Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowe Burgery w nieco innej wersji. Ten przepis i film inspirowane są amerykańskim specjałem nazywanym Sloppy Joe, to pyszna, soczysta kanapka, doskonała na obiad, lub lunch.
Mięso
Do przygotowania przepisu używamy dobrej, mielonej wołowiny. Można wykorzystać udziec, lub mieloną łatę.
Wołowinę można również zamienić na kurczaka. Raczej nie polecam wieprzowiny.
Bułki
Burgera podaję najczęściej w bułkach do burgerów, lub dużych puszystych bułkach mlecznych.
Przepisy na domowe Bułki do Burgerów najdziecie tutaj 👉klik, można również użyć bułek kupnych.
Przechowywanie
Mięso można przechowywać w lodówce do 3 dni. Oczywiście mięso, a nie już przygotowane burgery.
Można je również zamrozić na max. 3 m-ce
Domowe Burgery inaczej
Składniki na ok. 4 burgery:
500 g mielonej wołowiny
1 średnia cebula
ok. 1 łyżeczki posiekanej papryczki chili
100 ml. ketchupu (może być ostry)
1 łyżka musztardy Dijone
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
ok. 120 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Ponadto do podania:
4 bułki do hamburgerów lub
4 bułki maślane
ogórki małosolne
ser starty na tarce
pomidory
chipsy ziemniaczane
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Cebulę drobno siekam. |
2 Done | Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę i chili. Smażę do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa. Odcedzam łyżką tłuszcz, który wytopił się w czasie smażenia. |
3 Done | Ketchup wlewam do miseczki, dodaję musztardę i cukier, mieszam dokładnie. Mieszankę wlewam do mięsa, mieszam dokładnie. Mięso jest gotowe. |
4 Done | Przygotowanie burgerów:Na grillowej patelni, lub na zwykłej jeśli nie macie grillowej, rumienię przekrojone na pół bułki burgerowe. Na rumianą bułkę kładę porcję mięsa, odrobinę startego sera, ogórki, lub inne ulubione dodatki. POlecam i życzę smacznego :) |
5 Done |