Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, rozgrzewająca, lekko ostra zupa gulaszowa. Pełna warzyw i mięsa, doskonała na jesienno zimowe obiady.
Klasyczna zupa gulaszowa zrobiona jest z mięsa wołowego, ja jednak zdecydowałam się na wieprzową szynkę bo jest delikatniejsza, chuda i znacznie lepiej smakuje np. dzieciom.
Po każdym podgrzaniu zupa będzie gęściejsza 😀
Mięso
Zupę można zrobić z mięsa wołowego, zrazowego lub udźca. Mięso powinno być chude i delikatne, bez nadmiaru żyłek i tłuszczu.
Mięso kroję w niewielką kostkę, można ew. pokroić je w plasterki, lub paski.
Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce przez noc, co pomoże nam rozłożyć przygotowania potrawy na dwa dni.
Warzywa
Używam dużo warzyw, zupa powinna być gęsta i sycąca, wtedy wystarczy za cały obiad.
Przechowywanie
Zupę przechowujemy w lodówce.
Można ją również zawekować. Bardzo gorącą, gotującą zupę wlewam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli wieczko jest wklęśnięte, oznacza to, że słoik jest dobrze zamknięty. Tak zawekowaną zupę przechowuję do 2 tyg. w chłodnym miejscu.
Przyprawy
Do zupy dodaję ostrą paprykę, można oczywiście zamienić ją na paprykę słodką. Jednak jeśli lubicie ostre potrawy, polecam zwiększenie ilości papryki ostrej do 2 łyżek.
Polecam, zupa jest naprawdę pyszna 🙂
Więcej przepisów na ZUPY Gulaszowe
Składniki na Zupę Gulaszową
-
ok. 1 kg szynki
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu mielonego
-
1 łyżka ostrej papryki
-
1 ząbek czosnku (duży)
-
1 średnia czerwona cebula (może być biała)
-
2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)
Przyprawy
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
5 ziaren czarnego pieprzu
-
2 średnie listki laurowe
Warzywa:
-
2-3 duże marchewki
-
2 pietruszki
-
2-3 papryki czerwone i zielone
-
kawałek selera
-
kawałek pora
-
3-4 ziemniaki
-
ok. 3-4 l bulionu warzywnego lub wody
Kuchnia Doroty TV
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania mięsa:Szynkę myję, osuszam. Kroję w grube plastry, a następnie w niewielką kostkę. Przygotowuję mieszankę przypraw, łączę w misce sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Do miski wkładam mięso i bardzo dokładnie obtaczam je w przyprawach. |
2
Done
|
Warzywa: |
3
Done
|
Mięso obtaczam w mące. Niewielką ilość mąki wsypuję do miseczki i partiami wkładam do niej mięso, mieszam, aż dokładnie pokryją się cienką warstwą mąki. Na dużej patelni lub w garnku w którym będzie gotowana zupa, rozgrzewam olej, na gorącym obsmażam mięso (partiami, nie za dużo na raz). Mieszam i smażę, aż mięso będzie dokładnie obsmażone. Przekładam do garnka, a na patelni smażę kolejną partię mięsa. Kiedy całe mięso jest w garnku, na patelnię wrzucam warzywa, przesmażam chwilę, następnie dodaję do mięsa. |
4
Done
|
Mięso i warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję przyprawy (pieprz, ziele i liście). Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję przez 40 min. Zupa jest gotowa, podaję ją posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego :) |
5
Done
|