Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepis na pyszne kruche babeczki z serem i bakaliami. Idealny deser, pyszny dodatek do kawy lub herbaty.  Babeczek warto przygotować większą ilość bo znikają w błyskawicznym tempie.

    Ciasteczka doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu wkładamy babeczki do szczelnego plastikowego lub szklanego pojemnika i tak przechowujemy w chłodnym miejscu do 3 dni. Jeśli będziemy babeczki zostawiać na następny dzień nie oprószajmy ich cukrem pudrem, zróbcie to na chwilę przed podaniem, będą wyglądały znacznie ładniej i bardziej świeżo.

    Polecam, babeczki są naprawdę pyszne 🙂

    Babeczki z Serem i Bakaliami

    Kruche Babeczki Serowe

    Składniki na ok. 20 szt.

    na kruche ciasto:

    • 240 g. mąki pszennej
    • 60 g mąki ziemniaczanej
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 160 g  zimnego masła
    • 3 łyżki cukru
    • 1 jajko + 1 żóltko
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • skórka otarta z 1 małej pomarańczy
    • zapach pomarańczowy

    na masę serową:

    • 500 g sera białego
    • 1 szklanka bakalii (rodzynki, żurawiny, daktyle, morele)
    • 2-3 łyżki cukru puru
    • 1 łyżka skórki z pomarańczy
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka kaszy manny

    Sposób przygotowania:

    Przygotować ciasto, posiekać mąki, proszek, masło, cukier i skórkę z pomarańczy do chwili, kiedy powstaną okruchy, dodać jajko, żółtko i śmietanę, siekać, aż powstanie jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie szybko zagnieć ciasto, uformować kulę, spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30–40 min.

    Przygotowanie masy serowej:

    Ser dokładnie zmiksować najlepiej płaską końcówką, dodać cukier i żółtka i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Do masy wsypać posiekane drobno bakalie, wymieszać.

    Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, ale nie jest to konieczne masę można nakładać również łyżeczką.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Foremki do babeczek posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

    Ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek, nakłóć ciasto widelcem. Ustawić babeczki na blasze do pieczenia.

    Ciasto na babeczki pieczemy 8 min, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy i napełniamy masą serową.

    Temperaturę zmniejszamy do 160 st.C. grzałki góra dół i pieczemy babeczki 30 min.

    Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.  Zimne oprószamy cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

    Jak Zrobić Babeczki serowe
    • Babeczki Serowe
    • Babeczki Serowe
    • Babeczki Serowe
    (Visited 103 times, 4 visits today)

    Dorota

    Pieczona Pierś Faszerowana
    previous
    Indyk Faszerowany Żurawinami
    next
    Buchty drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze
    Pieczona Pierś Faszerowana
    previous
    Indyk Faszerowany Żurawinami
    next
    Buchty drożdżowe – Pampuchy – kluski na parze

    3 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię