0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Musaka Zapiekanka z Bakłażana i Mięsa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Musaka Zapiekanka z Bakłażana i Mięsa

Pyszna Musaka czyli zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Zobaczcie film jak ją zrobić krok po kroku. To jedna z moich ulubionych zapiekanek i chociaż jest z nią sporo pracy to naprawdę warto ją upiec.

Jeśli do przygotowania musaki użyjemy kupnego sosu beszamelowego a bakłażany przygotujemy dzień wcześniej i przechowamy w lodówce, to okaże się, że z pracą przy musace uporamy się ze wszystkim w godzinę. Potem już tylko pieczenie i możemy rozkoszować się pyszną musaką.

Polecam 🙂

 

 

musaka-zapiekanka-z-bak-C5-82az-CC-87ana

 

Musaka Zapiekanka z Bakłażanów i Mięsa 

Składniki:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 1 kg mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1 średnia czerwona cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400g) pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, chili
  • 3-4 szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony)

Sposób przygotowania musaki:

  1. Bakłażany umyć, pokroić w średniej grubości plastry. Każdy posolić z obu stron, ułożyć na sicie, przykryć talerzem, obciążyć i pozostawić na kilka godzin (lub na noc) żeby odciekł sok.
  2. Bakłażany opłukać pod wodą, dokładnie wytrzeć, odstawić.

Farsz:

  1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać sól, pieprz, 1 łyżeczkę chili, 1,5 łyżeczki papryki słodkiej. Podsmażyć chwilę, kiedy poczujemy zapach przypraw dodać rozgnieciony czosnek, szybko zamieszać i dodać pokrojoną cebulę. Zamieszać, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić kilka minut, mieszać od czasu do czasu.
  2. Kidy cebula zmięknie, dodać mięso, wymieszać, przykryć i dusić kilka minut.
  3. Kiedy nie ma już surowego mięsa, dodać pomidory, wymieszać, następnie dodać czubatą, łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić ok. 5 min.
  4. Na koniec dodać suszone oregano (1 łyżeczkę) i suszoną bazylię (1,5 łyżeczki), dokładnie mieszać, przykryć i wyłączyć grzanie. Tak zostać na czas przygotowania naczynia do pieczenia.
  5. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno wykładamy kilka łyżek sosu beszamelowego.
  6. Układamy pierwszą warstwę plastrów bakłażana, ścisło, mogą na siebie zachodzić.
  7. Na bakłażany wykładamy mięso i kolejne kilka łyżek beszamelu, przykrywamy plastrami bakłażana, wierzch przykrywamy pozostałym sosem beszamelowym.
  8. Jeśli zostały nam składniki a naczynie na to pozwala, układamy kolejną warstwę, mięsa, sosu i bakłażanów, moje naczynie jest dość duże i z podanej ilości wyszła pojedyncza warstwa zapiekanki.
  9. Musakę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 oC i pieczemy ok. 40-45 min (jeśli warstw jest więcej, czas pieczenia wydłużamy).

Upieczoną musakę wyjmujemy, pozostawiamy na 10 min aby odpoczęła zanim zaczniemy ją kroić.

Sos beszamelowy:

  • ok. 50 g masła
  • 3-3,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.
  2. Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.

Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.

Smacznego !!!

 

 

 

 

 

(Visited 1 910 times, 11 visits today)

Dorota

Leniwe Kluski z Dyni
previous
Dyniowe Kluski Leniwe – przepis z filmem
next
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką
Leniwe Kluski z Dyni
previous
Dyniowe Kluski Leniwe – przepis z filmem
next
Łatwe Ciasto ze Śliwkami Olejem i Maślanką

18 komentarzy Ukryj

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam bakłażana. Najwyższy czas go spróbować. Pozwól, że wykorzystam Twój przepis. Dam znać, jak mi smakował :0 Pozdrawiam Ania

50 gramów masła do połowy szklanki mąki to chyba są złe proporcje. robi się z tego gruda maślano-mączna i dopiero mleko robi z tego coś, co można podgotować.

Bo sos jest głównie z mleka i maki nie powinien być zbyt tłust. Oczywiscie można dać trochę mniej maki, ale sos zagęszcza wlasnie mąka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię