Pyszna, rozgrzewająca, lekko ostra zupa gulaszowa. Pełna warzyw i mięsa, doskonała na jesienno zimowe obiady.
Klasyczna zupa gulaszowa zrobiona jest z mięsa wołowego, ja jednak zdecydowałam się na wieprzową szynkę bo jest delikatniejsza, chuda i znacznie lepiej smakuje np. dzieciom.
Po każdym podgrzaniu zupa będzie gęściejsza 😀
Mięso
Zupę można zrobić z mięsa wołowego, zrazowego lub udźca. Mięso powinno być chude i delikatne, bez nadmiaru żyłek i tłuszczu.
Mięso kroję w niewielką kostkę, można ew. pokroić je w plasterki, lub paski.
Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce przez noc, co pomoże nam rozłożyć przygotowania potrawy na dwa dni.
Warzywa
Używam dużo warzyw, zupa powinna być gęsta i sycąca, wtedy wystarczy za cały obiad.
Przechowywanie
Zupę przechowujemy w lodówce.
Można ją również zawekować. Bardzo gorącą, gotującą zupę wlewam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli wieczko jest wklęśnięte, oznacza to, że słoik jest dobrze zamknięty. Tak zawekowaną zupę przechowuję do 2 tyg. w chłodnym miejscu.
Przyprawy
Do zupy dodaję ostrą paprykę, można oczywiście zamienić ją na paprykę słodką. Jednak jeśli lubicie ostre potrawy, polecam zwiększenie ilości papryki ostrej do 2 łyżek.
Polecam, zupa jest naprawdę pyszna 🙂
Więcej przepisów na ZUPY Gulaszowe
Kuchnia Doroty TV

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg szynki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku (duży)
- 1 średnia czerwona cebula (może być biała)
- 2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)
- Przyprawy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 średnie listki laurowe
- Warzywa:
- 2-3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 2-3 papryki czerwone i zielone
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3-4 ziemniaki
- ok. 3-4 l bulionu warzywnego lub wody
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MIĘSA:
Szynkę myję, osuszam. Kroję w grube plastry, a następnie w niewielką kostkę.
Przygotowuję mieszankę przypraw, łączę w misce sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam.
Do miski wkładam mięso i bardzo dokładnie obtaczam je w przyprawach.
Odstawiam na 2-3 godz, lub na całą noc do lodówki. Wszystko zależy od tego ile mamy czasu.
WARZYWA:
Warzywa obieram, kroję w średnią kostkę. Wkładam do miski.
Cebulę kroję na plasterki.
Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroję w sporą kostkę/
Ziemniaki obieram, kroję w niewielką kostkę i wkładam do osobnej miski, dodajemy je na końcu.
Mięso obtaczam w mące. Niewielką ilość mąki wsypuję do miseczki i partiami wkładam do niej mięso, mieszam, aż dokładnie pokryją się cienką warstwą mąki.
Na dużej patelni lub w garnku w którym będzie gotowana zupa, rozgrzewam olej, na gorącym obsmażam mięso (partiami, nie za dużo na raz). Mieszam i smażę, aż mięso będzie dokładnie obsmażone. Przekładam do garnka, a na patelni smażę kolejną partię mięsa.
Kiedy całe mięso jest w garnku, na patelnię wrzucam warzywa, przesmażam chwilę, następnie dodaję do mięsa.
Cebulę obsmaża przez chwilę na oleju, aż zmięknie, dodaję do garnka.
Mięso i warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję przyprawy (pieprz, ziele i liście).
Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję przez 40 min.
Na ok. 10 min przed końcem gotowania do garnka wrzucam ziemniaki, gotuję je w zupie do miękkości, ok. 10-13 min.
Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą, lub pieprzem.
Zupa jest gotowa, podaję ją posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Dla chętnych można do zupy dodać łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Na talerz, nie mieszamy z gałą zupą.