Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na domowe ZUPY
Składniki na Zupę Ogórkową
1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por, bez kapusty)
2 podudzia kurczaka
200 gr szpondru wołowego
5-6 dużych ziemniaków
300 gr ogórków kiszonych
8 ziarenek czarnego pieprzy
1 łyżeczka soli
1/2 pęczka natki pietruszki (związanej nicią kuchenną)
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, nieco większą niż włoszczyzna. Odstawić.
Ogórki kiszone obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Odstawić.
Do garnka włożyć umyte mięso, pieprz w ziarenkach, sól i natkę pietruszki, zalać 3 l wrzątku. Doprowadzić całość do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć. Gotować ok. 30 min.
Do gotującego się mięsa wrzucić włoszczyznę (ziemniaków nie dodawać). Ponownie doprowadzić do gotowania, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie, sprawdzamy wbijając w kawałek marchewki, widelec.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy ok. 8 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ponownie sprawdzamy widelcem. Kiedy są miękkie, dodajemy starte ogórki kiszone (sok z ogórków również). Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 15 min na minimalnym ogniu.
Podajemy czystą, lub ,,zabielaną” łyżką śmietany.
Smacznego.
7 komentarzy Ukryj
najlepsza jest domowa ogórkowa! <3
najlepsza zupa:d
Mniam;)
Udało się 🙂
Wyszła pyszna 🙂
Lepszej ogórkowej nie pamiętam, wyszła fantastyczna! Tylko mięso gotowałam 1,5h, zanim zaczęłam dorzucać warzywa 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 W moim domu podzielają Twoje zdanie 😉