Pyszne Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pyszne Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Idealny deser, banalnie proste do zrobienia, a naprawdę wyjątkowe w smaku. Doskonałe połączenie kwaśnych wiśni i słodkiego kremu.

Uwielbiają je dzieci i dorośli, obiecuję, sprawdziła wielokrotnie 🙂

Owoce

Do ciasta można użyć nie tylko wiśnie, ale również truskawek, malin, porzeczek, lub brzoskwiń.

Do przygotowania owocowego wierzchu doskonałe będą owoce świeże jak i mrożone. Mrożonych nie trzeba rozmrażać, przed gotowaniem.

Krem

Krem do ciasta robię z kremowego serka śmietankowego. Można wykorzystać serki typu Almette, Kanapkowy, Śmietankowy, Philadelphia.

Kremówka 30% lub 36% przed ubijaniem powinna być bardzo dokładnie schłodzona. ja schładzam w zamrażarce również misę w której śmietanę ubijam, ale nie jest to konieczne. Bardzo zimna kremówka wystarczy.

Spód

Spod ciasta zrobiłam ze zwykłych herbatników, ale można też użyć herbatników czekoladowych lub innych suchych ciastek

 

Ciasto trzeba przechowywać w lodówce!

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na Ciasta 

 

Ciasto bez Pieczenia

 

Ciasto z Wiśniami bez Pieczenia

Składniki na blaszkę 35 x 30 cm:

– 120 g herbatników

– ok. 100 g rozpuszczonego masła

Wiśnie:

– ok. 300-400 g wiśni (bez pestek)

– 1 galaretka wiśniowa

Krem:

– 1 serek śmietankowy (250 g)

– 1 szklanka cukru pudru

– 300 ml. bardzo zimnej kremówki 30%

– zapach waniliowy

 

Zapraszam na Kuchnia Doroty TV 

 

 

(Visited 489 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie spodu:

Herbatniki umieszczam w malakserze i siekam je bardzo dokładnie. Powinna powstać ,,mąka" herbatnikową.
Masło rozpuszczam.

W misce łączę masło ze zmiksowanymi herbatnikami, mieszam dokładnie.

Blachę wykładam papierem do pieczenia. na dno wysypuję herbatniki z masłem, wyrównuję i wylepiam nimi dno.
Wstawiam do lodówki na ok. 30 min, lub na czas przygotowania pozostałych składników.

2
Done

Przygotowanie wiśni:

Wiśnie myję. Usuwam pestki.
Owoce wkładam do średniego garnuszka i podgrzewam na średnim ogniu.

Wiśnie puszczą sok. Od czasu do czasu mieszam je i gotuję bez przykrycia ok. 20 min.

Następnie do wiśni dodaję galaretkę, mieszam do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Zdejmuję z ognia, przelewam do miseczki i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

3
Done

Przygotowanie kremu:

Kremówkę wstawiam na 10 min do zamrażalnika, powinna być bardzo zimna. Ja schładzam również mikę (wstawiam ją tak jak kremówkę do zamrażalnika).

Do misy miksera wlewam kremówkę, wsypuję większą część przygotowanego cukru pudru i ubijam na średnich obrotach, a następnie zwiększam i miksuję do chwili kiedy powstanie gęsta bita śmietana.
Im kremówka zimniejsza tym łatwiej się ubija.

Nie miksujemy zbyt długo, nie zostawiamy bez nadzoru, bo zbyt długo ubijana śmietana łatwo zamienia się w masło.
Ubitą śmietanę przechowuję w lodówce.

Serek śmietankowy miksuję chwilę, następnie dodaję pozostały cukier i zapach, miksuję przez kilka minut.

Serek łączę z bitą śmietaną, miksuję przez kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą.

Wstawiam do lodówki, do chwili przygotowania ciasta.

4
Done

Przygotowanie ciasta:

Spód wyjmuję z lodówki, na w spod wykładam masę serowo śmietanową, wyrównuję.
Na wierzch kładę zimne wiśnie, nie za dużo soku, aby nie rozmiękczyć kremu.

Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 3-4 godz, ale najczęściej zostawiam schładzam je całą noc.

Wyjmuję i kroję na porcje.

Przechowuję ciasto w lodówce.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Zupa Pieczarkowa
next
Śliwki w boczku pieczone – koreczki
previous
Zupa Pieczarkowa
next
Śliwki w boczku pieczone – koreczki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię