Zupa Gulaszowa z Szynki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Gulaszowa z Szynki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna, rozgrzewająca, lekko ostra zupa gulaszowa. Pełna warzyw i mięsa, doskonała na jesienno zimowe obiady.

Klasyczna zupa gulaszowa zrobiona jest z mięsa wołowego, ja jednak zdecydowałam się na wieprzową szynkę bo jest delikatniejsza, chuda i znacznie lepiej smakuje np. dzieciom.

Po każdym podgrzaniu zupa będzie gęściejsza 😀

Mięso

Zupę można zrobić z mięsa wołowego, zrazowego lub udźca. Mięso powinno być chude i delikatne, bez nadmiaru żyłek i tłuszczu.

Mięso kroję w niewielką kostkę, można ew. pokroić je w plasterki, lub paski.
Przyprawione mięso można przechowywać w lodówce przez noc, co pomoże nam rozłożyć przygotowania potrawy na dwa dni.

Warzywa

Używam dużo warzyw, zupa powinna być gęsta i sycąca, wtedy wystarczy za cały obiad.

Przechowywanie

Zupę przechowujemy w lodówce.

Można ją również zawekować. Bardzo gorącą, gotującą zupę wlewam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Jeśli wieczko jest wklęśnięte, oznacza to, że słoik jest dobrze zamknięty. Tak zawekowaną zupę przechowuję do 2 tyg. w chłodnym miejscu.

Przyprawy

Do zupy dodaję ostrą paprykę, można oczywiście zamienić ją na paprykę słodką. Jednak jeśli lubicie ostre potrawy, polecam zwiększenie ilości papryki ostrej do 2 łyżek.

Polecam, zupa jest naprawdę pyszna 🙂

 

Więcej przepisów na ZUPY Gulaszowe 

 

Zupa Gulaszowa

 

Składniki na Zupę Gulaszową

  • ok. 1 kg szynki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 1 łyżka ostrej papryki

  • 1 ząbek czosnku (duży)

  • 1 średnia czerwona cebula (może być biała)

  • 2-3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)

Przyprawy

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 średnie listki laurowe

Warzywa:

  • 2-3 duże marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2-3 papryki czerwone i zielone

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 3-4 ziemniaki

  • ok. 3-4 l bulionu warzywnego lub wody

 

Kuchnia Doroty TV 

 

 

(Visited 313 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania mięsa:

Szynkę myję, osuszam. Kroję w grube plastry, a następnie w niewielką kostkę.

Przygotowuję mieszankę przypraw, łączę w misce sól, pieprz, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam.

Do miski wkładam mięso i bardzo dokładnie obtaczam je w przyprawach.
Odstawiam na 2-3 godz, lub na całą noc do lodówki. Wszystko zależy od tego ile mamy czasu.

2
Done

Warzywa:

Warzywa obieram, kroję w średnią kostkę. Wkładam do miski.
Cebulę kroję na plasterki.
Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroję w sporą kostkę/

Ziemniaki obieram, kroję w niewielką kostkę i wkładam do osobnej miski, dodajemy je na końcu.

3
Done

Mięso obtaczam w mące. Niewielką ilość mąki wsypuję do miseczki i partiami wkładam do niej mięso, mieszam, aż dokładnie pokryją się cienką warstwą mąki.

Na dużej patelni lub w garnku w którym będzie gotowana zupa, rozgrzewam olej, na gorącym obsmażam mięso (partiami, nie za dużo na raz). Mieszam i smażę, aż mięso będzie dokładnie obsmażone. Przekładam do garnka, a na patelni smażę kolejną partię mięsa.

Kiedy całe mięso jest w garnku, na patelnię wrzucam warzywa, przesmażam chwilę, następnie dodaję do mięsa.
Cebulę obsmaża przez chwilę na oleju, aż zmięknie, dodaję do garnka.

4
Done

Mięso i warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję przyprawy (pieprz, ziele i liście). Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję przez 40 min.
Na ok. 10 min przed końcem gotowania do garnka wrzucam ziemniaki, gotuję je w zupie do miękkości, ok. 10-13 min.
Próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą, lub pieprzem.

Zupa jest gotowa, podaję ją posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Dla chętnych można do zupy dodać łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Na talerz, nie mieszamy z gałą zupą.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Śliwki w boczku pieczone – koreczki
Dodatki do Dań
next
Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów
previous
Śliwki w boczku pieczone – koreczki
Dodatki do Dań
next
Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię