Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne kruche babeczki z serem i bakaliami. Idealny deser, pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Babeczek warto przygotować większą ilość bo znikają w błyskawicznym tempie.
Ciasteczka doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu wkładamy babeczki do szczelnego plastikowego lub szklanego pojemnika i tak przechowujemy w chłodnym miejscu do 3 dni. Jeśli będziemy babeczki zostawiać na następny dzień nie oprószajmy ich cukrem pudrem, zróbcie to na chwilę przed podaniem, będą wyglądały znacznie ładniej i bardziej świeżo.
Jakiego sera użyć?
Najlepszy będzie dobrej jakości ser biały śmietankowy, można użyć również Domowego Sera z tego przepisu (klik 👆)
Ser powinien być suchy, dlatego nie polecam sera sernikowego w wiaderkach. Tego typu sery to raczej serki homegenizowane, mokre i luźne, więc zamiast masy wyjdzie z nich papka.
Polecam, babeczki są naprawdę pyszne 🙂

FILMY z przepisami na CIASTKA
Kruche Babeczki Serowe
Składniki na ok. 20 szt.
na kruche ciasto:
240 g. mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
160 g zimnego masła
3 łyżki cukru
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
skórka otarta z 1 małej pomarańczy
zapach pomarańczowy
na masę serową:
500 g sera białego
1 szklanka bakalii (rodzynki, żurawiny, daktyle, morele)
2-3 łyżki cukru puru
1 łyżka skórki z pomarańczy
2 żółtka
1 łyżka kaszy manny
Przepisy na CIASTKA i Ciasteczka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto, posiekać mąki, proszek, masło, cukier i skórkę z pomarańczy do chwili, kiedy powstaną okruchy, dodać jajko, żółtko i śmietanę, siekać, aż powstanie jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie szybko zagnieć ciasto, uformować kulę, spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30–40 min.
Przygotowanie masy serowej:
Ser dokładnie zmiksować najlepiej płaską końcówką, dodać cukier i żółtka, kaszę manną i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Do masy wsypać posiekane drobno bakalie, wymieszać.
Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, ale nie jest to konieczne masę można nakładać również łyżeczką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Foremki do babeczek posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek, nakłóć ciasto widelcem. Ustawić babeczki na blasze do pieczenia.
Ciasto na babeczki pieczemy 8 min, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy i napełniamy masą serową.
Temperaturę zmniejszamy do 160 st.C. grzałki góra dół i pieczemy babeczki 30 min.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

8 komentarzy Ukryj
ser i bakalie – to połączenie nigdy się nie nudzi 🙂
a kiedy używa się to jedno jajko z przepisu? ze składników na ciasto…?
Uzupełniłam. Dziękuję 🙂
Czy do masy serowej nie przychodzą białka?
Nie, masa serowa jest bez białek.
Czy szer powinien być gęsty czy rzadki, bo mi wyszedł bardzo rzadki i nie wiem czemu 😅 Czy tą kaszę mannę się dodaje do sera, jak jest w składnikach, czy na co ona jest ?
Kaszę manną dodajemy do masy serowej, już uzupełnione. Ser powinien być gęsty i sztywny. Najczęściej zbyt luźny ser jest wtedy kiedy używamy sera sernikowego z wiaderka, one są bardzo wodniste i nie najlepsze do tego przepisu.
Czy ser ma być zwykły biały wiejski?