki kiszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Odstawić.

Do garnka włożyć umyte mięso, pieprz w ziarenkach, sól i natkę pietruszki, zalać 3 l wrzątku. Doprowadzić całość do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć. Gotować ok. 30 min.

Do gotującego się mięsa wrzucić włoszczyznę (ziemniaków nie dodawać). Ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie,  sprawdzamy wbijając w kawałek marchewki, widelec.

Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ponownie sprawdzamy widelcem. Kiedy są miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone (sok z ogórków również). Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 15 min na minimalnym ogniu.

Podajemy czystą, lub ,,zabielaną” łyżką śmietany.

Smacznego.

 

 

 
Kapuśniak z Fasolą
 
 
 
 
 
 
 

 

(Visited 4 624 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 
Babeczki z Serem i Bakaliami
next
Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami
previous
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 
Babeczki z Serem i Bakaliami
next
Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami

7 komentarzy Ukryj

Lepszej ogórkowej nie pamiętam, wyszła fantastyczna! Tylko mięso gotowałam 1,5h, zanim zaczęłam dorzucać warzywa 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »