Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne, letnie ciasto z owocami i delikatną pianką.
Do ciasta można wykorzystać owoce mrożone, należy je jednak całkowicie rozmrozić przed pieczeniem.
Do Ciasta można użyć ulubionych miękkich owoców, takich jak maliny, jeżyny, truskawki, itp.
Polecam 🙂
Kruche Ciasto z Borówkami i Pianką
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
130 g zimnego masła
-
3 żółtka (M)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
zapach cytrynowy
-
50 g cukru pudru
-
ok. 300 g borówek (malin, truskawek, lub innych miękkich owoców)
Na piankę z białek:
-
3 białka
-
szczypta soli
-
150 g cukru
-
20 g mąki ziemniaczanej
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i masło umieścić w misie malaksera (lub zwykłej misce jeśli będziemy robić ciasto ręcznie). Siekamy ciasto na średnich obrotach, po chwili dodajemy żółtka i zapach, siekamy do chwili, kiedy powstanie jednolite ciasto. Ciasto wykładamy na blat, lekko zagniatamy, forujemy placek, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 60 min. |
2
Done
|
Zmrożone ciasto wyjąć, podzielić na dwie części 2/3 i 1/3. Przygotować formę, 20–22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, lub posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką. Dno foremki wypełniamy startym ciastem, ja nie ugniatam, nie przyklepuję dziki temu ciasto jest bardzo kruche, ale oczywiście można lekko ciasto przygnieść. |
3
Done
|
Przygotowanie pianki:W czasie kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy piankę. W misie miksera umieszczamy białka i sól, miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut, kiedy zacznie tworzyć się pianka zaczynamy porcjami dodawać cukier. Do piany przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. |
4
Done
|
Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto, wykładamy na nie pianę z białek, posypujemy owocami i startym na grubej tarce ciastem (pozostałą 1/3). Ciasto pieczemy w 175 st.C. z termoobiegiem przez 25-30 min. Czas pieczenia zależy od wielkości foremki, kiedy robię ciasto z podwójnej porcji to czas pieczenia wydłużam o 5-7 min. Upieczone ciasto studzimy na kuchennej kratce, po ok. 10 min wyjmujemy je z formy i studzimy całkowicie. Smacznego :) |
5
Done
|