0 0
Cebularze Drożdżowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Cebularze Drożdżowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Te bułeczki robię zawsze w lecie jako przekąskę do grilla.
Są pyszne i lekkie

 

Cebularze

Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • ¼ szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  1. Wszystkie składniki zaczynu umieścić w misie miksera, dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe i nie przewiewne miejsce na 20 min, do wyrośnięcia.
Ciasto:
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko (L) i 2 żółtka (lub 2 całe jajka – L)
  • 8 łyżek ciepłego mleka
  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta (masło na samym końcu), dokładnie wyrobić przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). Na koniec wolno miksując wlać masło. Wyrobić dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Ciasto powinno podwoić objętość.
Farsz
  • ½ kg cebuli białej
  • 2 duże cebule czerwone
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz świeżo mielony
  • Kilka łyżek oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:

Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać sól, cukier i ziarna kminku, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30min.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z przyprawami i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia, ok. 10 min. Odstawić. Farsz można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Przygotowanie cebularzy:

Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować roztopionym masłem (najlepiej przy pomocy pędzla kuchennego).

Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich płaskie bułeczki, na wierzch każdej kłaść 2 łyżeczki farszu. Blachy z cebularzami przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Wyrośnięte cebularze smarujemy delikatnie żółtkiem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 15 -20 min do zrumienienia, czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.

Upieczone cebularze studzimy na kratce.

Podajemy ciepłe lub zimne.
Smacznego!

 

(Visited 337 times, 1 visits today)

Dorota

Lazania
previous
Lazania
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa
Lazania
previous
Lazania
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię