0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Bułki do Burgerów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bułki do Burgerów

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Oczywiście można je kupić w sklepie, będzie szybko i łatwo. Jednak namawiam was do upieczenia bułek samodzielnie.

Nic nie zastąpi tego smaku. Są naprawdę łatwe do upieczenia.

Spróbujcie.

 

 

Bułki do Burgerów

Domowe Bułki do Burgerów

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 jajko
  • ok 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
  • 1 białko do smarowania bułek
  • 1 łyżka sezamu

 

(Visited 587 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wodę zagrzać, wlać do dużej misy, wrzucić do niej masło, mieszać do chwili kiedy całkowicie się rozpuści.

Następnie dodać mleko w proszku, cukier, wymieszać.

Wsypać drożdże i 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do podrośniętego ciasta dodać jajko, 3/4 przygotowanej mąki, sól i wyrabiać ciasto ręką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta).

Powoli dodawać mąkę, najlepiej po 1 łyżeczce, cały czas wyrabiając na średnich obrotach.

Ciasto powinno być gęste i sprężyste.

Przykryć miskę folią i odstawić na 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia.

2
Done

Stolnicę lekko posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i lekko zagnieść.

Rozwałkować ciasto na gruby placek (ok. 2 cm), przy pomocy szklanki lub wykrawaczki (średnica ok. 8 cm) wycinać bułeczki.

3
Done

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości (rosną w czasie pieczenia).

Blachę z bułkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4
Done

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.

Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać sezamem.

5
Done

Piec ok. 15 min. do zrumienienia.

Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego :)

Dorota

Drożdżówki cynamonowe
previous
Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls
Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
next
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami
Drożdżówki cynamonowe
previous
Bułeczki Cynamonowe – Cinnamon Rolls
Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
next
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię