• Home
  • Grill
  • Domowe Burgery inaczej – czyli Sloppy Joe
0 0
Domowe Burgery inaczej – czyli Sloppy Joe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowe Burgery inaczej – czyli Sloppy Joe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowe Burgery w nieco innej wersji. Ten przepis i film inspirowane są amerykańskim specjałem nazywanym Sloppy Joe, to pyszna, soczysta kanapka, doskonała na obiad, lub lunch.

Mięso

Do przygotowania przepisu używamy dobrej, mielonej wołowiny. Można wykorzystać udziec, lub mieloną łatę.
Wołowinę można również zamienić na kurczaka. Raczej nie polecam wieprzowiny.

Bułki

Burgera podaję najczęściej w bułkach do burgerów, lub dużych puszystych bułkach mlecznych.
Przepisy na domowe Bułki do Burgerów najdziecie tutaj 👉klik, można również użyć bułek kupnych.

Przechowywanie

Mięso można przechowywać w lodówce do 3 dni. Oczywiście mięso, a nie już przygotowane burgery.
Można je również zamrozić na max. 3 m-ce

 

 

Przepis z filmem

Domowe Burgery inaczej

Składniki na ok. 4 burgery:

  •  500 g mielonej wołowiny

  • 1 średnia cebula

  • ok. 1 łyżeczki posiekanej papryczki chili

  • 100 ml. ketchupu (może być ostry)

  • 1 łyżka musztardy Dijone

  • 1 łyżeczka cukru brązowego

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • ok. 120 ml wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • olej do smażenia

Ponadto do podania:

  • 4 bułki do hamburgerów lub

  • 4 bułki maślane

  • ogórki małosolne

  • ser starty na tarce

  • pomidory

  • chipsy ziemniaczane

 

(Visited 991 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekam.
Papryczkę chili również sikam bardzo drobno.

2
Done

Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę i chili.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaję zmielone mięso, mieszam i smażę na średnim ogniu.

Smażę do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa.

Odcedzam łyżką tłuszcz, który wytopił się w czasie smażenia.
Mięso doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem, mieszam.

3
Done

Ketchup wlewam do miseczki, dodaję musztardę i cukier, mieszam dokładnie.
Rozcieńczam wodą, wlewam jej ok. 100 ml., ale można nieco więcej.

Mieszankę wlewam do mięsa, mieszam dokładnie.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę przez 20-30 min.
Od czasu do czasu odkrywam i mieszam.

Mięso jest gotowe.

4
Done

Przygotowanie burgerów:

Na grillowej patelni, lub na zwykłej jeśli nie macie grillowej, rumienię przekrojone na pół bułki burgerowe.

Na rumianą bułkę kładę porcję mięsa, odrobinę startego sera, ogórki, lub inne ulubione dodatki.
Przykrywam drugą połową i podaję z dodatkiem chipsów ziemniaczanych.

POlecam i życzę smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Pavlova – Królowa Beza
Łatwe Ciasto
next
Kruche Ciasto z Borówkami i Pianką – przepis z filmem
previous
Pavlova – Królowa Beza
Łatwe Ciasto
next
Kruche Ciasto z Borówkami i Pianką – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »