Ja przed pieczeniam nie obgotowuję makaronu, duża ilość sosu beszamelowego i pomidorowego sprawi, że makaron upiecze się doskonale.
Lazania nadaje się na obiad, lunch lub ciepłą kolację. Bardzo polecam 🙂
SOS Beszamelowy

SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- ok. 250g - 1/2 opakowania makaronu do lazanii
- 500 ml. sosu pomidorowego
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (lub więcej)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oregano + 1 bazylii
- olej do smażenia
- Na sos beszamelowy:
- ok. 500 ml. mleka (2%) (lub trochę więcej)
- ok. 100 g masła
- 2 czubate łyżki mąki
- ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego lub białego (w oryginalnym sosie powinien być pieprz biały)
przygotowanie
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący wrzucić czosnek, sól i pieprz, szybko przemieszać.
Po chwili dodać mięso, wymieszać i na dużym ogniu smażyć przez kilka minut.
Kiedy mięso zacznie zmieniać kolor dodać paprykę i ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 7-8 min, mieszać,
aby całe mięso się przysmażyło. Kiedy nie ma już surowego mięsa wlać sos pomidorowy i przecier, dokładnie wymieszać.
Dodać bazylię i oregano.
Na średnim ogniu bez przykrycia smażyć, mieszać od czasu do czasu.
Mięso powinno być gotowe po ok. 10 min.
SOS BESZAMELOWY
W średnim garnku roztopić masło, wsypać mąkę i od razu mieszać najlepiej kuchenną rózgą, smażymy ok. 1 min. Następnie wlać niewielką ilość mleka i natychmiast wymieszać, powstanie bardzo gęsta masa.
Zdjąć garnek z ognia i wlać ok. 1 szklanki mleka, wymieszać dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek. Postawić na ogniu, wsypać sól, pieprz, gałkę i mieszać podgrzewając na średnim ogniu.
Sos powinien być gęsty, a w trakcie mieszania powinny pojawiać się smugi po rózdze. Konsystencją powinien przypominać gęste ciasto na naleśniki. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty dolewamy pozostałe mleko, czyli ok 1 szklanki lub nieco więcej. Jeśli okaże się, że sos jest zbyt rzadki można na moment podgrzać sos na większym ogniu i powinien zgęstnieć.
Zdjąć sos i odstawić do przestygnięcia. Jeśli w trakcie stygnięcia bardzo zgęstnieje, można dolać trochę mleka i dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE LAZANI
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
W żaroodpornym naczyniu na dnie rozsmarować kilka łyżek sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć plastry makaronu (bez obgotowywania). makaron ponownie posmarować sosem, na sos wyłożyć kilka łyżek masy mięsnej, przykryć ją makaronem. Ponownie posmarować suchy makaron sosem beszamelowym i ponownie przykryć sosem mięsno-pomidorowym. Tak postępujemy do chwili, kiedy wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Ostatnią warstwą powinien być makaron posmarowany sosem beszamelowym.
Lazanię wstawić do nagrzanego do 180 st.C., piekarnika.
Piec ok. 50 min, po 25 min, można lazanię przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu zdjąć folię i piec jeszcze 5-7 min.
Upieczoną wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 5 min.
Kroimy na kawałki ostrym nożem.
10 komentarzy
Zona zrobiła zgodnie z przepisem. Wszystko ok tylko makaron z wierzchu byl twardy a sos z niego splynal lub wyparowal.
Sos z pewnością wchłonięty został przez makaron. U mnie ta ilość zawsze wystarcza, ale proszę następnym razem zrobić więcej sosu i polać lazanię z wierzchu większą jego ilością. Pozdrawiam 🙂
Mi także przypiekł się wierzch, a przy brzegach wręcz przypalił i to mimo przykrycia folią i skrócenia czasu pieczenia. Lasagne wyglądała i pachniała pięknie po 20 minutach. Moim zdaniem temperatura jest o wiele za wysoka i czas pieczenia za długi.
Dzień dobry Pani Doroto, tworzymy potrawę według Pani przepisu, jednak beszamel nie gęstnieje. Mieszamy już drugi tydzień, co robić?
Proszę dodać nieco mniej mąki, albo więcej mleka. Podgrzewany beszamel, gęstnieje, dlatego ja zmniejszyłabym ilość mąki, o 1/3 ilości podanej w przepisie.
Pyszna!
Zrobiłem więcej beszamelu i mniej mięsa (akurat tyle miałem)
Gratulacje
Dziś robię porcje podwójna!
Dla mnie też temperatura za wysoka i czas pieczenia za długi.
My piekliśmy na zwykłym i 200°C dodaliśmy też ser wyszło bardzo dobrw
U mnie tez wyszlo wspaniale!!! Dziekuje za przepis.
Bardzo się cieszę 👍👍👍