Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Oczywiście można je kupić w sklepie, będzie szybko i łatwo. Jednak namawiam was do upieczenia bułek samodzielnie.
Nic nie zastąpi tego smaku. Są naprawdę łatwe do upieczenia.
Spróbujcie.
Domowe Bułki do Burgerów
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 jajko
- ok 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
- 1 białko do smarowania bułek
- 1 łyżka sezamu
Steps
1
Done
|
Wodę zagrzać, wlać do dużej misy, wrzucić do niej masło, mieszać do chwili kiedy całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mleko w proszku, cukier, wymieszać. Wsypać drożdże i 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do podrośniętego ciasta dodać jajko, 3/4 przygotowanej mąki, sól i wyrabiać ciasto ręką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). Powoli dodawać mąkę, najlepiej po 1 łyżeczce, cały czas wyrabiając na średnich obrotach. Ciasto powinno być gęste i sprężyste. Przykryć miskę folią i odstawić na 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia. |
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
|
5
Done
|